Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" вече е в интернет

Автор:
Снимка: РБ "Гео Милев" Монтана

Трета регионална краеведска конференция организира Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана. Мотото на конференцията е "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" - то е заимствано от химна на града. Конференцията бе днес и се проведе онлайн, за да е достъпна за абсолютно всеки. Чрез видеозаписи, авторите представят резюме на докладите си. Видеофайловете са сглобени под формата на филм, който вече е достъпен в YouTube канала на библиотеката. Повече подробности за идеята и организацията на конференцията разказа за Радио Видин Пи-арът на библиотеката Веселина Младенова:


а 2 декември Монтана ще отбележи 130 години от повторното обявяване на градски статут на общината. По този повод Регионална библиотека "Гео Милев" град Монтана организира Трета регионална краеведска конференция която нарекохме "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста". Заради въведените противоепидемични мерки, тя не може да се проведе присъствено, затова направихме видеозаписи, в които авторите представят резюме на докладите. Те ще могат да бъдат видими от 25 ноември в YouTube канала на библиотеката. Всички видеозаписи ще бъдат качени, а през 2022 година Регионална библиотека "Гео Милев" ще издаде сборник с докладите от конференцията. Регионална библиотека "Гео Милев", освен че съхранява написаното, чрез организирането на конференции, стимулира краеведи, историци, музейни работници, архивисти, библиотекари и общественици да проучват и допълват знанието за самобитната култура и локална идентичност на град Монтана. В YouTube канала ще могат да бъдат видени също така и картини, които талантливите художници от студио "РениАрт" - Монтана, с ръководител Таня Василева нарисуваха по темата "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста".


Творбите на талантливите художници могат да бъдат видени и във фоайето на библиотеката, като там може да се видят също и библиотечни материали от фонда на отдел "Креазнание", които отразяват развитието на Монтана от древността до наши дни. Показани са историческа литература, автобиографични книги, фотоалбуми и краеведски проучвания в областта на икономиката, образованието, културата, спорта и обществения живот на селището, обясни още Веселина Младенова.

Един от участниците в конференцията е Ангелина Емилова, директор на отдел Държавен архив Монтана. Тя участва с два доклада в конференцията:

"След поканата на колегите от Регионалната библиотека за участие в тяхната конференция, темите на които се спрях - това са за туристическото дружество в град Фердинанд, неговите първи стъпки и втората тема, за която бих искала днес да поговоря малко повече - това е за една личност, която със своите дела допринася за издигането и просперитета на селището, а именно Гаврил Душков. Гаврил Душков е учител и общественик от град Фердинанд, малко известен на днешното поколение. Той е роден на 27 декември 1868 година в град Копривщица в многолюдното семейство на Душко Бойдашек и неговата съпруга Цона. Гаврил Душков е едва на осем години, когато избухва Априлското въстание и той е пряк свидетел на гръмването на първата пушка в Копрившица. Гаврил Душков членува в демократическата партия на Петко Каравелов и това често му създава проблеми, което налага да сменява и работата си. Идвайки в Кутловица като учител, в последствие той работи и като касиер в земеделската банка, комисар по прехраната, наемател на колетната служба, преподава уроци на частни ученици, касиер е в популярната банка, а дълги години е агент на чиновническото застрахователно дружество. Наред с всички тези служебни ангажименти Гаврил Душков е един активен общественик и то предимно на културния фронт. Още като учител осъзнава, че читалищното дело е високо благородно, самия той казва, че учителя на невръстните граждани не трябва да изоставя родителите, които също трябва да се култивират. Самия той е инициаторът за въстановяване на читалището в град Фердинанд през 1894 година и е избран за негов председател... Това, което ме впечатли най-много у този човек е неговото верую, тук ще цитирам "Изгубиш ли пари - нищо не си изгубил, изгубиш ли здраве - доста си изгубил, изгубиш ли дух - всичко си изгубил". През целия си живот той остава верен на това верую и го предава и на своите деца. Гаврил Душков умира на 6 май 1963 година в София, когато е на 95 години. Тук само ще спомена, че негов син е един от създателите и класиците на съвременната българска детска литература, а именно Атанас Душков, който оставя след себе си над 60 книги за деца".
Досега съм участвала в конференции чрез зуум платформата и други подобни, но така на видеозапис не ми се беше случвало - нетрадиционно е, но колегите бяха подготвени и оператора си свърши перфектно работата, сподели за видеозаснемането на доклада ѝ Ангелина Емилова.

Хубавото на този начин за провеждане на конференция е, че филмът с резюметата на докладите ще остане в интернет пространството и всеки ще може да ги види и чуе, когато пожелае. Другото важно нещо е, че ще бъде издаден печатен сборник с пълния текст на всички доклади. Очакваме го догодина.
 
Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45