Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" вече е в интернет

Автор:
Снимка: РБ "Гео Милев" Монтана

Трета регионална краеведска конференция организира Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана. Мотото на конференцията е "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста" - то е заимствано от химна на града. Конференцията бе днес и се проведе онлайн, за да е достъпна за абсолютно всеки. Чрез видеозаписи, авторите представят резюме на докладите си. Видеофайловете са сглобени под формата на филм, който вече е достъпен в YouTube канала на библиотеката. Повече подробности за идеята и организацията на конференцията разказа за Радио Видин Пи-арът на библиотеката Веселина Младенова:


а 2 декември Монтана ще отбележи 130 години от повторното обявяване на градски статут на общината. По този повод Регионална библиотека "Гео Милев" град Монтана организира Трета регионална краеведска конференция която нарекохме "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста". Заради въведените противоепидемични мерки, тя не може да се проведе присъствено, затова направихме видеозаписи, в които авторите представят резюме на докладите. Те ще могат да бъдат видими от 25 ноември в YouTube канала на библиотеката. Всички видеозаписи ще бъдат качени, а през 2022 година Регионална библиотека "Гео Милев" ще издаде сборник с докладите от конференцията. Регионална библиотека "Гео Милев", освен че съхранява написаното, чрез организирането на конференции, стимулира краеведи, историци, музейни работници, архивисти, библиотекари и общественици да проучват и допълват знанието за самобитната култура и локална идентичност на град Монтана. В YouTube канала ще могат да бъдат видени също така и картини, които талантливите художници от студио "РениАрт" - Монтана, с ръководител Таня Василева нарисуваха по темата "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста".


Творбите на талантливите художници могат да бъдат видени и във фоайето на библиотеката, като там може да се видят също и библиотечни материали от фонда на отдел "Креазнание", които отразяват развитието на Монтана от древността до наши дни. Показани са историческа литература, автобиографични книги, фотоалбуми и краеведски проучвания в областта на икономиката, образованието, културата, спорта и обществения живот на селището, обясни още Веселина Младенова.

Един от участниците в конференцията е Ангелина Емилова, директор на отдел Държавен архив Монтана. Тя участва с два доклада в конференцията:

"След поканата на колегите от Регионалната библиотека за участие в тяхната конференция, темите на които се спрях - това са за туристическото дружество в град Фердинанд, неговите първи стъпки и втората тема, за която бих искала днес да поговоря малко повече - това е за една личност, която със своите дела допринася за издигането и просперитета на селището, а именно Гаврил Душков. Гаврил Душков е учител и общественик от град Фердинанд, малко известен на днешното поколение. Той е роден на 27 декември 1868 година в град Копривщица в многолюдното семейство на Душко Бойдашек и неговата съпруга Цона. Гаврил Душков е едва на осем години, когато избухва Априлското въстание и той е пряк свидетел на гръмването на първата пушка в Копрившица. Гаврил Душков членува в демократическата партия на Петко Каравелов и това често му създава проблеми, което налага да сменява и работата си. Идвайки в Кутловица като учител, в последствие той работи и като касиер в земеделската банка, комисар по прехраната, наемател на колетната служба, преподава уроци на частни ученици, касиер е в популярната банка, а дълги години е агент на чиновническото застрахователно дружество. Наред с всички тези служебни ангажименти Гаврил Душков е един активен общественик и то предимно на културния фронт. Още като учител осъзнава, че читалищното дело е високо благородно, самия той казва, че учителя на невръстните граждани не трябва да изоставя родителите, които също трябва да се култивират. Самия той е инициаторът за въстановяване на читалището в град Фердинанд през 1894 година и е избран за негов председател... Това, което ме впечатли най-много у този човек е неговото верую, тук ще цитирам "Изгубиш ли пари - нищо не си изгубил, изгубиш ли здраве - доста си изгубил, изгубиш ли дух - всичко си изгубил". През целия си живот той остава верен на това верую и го предава и на своите деца. Гаврил Душков умира на 6 май 1963 година в София, когато е на 95 години. Тук само ще спомена, че негов син е един от създателите и класиците на съвременната българска детска литература, а именно Атанас Душков, който оставя след себе си над 60 книги за деца".
Досега съм участвала в конференции чрез зуум платформата и други подобни, но така на видеозапис не ми се беше случвало - нетрадиционно е, но колегите бяха подготвени и оператора си свърши перфектно работата, сподели за видеозаснемането на доклада ѝ Ангелина Емилова.

Хубавото на този начин за провеждане на конференция е, че филмът с резюметата на докладите ще остане в интернет пространството и всеки ще може да ги види и чуе, когато пожелае. Другото важно нещо е, че ще бъде издаден печатен сборник с пълния текст на всички доклади. Очакваме го догодина.
 
Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00