Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2021 година

От днес до 31 декември всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса, напомнят от Районната здравноосигурителна каса- Видин. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път в касата.


Понижение на заболеваемостта отчитат във Видинско.  Две общини в област Видин са със заболеваемост по-ниска от 250 на 100 хиляди души за период от 14 дни- Макреш и Ново село. Данните са към 26 ноември, съобщи д-р Пепа Цветанова, от Регионалната здравна инспекция.


175 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада.  За последното денонощие новозаразените във Видинско са 47. 70 са във Врачанско, 58 в област Монтана.

70 са новите заразени с коронавирусна инфекция във Врачанско, показват данните на РЗИ за изминалото денонощие. 9 от тях са били хоспитализирани в лечебни заведения заради необходимостта от непрекъснати лекарски грижи.


Бебе на шест месеца се разболя от коронавирус, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Монтана. 58 са новозаразените в област Монтана за 30 ноември. Най-възрастният с COVID е на 90 години.


На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на Община Мездра за срок от 10 години, съобщиха от правителствената пресслужба.


Общините в България ще имат бюджет за 2022 година най-рано през март. Кметът на Монтана Златко Живков вече започна поредица от срещи за подготовка на бюджета на общината за следващата година.


Община Монтана договори по-ниска цена за топлоенергия. Община Монтана ще получава топлоенергия за 201 лева на мегаватчас. Това е с 30 лева по-малко от обсъжданата в началото на ноември.


Враца е втората община след София, която се включва в платформа за кръгова икономика, съобщиха от общинската администрация. Чрез нея гражданите ще могат да се информират за местата за предаване на образуваните битови отпадъчни материали, както и за възможностите за тяхното предотвратяване, рециклиране и оползотворяване.


17 безработни от Белоградчик започват работа по програма за временна заетост. Връчените трудови договори са на четиричасов работен ден като наетите са ангажирани в аварийни групи за изпълнение на дейности по предотвратяване разпространението на Covid -19 и подготовка за зимния сезон.


Започна изрязването на изсъхнали дървета по улица "Търговска" във Видин. Причината- подаден сигнал за инцидент с паднал клон върху преминаващ човек, каза директорът на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Емилиян Евтимов


Ще цифровизират архива в Община Кула с нов скенер.  Необходимият за целта скенер е сравнително по-скъп от обикновените и е на стойност 1659 лева, допълни д-р Владимир Владимиров. Предложението беше гласувано и прието от всички в местния парламент.


В Община Ружинци ще поставят пречистватели на въздуха във всички детски градини, в кабинетите на общинската администрация и в кабинетите на кметовете и кметските наместници.


От Община Берковица обявиха, че са готови за зимното почистване. Сключен е договор с фирма, която ще извършва снегопочистването и зимното поддържане на общински пътища и улици в града и населените места на територията на община Берковица за сезон 2021 - 2022 г.


От утре, 2 декември, до 6 декември, включително, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.


Отново километрични опашки от ТИР-ове се образуват на околвърстния път на Видин. Причината според водачите е задължителното преминаване през кантарите на граничния пункт на Дунав мост 2 и недостатъчно бързата работа на граничните служители.


От днес, в продължение на 20 дни, посетителите на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца ще могат да участват в играта "Коледни предизвикателства в библиотеката". Тя ще продължи до 20 декември включително. Най-активните и креативни участници ще получат награди.


Читалището в Бърдарски геран се руши след некачествен ремонт. Кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков коментира, че ще се търсят средства да бъде направен нов ремонт на читалището.


В деня на своя патронен празник – 7 декември, във Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Монтана се откриват нови, модерни и иновативни кабинети по география и икономика и история и цивилизации, които да са не само място за учене, но и за провокиране на интереса на учениците към обществените науки.



Двама са кандидатите за директор на врачанския Драматично-куклен театър – това личи от подадените заявления в Министерството на културата. Конкурсът за мястото беше обявен в средата на октомври, след като изтече поредният мандат на титуляра Анастас Попдимитров, който е начело на институцията от 26 г.


На 8 декември от 11:30 часа във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ - гр. Монтана ще бъде открита изложбата "Дипломация през сърцата на два народа". 110 години дипломатически отношения между България и Испания“. Специален гост на събитието ще бъде посланикът на Кралство Испания в Република България - Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата.


Днес се навършват 133 години от кончината на първия Български екзарх и Видински митрополит Антим I. Антим е първият български езкарх и Митрополит Видински, след основаването на Българската екзархия от 1872 г.


Обучение за граждани, които обичат природата, провеждат от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани. Домакин на дискусията е Регионална Библиотека - Видин. Идеята е участниците да научат кои са законовите инструменти за опазване на природата, каза Тома Белев - председател на Асоциация на парковете в България. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14