Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кампания набира средства за обновяване на емблематична чешма в Лом

Снимка: Владимир Недев


Стартира благотворителна кампания за обновяване на емблематичната чешма до читалището в Лом. Организатор е  Местната инициативна група - МИГ Лом. Чешмата е изградена преди около 40 години, но не е поддържана и в момента не работи, обясни изпълнителният директор на организацията Румяна Симеонова:

"Чешмата се намира непосредствено до читалище "Постоянство", върху нея ясно личат имената на града през времето - Булмия, Поломие, Алмус и Лом. Изградена е в началото на 80-те години на миналия век при преустройството на градския площад по проект на екип архитекти, ръководени от проф. Иван Никифоров. Ломчани не трябва да се гордеем с това, че в момента не изглежда добре въпросната чешма, далече е от първоначалния си вид, не тече вода, тоест не изпълнява функцията и предназначението си."

Идеята на МИГ Лом е средствата, необходими за ремонта, да бъдат събрани чрез продажбата на книгата "Знакови къщи на град Лом", на коледни картички и сурвачки. 

"През миналата година с наша помощ и с подкрепата на историчката Мими Батева и фотографа Николай Николов издадохме малка книжка - "Знакови къщи на град Лом". За да се включат гражданите в инициативата, от 3 декември могат да закупят книгата. Набирането на средствата ще продължи с продажба на картички и сурвачки и ще приключи с благотворителен крос от ученици, на 17 май 2022 година, когато се отбелязва Международният ден на спорта. Затова призоваваме нашите съграждани да се включат в предстоящия празник на 15 декември, за да направим заедно една промяна, която искаме да видим и да ѝ се радваме", обясни Румяна Симеонова. 

От организацията подготвят за печат и книга за съкровищата на Лом. Средствата от продажбата ѝ също ще бъдат използвани за обновяването на чешмата, което ще бъде извършено през пролетта на следващата година. 

Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25