Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания набира средства за обновяване на емблематична чешма в Лом

Снимка: Владимир Недев


Стартира благотворителна кампания за обновяване на емблематичната чешма до читалището в Лом. Организатор е  Местната инициативна група - МИГ Лом. Чешмата е изградена преди около 40 години, но не е поддържана и в момента не работи, обясни изпълнителният директор на организацията Румяна Симеонова:

"Чешмата се намира непосредствено до читалище "Постоянство", върху нея ясно личат имената на града през времето - Булмия, Поломие, Алмус и Лом. Изградена е в началото на 80-те години на миналия век при преустройството на градския площад по проект на екип архитекти, ръководени от проф. Иван Никифоров. Ломчани не трябва да се гордеем с това, че в момента не изглежда добре въпросната чешма, далече е от първоначалния си вид, не тече вода, тоест не изпълнява функцията и предназначението си."

Идеята на МИГ Лом е средствата, необходими за ремонта, да бъдат събрани чрез продажбата на книгата "Знакови къщи на град Лом", на коледни картички и сурвачки. 

"През миналата година с наша помощ и с подкрепата на историчката Мими Батева и фотографа Николай Николов издадохме малка книжка - "Знакови къщи на град Лом". За да се включат гражданите в инициативата, от 3 декември могат да закупят книгата. Набирането на средствата ще продължи с продажба на картички и сурвачки и ще приключи с благотворителен крос от ученици, на 17 май 2022 година, когато се отбелязва Международният ден на спорта. Затова призоваваме нашите съграждани да се включат в предстоящия празник на 15 декември, за да направим заедно една промяна, която искаме да видим и да ѝ се радваме", обясни Румяна Симеонова. 

От организацията подготвят за печат и книга за съкровищата на Лом. Средствата от продажбата ѝ също ще бъдат използвани за обновяването на чешмата, което ще бъде извършено през пролетта на следващата година. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45