Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

4
Снимка: Радио ВИДИН

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по оперативна програма "Околна среда", изпълняван от Община Чупрене. На заключителна пресконференция бе отчетено, че са проведени информационни кампании за ученици и граждани, изработени са информационни материали, проведени са срещи със заинтересованите страни. Проведени са експедиентски пътувания в четирите общини, които имат зони в НАТУРА 2000- Чупрене, Белоградчик, Макреш и Видин.

"По време на тези експедиентски пътувания в четирите общини, беше натрупан изключително много богат снимков материал, бяха направени голяма част от материалите, които в последствия влязоха в брошурите, в изготвянето на четирите филма. Взеха се интервюта с хора, които развиват дейности, непосредствено са свързани с всичките проблеми и възможности, които дават НАТУРА 2000 зоните. Това са земеделските производители най- вече, понеже тяхната дейност е свързана с териториите, които обхващат НАТУРА 2000 зоните, представителите на горските стопанства, които също развиват подобен род дейности, еколозите на Общините, ловните сдружения, експерти по горите в общините, представители на неправителствени организации и  т.н... Мога да кажа, че всички те се отзоваха. Част от тези материали са заложени в брошурите, които бяха раздавани по време на информационните кампании. Първото наше експедиентско пътуване започнахме от община Чупрене, следващото го проведохме в община Белоградчик, третото- в община Макреш, в община Видин. През зимните месеци на 2021 година успяхме да изработим всички рекламни материали, които в последствие щяха да ни бъдат необходими за нашата информационна кампания. Пролетта, когато всичко това го имахме като налично, започнахме и информационните срещи със заинтересовани страни. Рекламните материали, които бяхме ги направили, се раздаваха на тези срещи със заинтересовани страни. Бяха проведени четири информационни срещи в четирите общини и информирани около 60 представители. През месеците май и юни започнахме една от най- интересните, лично за мен, информационни кампании, за деца и ученици", обобщи Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта.

Екипът по проекта проведе информационни кампании с деца от училището в село Раковица в община Макреш, училището "Академик Михаил Димитров" в Чупрене, училището в село Горни Лом, училище "Христо Ботев" в град Белоградчик, училище "Цар Симеон Велики" във Видин. Образователни програми с по- големите ученици от тези общини се проведоха в посетителския център в село Долни лом в община Чупрене. Проектът гостува на традиционните събори и панаири в четирите общини.

Галерия

Вижте още

Павилион пречи на пешеходци във Видин

Павилион за вестници възпрепятства преминаването по тротоар във Видин , сигнализира слушател на Радио ВИДИН. Будката се намира на улица "Пейо Яворов"  срещу голям хранителен магазин . Павилионът  е заел цялата широчина/дълбочина на тротоара. Преминаващите като стигнат до павилиона не могат да го заобиколят нито отпред, нито отзад и..

публикувано на 17.01.22 в 15:40
Блага Димитрова

100 години от рождението на Блага Димитрова

През този месец се навършват 100 години от рождението на писателката Блага Димитрова. Родена е на 2 януари в Бяла Слатина , където майка ѝ е работила като учител. След 3 години семейството се мести при баба ѝ във Велико Търново, където учи до 1936 г.  Блага Димитрова е писателка, поетеса, литературен критик, политик и 1-ви вицепрезидент на..

публикувано на 17.01.22 в 13:25

Какви са правата ни, ако с нас се свърже колекторска фирма

Слушател на Радио ВИДИН се оплака от колекторска фирма за събиране на задължения, която се опитвала да го шантажира за отминали дългове към мобилен оператор. Подателят на сигнала предпочете да остане анонимен, като разказа какво му се е случило в продължение на две седмици. Близо половин месец представител на колекторска фирма ежедневно, понякога по..

публикувано на 17.01.22 в 10:32

Празнуваме Антоновден

На 17-и януари празнуваме Антоновден . В българския народен календар свети Антоний , когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили..

публикувано на 17.01.22 в 10:12

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05
Подкасти от БНР