Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

4
Снимка: Фейсбук: Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов:

"Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки че сме 120 човека населено място и те да се обучават на място, както и от съседните села, от големите градове могат да идват. Да се учат да пресаждат, имаме диви подложки, да компостират, да садят билки, да познават билките. Това ще заздрави тази връзка човек- природа, което е целта на тази програма."

Центърът за екологично обучение е изграден с доброволен труд на хората от селото. С парите по проекта е закупен материалът- камък и дърво. Учебният център има маси и пейки, билкова могила, възстановена е и чешмата на открито, направени са пътеки.

Компостерът ще може да се ползва от всички. Центърът е изграден в двора на кметството на площ от около 1400 кв.м. и благодарение на този проект дворът от едно занемарено и обрасло с бурени пространство се превърна в красив и желан кът за посещения от жителите и гостите на селото. Детският център за екологично обучение в с. Ослен Криводол е финансиран от Национална кампания "Чиста околна среда 2021 г" с 9 954,50 лв. Предвиждат се лекции на открито, които ще започнат от пролетта. Възрастни хора от селото ще предават и уроци за ашладисване.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Петя Петрова и нейната любов - музиката

Петя Петрова е  от Видин, на 22 години и пее от 11-годишна. Можем да я наречем супер талант, защото свири на китара от около година, може да свири малко и на синтезатор, обича също да рисува, тренира латино танци. Въобще, Петя е всестранно-развита личност. Но музиката за нея е неизбежна част от ежедневието й, тя е нещото което й помага..

публикувано на 28.01.22 в 17:50
Отдел

Запознайте се с "Новата съседка"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя романа на Мария Пеева "Новата съседка". Ето и подробностите:  Една нова съседка в затворен и спокоен квартал може да е всичко друго, но не и предпоставка за трагедия, нали? Особено ако е самотна майка на дете с тежки..

публикувано на 28.01.22 в 17:29

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и директорът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката извършва проверка в училището. Резултатите ще бъдат обявени до средата на..

публикувано на 28.01.22 в 15:26

"Хижар" вече е професия

"Хижар" вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. Тъй като досега не е имало такава професия, хижарите са били назначавани като..

публикувано на 27.01.22 в 17:04

Запазва се видовият състав на зимуващите водолюбиви птици в Северозапада

Eкип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите - Враца, съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и Дирекция на природен парк "Врачански балкан", участва в 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Наблюдението се извърши по поречието на река Искър от село Люти брод, община Мездра до..

публикувано на 27.01.22 в 16:50

В Бели извор искат чиста река

Жители на Бели извор в община Враца имат проблем със замърсяване на водата в река Бела бара, която минава през селото. Проблемът е от години и в търсене на решение стигат до среща с кмета на Общината.  "През селото минава една малка рекичка, в която преди 50-60 години хората са започнали да си заустват високите подпочвени води, лека полека..

публикувано на 27.01.22 в 16:43

Електромобилите- тенденции, предимства и недостатъци

Търсенето на електромобили през последните години нараства. Тези превозни средства освен че са по-икономични, щадят и околната среда. Прибягването ĸъм масово производство на електрически коли съответно доведе и до понижение в цените им. Това са и някои от причините в България електромобилите да навлизат ускорително, коментира за Радио ВИДИН..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Подкасти от БНР