Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

5
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста
Снимка: личен архив



В условия на онлайн преподаване в СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено в тези условия по-трудно се работи, но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати, казва Димитрана Захариева, преподавател по специалните предмети на готвачите и хлебар-сладкарите:


"Учениците сами си подсигуряват материалите за практическите занятия, за всеки ден имаме тема, по учебен план. Дава се заявка за асортиментите... Дава се технологията за приготвяне, грамажа и продуктите и децата избират и изпълняват при домашни условия. След това се прави презентация и тя се качва в училищния сайт и се поставят оценки..."


Деветокласникът Дейвид учи в специалността "Хлебар-сладкар", последното видео, което е направил на свое изделие, е питка "Цвете":


"Направих питка "Цвете", продуктите са мая, брашно, прясно мляко, яйца, сол, кисело мляко, захар и краве масло... Приготвяме маяното тесто, оставяме да втаса, след това разделяме на 11 топки, които се разточват на кори... Навиваме във формата на цвете, оставя се да втаса, изпича се... Тази питка е по-трудна... Или ме снимат моите родители, или закрепвам камерата и се снимам, за да покажа какво съм научил и да пресъздадам тази среда..."

Мария Димитрова е от 9 клас специалност "Хлебар -сладкар", обича да прави пица:


"Последното ми видео беше питка с кренвирш, необходимите продукти са 1 кг брашно, няколко кренвирша, 20 гр.  хлебна мая, сол, масло. Замесва се средно меко тесто, остава се да втаса 30 мин, разточваме го, намазваме го с лютеница. Режем тестото на ленти, увиваме лентичките около кренвирша, поставяме ги в тава и ги оставаме да втасат отново за около 20 мин. Печем ги на 180 градуса... След това презентираме, снимаме, качваме в групите да го видят учителите и да ни поставят оценка..."


Криста учи в същата специалност "Хлебар -сладкар", за нея дистанционното обучение е по-различно от присъственото, но успява да се справи:



"Последното ми видео беше баница със сирене. Брашно ,сода сол и вода са необходимите продукти за тестото. ...За плънката яйца, кисело мляко, олио, сирене, сол. Пече се 20 минути, отгоре баницата се реже на парчета, за да стане по-лесно рязането след това... Обичам много да правя кекс, за да бухне зависи от слагането на бакпулвер, пече се на 180 градуса..."


Тази година е разкрита в училището нова специалност "Готвач".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28