Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

5
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста
Снимка: личен архив



В условия на онлайн преподаване в СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено в тези условия по-трудно се работи, но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати, казва Димитрана Захариева, преподавател по специалните предмети на готвачите и хлебар-сладкарите:


"Учениците сами си подсигуряват материалите за практическите занятия, за всеки ден имаме тема, по учебен план. Дава се заявка за асортиментите... Дава се технологията за приготвяне, грамажа и продуктите и децата избират и изпълняват при домашни условия. След това се прави презентация и тя се качва в училищния сайт и се поставят оценки..."


Деветокласникът Дейвид учи в специалността "Хлебар-сладкар", последното видео, което е направил на свое изделие, е питка "Цвете":


"Направих питка "Цвете", продуктите са мая, брашно, прясно мляко, яйца, сол, кисело мляко, захар и краве масло... Приготвяме маяното тесто, оставяме да втаса, след това разделяме на 11 топки, които се разточват на кори... Навиваме във формата на цвете, оставя се да втаса, изпича се... Тази питка е по-трудна... Или ме снимат моите родители, или закрепвам камерата и се снимам, за да покажа какво съм научил и да пресъздадам тази среда..."

Мария Димитрова е от 9 клас специалност "Хлебар -сладкар", обича да прави пица:


"Последното ми видео беше питка с кренвирш, необходимите продукти са 1 кг брашно, няколко кренвирша, 20 гр.  хлебна мая, сол, масло. Замесва се средно меко тесто, остава се да втаса 30 мин, разточваме го, намазваме го с лютеница. Режем тестото на ленти, увиваме лентичките около кренвирша, поставяме ги в тава и ги оставаме да втасат отново за около 20 мин. Печем ги на 180 градуса... След това презентираме, снимаме, качваме в групите да го видят учителите и да ни поставят оценка..."


Криста учи в същата специалност "Хлебар -сладкар", за нея дистанционното обучение е по-различно от присъственото, но успява да се справи:



"Последното ми видео беше баница със сирене. Брашно ,сода сол и вода са необходимите продукти за тестото. ...За плънката яйца, кисело мляко, олио, сирене, сол. Пече се 20 минути, отгоре баницата се реже на парчета, за да стане по-лесно рязането след това... Обичам много да правя кекс, за да бухне зависи от слагането на бакпулвер, пече се на 180 градуса..."


Тази година е разкрита в училището нова специалност "Готвач".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00