Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов, БСП: Моята цел е да бъдат разрешавани проблемите на Видин и Северозапада

Снимка: БГНЕС

Депутатите от 47-ото Народно събрание офииално всъъпиха в длъжност, започнаха и консултациите при държавния глава за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Четири политически формации- "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", са близо до приключването на преговорите за съставяне на коалиционен кабинет.

"Заявките на лидерите на парламентарните групи и на бъдещата коалиция, надявам се, са в посока сериозна борба срещу корупцията, възвръщане на държавността, борба с "паралелната държава", с която ние от БСП се борим вече години наред, и, надявам се, повече отговорност в сравнение с предишните два парламента, изразяваща се в създаване и конструиране на редовен кабинет. Неговата основна задача ще е и излизане от тежката ситуация- икономическа, социална, демографска криза и борбата срещу COVID", коментира в "Посоките на делника" народният представител от БСП от Видин Филип Попов.

Радио ВИДИН: Започнаха консултациите при президента за връчването на проучвателен мандат, оптимист ли сте, че този път ще бъде съставено правителство и ще работи с подкрепата на тези четири партии, които заявяват към момента, че ще го подкрепят?

- Да, към настоящия момент съм оптимист за създаване на парламентарно мнозинство и редовен кабинет, който всъщност ще е и инструмент за изпълняване на политиките, заложени в коалиционно споразумение във всяка една сфера- правосъдие, здравеопазване, икономика, социална политика, външни работи, вътрешни работи, национална сигурност и т.н.

Как ще работите вие от БСП с коалиционен партньор като "Демократична България", след като сте диаметрално противоположни в политическия спектър?

- Именно заради това се създава коалиционно споразумение, защото там следва да намерим своите пресечни точки по отношение на политиките, приоритетите и инструментариума във всеки един сектор. Разбира се, всеки един от коалиционните партньори следва да постави и своите червени линии, следва да постави и своите приоритети, но в крайна сметка да се търсят пресечни точки с цел развитие и излизане на България от кризата.

Каква ще бъде БСП вече в изпълнителната власт след толкова години в опозиция?

- БСП действително е била доста години в опозиция, но БСП винаги е била национално отговорна партия. Единствена БСП заложи в своята програма приоритети за развитието на България за първите 100 дни- конкретни, ясни, точни политики. Така че ние ще следваме тези политики, ще следваме коалиционното споразумение във всеки един сектор именно с тази цел- развитие на България, борба с корупцията по високите етажи и не само, развитие в икономиката, в социалната сфера, борба с тежката криза в здравеопазването.

Очаквате ли "другарски огън" от вътрешната опозиция в БСП?

- "Другарският огън" всъщност не е спирал години назад и продължава и сега, но тази позиция не е партийно отговорна, не е и национално отговорна, защото във времена на тежки изпитания за българия народ, във времена на криза, трябва да сме много по-консолидирани и като общество, и като партия и наистина да поемем своята отговорност пред българските граждани с цел да изведем България от кризата.

Какво трябва да се свърши в най-спешен порядък?

- Ние сме парламентарна република, парламентът трябва да влезе в ролята си, да заработи, да се съставят комисиите. Всичките коалиционни приоритети преминават в крайна сметка през законодателни промени. Във всяка една сфера. Например в сферата на правосъдието трябва да се направят анализи на съответните правораздавателни органи, на антикорупционната комисия и да се изработи закон, който да отговаря на критериите, заложени в коалиционното споразумение.

Ще има ли инициативи в посока да се овладеят растящите цени?

- Да, това е и част от нашата предизборна програма и платформа, от нашите приоритети, от нашите цели. Като част от бъдещата коалиция, ние ще работим в тази насока- нормализиране на цените с всички възможни законови средства и методи. Знаете, че ние предложихме намаляване на ДДС на енергоносителите, а това в крайна сметка включва и по-ниски цени за крайния потребител. Намаляване на ДДС на лекарствата, на храни от първа необходимост и т.н.

Повишаване на доходите?

- Разбира се. Вижте, когато се ограничи корупцията, когато се спрат "калинките" и назначенията по различни ведомства, министерства и администрации, на хора, които са политически назначени без професионален опит и стаж, това ще доведе и до повишаване на доходите. Ще се подобри инвестиционният климат. Това става, когато имаме едно стабилно законодателство, стабилно мнозинство, управление, правителство с ясен хоризонт и приоритети.

Този хоризонт включва ли пълен, четиригодишен мандат?

- Да, към настоящия момент включва такъв пълен мандат на парламента и на правителството. Защото голяма част от тези приоритети няма как да се случат за 1, 2, 3 или 5 месеца.

Какви са Вашите лични приоритети като народен представител от Видин и Северозапада?

- Това, което винаги съм твърдял- аз ще продължа да се боря за развитие на Северозапада като един от най-изостаналите региони. По отношение на инфраструктурата, по отношение на инвестиции. Имах приемен ден във Видин и държа да отбележа една тежка тема, която беше поставена от граждани на Видин- едно решение на Общинския съвет, касаещо "Синята зона". Давам го като пример. Това според мен е неудачно решение, още един налог върху видинчани, върху гостите на града. Няма как да сравняваме Видин със София, нито като демография, нито като транспортни връзки, нито като социален статус на населението. По този начин не може да се пълни общинска или държавна хазна. Болницата във Видин също е приоритет. Всички тези проблеми, касаещи Видин и видинчани, аз ще ги поставям в Народното събрание, ще ги поставям пред съответните министри. Моята цел и посока е те да бъдат разрешавани. Във Видин да има инвестиции, Видин да се възроди като център в Северозападна България. Това, разбира се, става чрез инвестиции, чрез програми, приоритети във всяка една сфера- и в земеделие, и в здравеопазване, инфраструктурата, пътят до Видин, тунелът под Петрохан, създаване на зеленчукова борса... Аз ще продължа да се боря за тези приоритети, надявам се да получа подкрепа и от останалите народни представители от региона, независимо от коя политическа сила са, защото в крайна сметка говорим за бъдещето на родния ни край и на всички наши съграждани.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40