Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Климат на промяна" за устойчиво бъдеще

Снимка: БГНЕС

В предаването "Еко Свят" днес говорим за климатичните промени и възможните решения, за есетрите- изчезващите господари на Дунав, за тона- как в селата могат да се направят компостери и какви са ползите от ашладисването.

Младежи от 13 държави на Европейския съюз, сред които и България, се събраха в Брюксел за международния финал на турнира по дебати за климата. Събитието е част от кампанията "Климат на промяна"; Кампанията започна миналия април в 13 европейски страни, водена от италианската организация "WeWorld",  подкрепена е от консорциум от 15 организации и институции, чийто представител у нас е фондация "ЕкоОбщност". Организациите работят в посока разясняване на изменението на климата и защо това е важно за хората.

"Младежите сами проучваха темите, които им бяха зададени. Една от темите беше: следва ли климатичните бежанци да имат правата на другите бежанци. Бих казала, че младите хора имат много  отворено виждане и са човешки отворени към темата. Виждат и разбират, че трябва да променим нещо в начина си на живот", обясни Любомира Колчева от "ЕкоОбщност". 

Кампанията "Климат на промяна" ще продължи и през следващата година. Ще има събития, работилници за обсъждане на различни теми, като икономика на благосъстоянието, различна от чисто потребителската икономика, която функционира в момента.

есетриВтората тема в предаването е посветена на есетрите- изчезващите господари на Дунав. Въпреки забраните за улов на есетри, бракониерството процъфтява. Според последното изследване на WWF от 2021 г., месо и хайвер от диви есетри се продават свободно на българския пазар, а броят на конфискуваните незаконно използвани риболовни принадлежности се увеличава. Есетрите, оцелели през последните 200 милиона години, днес са застрашени от изчезване. 


"Последните 50 години са подложени на толкова много натиск от страна човека, както с унищожаване на тяхната естествена среда, така и със свръх улов, че в момента те са най- застрашената група животни в света. В целия Европейски съюз има само в България и в Румъния възпроизвеждащи се популации на есетри и това са в нашия Дунав и Черно море", каза Екатерина Войнова, старши експерт "Опазване на видове" в природозащитната организация WWF.

За да уловят есетрите, бракониерите използват дълги въжета с куки и тежести, които поставят на дъното на Дунав - наричат се кърмаци и са забранени за ползване. Данните обаче показват, че само за 2020 г. от реката са извадени 260 такива въжета - най-много за целия период от 2016 г. насам. Общата дължина на всички заловени кърмаци за периода от българската част на Дунав е над 23 километра, посочват от WWF.

Снимка- Фейсбук: Ослен КриводолИ третата тема в "Еко Свят"- миналия четвъртък в предаването ви разказахме за изграждането на детски център за екологично обучение в село Ослен Криводол, община Мездра. Днес кметският наместник Роман Иванов обясни как се прави компостер, който може да се ползва от всички жители на селото:

"Вместо да се чудят какво да правят тези органични отпадъци да си направят по един компостер... Бионеразградимите да отиват само в кофите за смет... Нашият компостер е 20-кубиков, а той няма да се пълни само и да не се изпразва. Ние в него ще пуснем и калифорнийски червеи, които ще обогатяват торта. И догодина пак може да се пълни. А той лесно се прави. Аз съм го направил от дебели талпи- той е дълъг 20 метра, 1 метър е дълбок и 1 метър е широк."

Пешо Николов от село Ослен Криводол в община Мездра помага активно на местния кмет във всички начинания. През пролетта ще преподава знания по присаждане на плодни дървета върху диви подложки в новоизградения детски център за екологично обучение.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44