Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За празниците заложете на прясно месо, от сигурен производител

Снимка: Радио ВИДИН


Коледните и новогодишните празници по традиция се характеризират с богати трапези и разнообразие от храни. Тогава е и времето, в което има засилено търсене на месни продукти, в частност - на свинско месо. Но как трябва да изглежда то и как да познаем дали е прясно, обяснява Венцислав Кирилов транжор от Видин:


"Да няма вода, то се познава ако има кръв по месото и като пипнеш самото месо, независимо дали е бут, плешка, врат, не трябва да лепка. Позеленяло ли е, пожълтяло ли е- може да не го купувате. Цветът трябва да е червен, защото това е истинското, което е от кланиците в България. Ако е испанско и турско, след два часа пожълтява и позеленява... Взима се повече врат, каре, бон филе, по-скъпите неща, защото в момента си го позволяват... Цените са горе-долу като миналата година." 


Освен традиционното свинско, за Коледа често се купува и месо от пуйка. Традицията по приготвянето на пуйка е по-силна в Америка, отколкото в Европа. Затова вероятно повечето видинчани ще заложат на свинското за празниците, но има такива, които ще предпочетат да приготвят Коледна пуйка, показа анкета на Радио ВИДИН. 


"Свинско ще закупя, предпочитам даже да не е от най-големите магазини. Смятам, че произхода му е по-истински, не знам нещо пакетирано уж свежо месо, като го отвориш вътре е синьо... За Коледа ще е Пуешко, за Нова година ще е свинско... Някоя пуйка и свинско най-вече. За Коледа ще е пуйката. По принцип месата от внос, не е както едно време примерно, всеки да си чува, да си отглежда прясно свинско месо... Е, свинско, традицията е свинско... Купихме някакво там месо от някаква плешка ли беше..." 


Месо, което не е закупено от регистриран обект под ветеринарен контрол, носи риск за здравето, коментира за Радио ВИДИН Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.


"Ние това следим- да не се получи месо, което не е минало кланичен преглед, от кланичен лекар и съответно не са излезли необходимите резултати, специално при свинете за трихинелоза. А може всеки да си заколи вкъщи, но когато е за лична консумация, всеки си носи отговорността. Хубавото е, че има хора които вече колят прасето си вкъщи и въпреки всичко, си носят проба за изследване за трихинелоза... От здравна гледна точка при свинете трихинелозата, която може да зарази хората. Тежко заболяване води до това, че  голяма част от хората примерно се подлагат на скъпо струващо лечение, но никога не се излекуват напълно, тъй като самият паразит, така позиционира в мускулатурата, че става само с хирургични интервенции да се махне. Така че си направете сметка, освен това има и други заболявания, като салмонела и т.н..." 


Заради предстоящите празници от Българската агенция по безопасност на храните извършват засилени проверки на всички хранителни продукти в цялата страна. Те ще продължат до 03.01.2022 г., включително. Всеки гражданин може да подава жалби и сигнали онлайн през платформата на сайта на БАБХ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14