Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За празниците заложете на прясно месо, от сигурен производител

Снимка: Радио ВИДИН


Коледните и новогодишните празници по традиция се характеризират с богати трапези и разнообразие от храни. Тогава е и времето, в което има засилено търсене на месни продукти, в частност - на свинско месо. Но как трябва да изглежда то и как да познаем дали е прясно, обяснява Венцислав Кирилов транжор от Видин:


"Да няма вода, то се познава ако има кръв по месото и като пипнеш самото месо, независимо дали е бут, плешка, врат, не трябва да лепка. Позеленяло ли е, пожълтяло ли е- може да не го купувате. Цветът трябва да е червен, защото това е истинското, което е от кланиците в България. Ако е испанско и турско, след два часа пожълтява и позеленява... Взима се повече врат, каре, бон филе, по-скъпите неща, защото в момента си го позволяват... Цените са горе-долу като миналата година." 


Освен традиционното свинско, за Коледа често се купува и месо от пуйка. Традицията по приготвянето на пуйка е по-силна в Америка, отколкото в Европа. Затова вероятно повечето видинчани ще заложат на свинското за празниците, но има такива, които ще предпочетат да приготвят Коледна пуйка, показа анкета на Радио ВИДИН. 


"Свинско ще закупя, предпочитам даже да не е от най-големите магазини. Смятам, че произхода му е по-истински, не знам нещо пакетирано уж свежо месо, като го отвориш вътре е синьо... За Коледа ще е Пуешко, за Нова година ще е свинско... Някоя пуйка и свинско най-вече. За Коледа ще е пуйката. По принцип месата от внос, не е както едно време примерно, всеки да си чува, да си отглежда прясно свинско месо... Е, свинско, традицията е свинско... Купихме някакво там месо от някаква плешка ли беше..." 


Месо, което не е закупено от регистриран обект под ветеринарен контрол, носи риск за здравето, коментира за Радио ВИДИН Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.


"Ние това следим- да не се получи месо, което не е минало кланичен преглед, от кланичен лекар и съответно не са излезли необходимите резултати, специално при свинете за трихинелоза. А може всеки да си заколи вкъщи, но когато е за лична консумация, всеки си носи отговорността. Хубавото е, че има хора които вече колят прасето си вкъщи и въпреки всичко, си носят проба за изследване за трихинелоза... От здравна гледна точка при свинете трихинелозата, която може да зарази хората. Тежко заболяване води до това, че  голяма част от хората примерно се подлагат на скъпо струващо лечение, но никога не се излекуват напълно, тъй като самият паразит, така позиционира в мускулатурата, че става само с хирургични интервенции да се махне. Така че си направете сметка, освен това има и други заболявания, като салмонела и т.н..." 


Заради предстоящите празници от Българската агенция по безопасност на храните извършват засилени проверки на всички хранителни продукти в цялата страна. Те ще продължат до 03.01.2022 г., включително. Всеки гражданин може да подава жалби и сигнали онлайн през платформата на сайта на БАБХ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 9 февруари 2025 година

Да се повеселим с "Неделник"! Скулпторът Александър Пройнов откри в Монтана изложба наречена „Българи - аз съм част от вас". Тя е финал на цикъла, който творецът започнал преди 27 години.  В месеца на виното и любовта, между двете дати на лозарския празник Трифон Зарезан , ви срещаме с един доказан майстор на ракия от Враца ...

публикувано на 09.02.25 в 14:24

Градски легенди за Мистер Сенко

Мистер Сенко е български илюзионист. Неговото истинско име е Евстати Христов Карайончев и е роден във Враца на 12 февруари 1905 година. Самият той казва за себе си в едно интервю в Златния фонд на БНР: "...Един артист трябва да слезе овреме от сцената...", заради това на 60 години се оттеглил и се отдал на мирен пенсионерски живот. Е,..

публикувано на 09.02.25 в 14:06

Нека отстраняваме фарисейското от нашите души със старание

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение - на Митаря и Фарисея. "Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен, а който се смирява, ще бъде въздигнат". (Лук.18:14 ) Великият пост, към който времето и тази година ни отвеждат, се предшествува от три подготвителни седмици, които според..

публикувано на 09.02.25 в 08:00
Деца, използващи вейпове

За риска от употребата на вейп сред младите хора и какво не разбират родителите

Младежи се пристрастява към никотина чрез пушенето на така наречения вейп - електронна цигара с течност, съдържаща никотин, примесен с ароматни вещества. До тях достигат и такива със забранени субстанции като хексахидроканабинола, а за употребата им се заговори след инциденти, един от които с фатален изход.  Проблемът не е от скоро и бумът им сред..

публикувано на 07.02.25 в 17:21

Спират ли шофьорите на пешеходни пътеки?

Днес ще си говорим за безопасността по пътищата, най-вече в градска обстановка. Зимните месеци са едни от най-опасните за движението заради лошото време и по-голямата продължителност на тъмната част от денонощието. Поводът за репортажа ни е случка, която беше споделена в социалните мрежи от видинчанин. Ето какво написа той:  "Добър вечер!..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

Романът "P.S. Убийците" - различното криминале

През 2010 г. Америка среща Европа, когато Джеймс Патерсън (автор на бестселъри №1 в САЩ) и Лиза Марклунд (автор на бестселъри №1 в Швеция) обединяват усилия, за да създадат пикантен, задъхан и завладяващ трилър в духа на най-добрите традиции в жанра. Резултатът е романът „P.S. Убийците“. Шведската журналистка Деси Ларшон получава в..

публикувано на 07.02.25 в 17:10

От хоби до професия: Мадлен Рачева и магията на фотографията

"Професия хоби"  днес ни запознава с хобито на Мадлен Рачева от Видин , която е от онези хора, които успешно съчетават страстта си с професията си. От малка тя е омагьосана от света на фотографията и въпреки че започва като любител, с времето хобито ѝ се превръща в сериозно занимание, което разкрива пред нея нови светове и възможности. Днес..

публикувано на 07.02.25 в 16:00