Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативните преподавателски практики в рамките на „Еразъм+“ в условия на COVID-19

2
Снимка: Erasmus+
В условия на  COVID-19 се оказа, че изключително важни са новите иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование  в страните в Европа, защото доброто образование е в основата на приобщаващи и устойчиви общества.

ЕС безспорно дава голяма подкрепа на страните - членки по отношение на образованието, най-вече с програмата Еразъм плюс - смята евродепутатът Асим Адемов:

"Искам да ви благодаря, че обръщате внимание на тази програма, защото тя е много успешна и се превърна в емблематична и се явява символ на европейската интеграция. Ние от Комисията по култура и образование успяхме да направим така , че да се увеличи бюджетът на Еразъм плюс - над 26 млрд евро .."


 Профилирана езикова гимназия “Йоан Екзарх”, Враца, се вписва повече от успешно в сектор "Училищно образование" по програмата Еразъм плюс със създаване на нови иновативни образователни методи. Това стана възможно с повишаване капацитета на учителите за разчупване на традиционната класна стая по  проекта  „Да бъдеш учител през 21-ви век.


 Проектът представя  успешни преподавателски практики в рамките на Програма „Еразъм+“, както и добрата работа на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество. - казва Димитрина Георгиева, координатор на проекта:

 

"В този проект се обучиха 6 учители в 6 различни курса. Това, което направиха след това бе да предадат опита на колегите си "


Оказва се, че в онлайн обучението  всички да се справят по-добре с преподаването и усвояването на учебния материал.  Избрани са две направления : информационни и комуникационни технологии и нови иновативни образователни методи.

 
 "Шестте  курса бяха разпределени в 2 направления гемификация или игровизация, меки умения, образователни приложения, креативност и иновации, и стратегии за обучение  и управление  на конфликти и емоцинална интелигентност. Когато преминахме към дистанционно обучение, всички материали бяха много полезни.."

След обученията всички учители се опитват да прилагат в часовете си наученото и опита на своите колеги, казва координаторът на проекта Димитрина Георгиева :
 
"Направихме уебсайт, в който във връзки описахме линкове към уеб приложения при организиране на класна стая, присъствено и в електронна среда. Това се оказа много полезно..."


Цифровото образование е изключително важно  за качественото и непрекъсващо образование в условия на COVID-19 , казва евродепутатът Асим Адемов:

 "Цифровото образование предоставя редица предимства - повече интерактивност, гъвкавост в начина на предаване на информацията, гъвкавост при приготвяне на домашните.."

Програмата Еразъм плюс  е изключително  ценна и е в помощ на мобилността в образованието.

"Общуването с хора, които са на твоята вълна от други държави, това е по-ценно от академичните знания, които получаваш. Тези програми  ни помагат да мислим като европейци и да имаме европейско самочувствие" добавя Димитрина Георгиева.


Иновативните  преподавателски практики в рамките на Програма „Еразъм+“  включват активната роля на учениците, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищната общност и училищното образование.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29