Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се подобри събирането на пластмасови капачки, настоява видинска организация

Пластмасовите капачки- за кауза или за боклука

| обновено на 30.12.21 в 16:09
4
Снимка: Радио Видин


Метални сърца за събиране на пластмасови капачки в подкрепа на благотворителни инициативи са поставени на няколко места във Видин. Пластмасата обаче не се събира редовно, често капачки са разпилени около съдовете, от слънцето и дъжда качеството им се влошава. Това сигнализира Ели Цветанова от инициативната група СМЕ.БГ, която неотдавна изгради соларна пейка, финансирана със средства от пластмасови капачки:
Снимка: Радио Видин

"Започнаха да се пълнят сърцата, но проблемът е тяхното изпразване и поддържане на това, което е в тях в добро състояние. Във връзка с нашата кампания за слънчевата пейка, заедно със служителите от Регионална  библиотека "Михалаки Георгиев", на които сърдечно благодаря, изпразвахме сърцето до библиотеката и това беше летен сезон. След това забелязахме, че след дъжд, след сняг, след поривист вятър, прах се натрупва, тези капачки след това имат много неприятен мирис и качеството на пластмасата е влошено. Предавайки ги някъде, не зная дали ще могат да бъдат използвани пълноценно. Така че, поздравления за всички, които поставиха сърцата, но може би трябва да следят подобни акции, или да намерят рециклатор, да източват сърцата и да предават капачките... Гледката е много неприятна и се обезсмисля желанието и трудът на хората да помогнат, защото всеки от нас го прави като своя кауза...".

Цената на капачките също е твърде ниска. Първоначално килограм е изкупуван за 80 стотинки, след това за 20, в момента цената е 5 стотинки, обясни още Ели Цветанова. Въпреки това тя и останалите дами на инициативата група СМЕ.БГ не са се отказали да подкрепят добрите каузи, като ги финансират със средства от пластмасови капачки. 

Видинската библиотека е една от организациите, които събират капачки в метално сърце. За да не се уврежда пластмасата, капачките редовно се събират и се съхраняват на закрито. По-труден е въпросът с предаването на събраните количества, обясни директорът Десислава Иванова:

"Сърцето се пълни непрекъснато, виждаме колко много хората иска да помогнат, и как повечето от хората, които пускат капачки, са с малки деца, как това ги учи и възпитава, че понякога съвсем малко е необходимо, за да зарадваш някого, за да участваш в добра кауза. Малко по-труден е въпросът с предаването на пластмасовите капачки, защото много трудно се намират прекупвачи, цената им е много ниска, но въпреки това успяваме да предадем капачките."

Средства от пластмасови капачки библиотеката е дарила на сдружение СМЕ.БГ за поставянето на соларна пейка. Средствата от събраните след това количества ще бъдат използвани за закупуване на нови книжки за Детския отдел. По този начин каузата ще бъде за самата библиотека и чрез нея ще достигне до децата, които пълнят сърцето с капачки, добави Десислава Иванова. 

Потърсихме и други организации, които събират пластмасови капачки в метални сърца, очакваме и тяхното становище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20