Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 04 януари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във всички училища от област Видин учебните занятия се провеждат присъствено. В  две общини  учениците влизат  в клас след тестване за COVID-19. В останалите 9 разпространението на коронавируса е под 250 случая на сто хиляди души население за последните 14 дни и там не се налага тестване 

Засега не се планират допълнителни ограничения заради новия вариант на коронавируса Омикрон, засечен и в България, с изключение на изисквания за влизащите в страната. Това посочи главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев след работна среща в Министерството на здравеопазването. Хората, които пристигат в България от страни в "червената зона", освен сертификат за ваксинация или преболедуване, ще трябва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, иначе ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. 

72 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. В област Видин положителните проби са 8, във Враца 41, а в Монтана 23. 1918 са новите случаи на коронавирусна инфекция в страната през изминалото денонощие.

Засилва се интересът към ваксинацията във Враца. В основната си част хората, които искат да получат защита срещу коронавирус са от третата възраст. През изминалото денонощие са били поставени 277 ваксини, като 160 от тях са били трета игла.

Към Общинския съвет в Белоградчик ще бъдат създадени три временни комисии. Те ще са по проверка на дърводобива, финансова и икономическа комисия. Целта е да се установи случващото се в Общината през последните десет години.


Напрежение между кмета на Община Чупрене и Общинския съвет спъва работата на общинската администрация. За това алармира кметът Анжело Добричов, 

През 2022 година Община  Кула ще следи стриктно за разделното събиране на растителните отпадъци. Мястото, където отива масовото количество битов боклук от община Кула, е "Регионално депо за битови отпадъци - Видин". Там се карат отпадъците от бита с изключение на треви, клони, почва, пръст, камъни, опасни отпадъци, опаковки от бои и препарати. 

Паветата от улиците в Белоградчик няма да бъдат продавани. Идеята да не се продават паветата  е на Тодор Цеков, заместник-председател на ОБС Белоградчик и активен гражданин на Белоградчик. 

Над 5 хиляди лева събраха четирима гимназисти от Враца за акушеро-гинекологичното отделение на многопрофилната болница "Христо Ботев" в града в рамките на организираната от тях кампания "Врачанска благотворителна Коледа".

17-годишната Изабел Спасова от Монтана се нарежда в класацията "Топ 10 артистични деца на България". Класацията е организирана  от училището по изкуствата "Чаромелла" в Бангладеш. Подобни класации са направени за всяка от 57 страни, участвали през годината в международните конкурси, обявени от училището по изкуствата

Първото бебе, родено в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра през тази година, е момиче.

Известният художник от Върщец Георги Паунов - Паунеца откри изложба в зала "Кутловица" в Монтана. Експозицията е подарък за новата година за почитателите на изобразителното изкуство, обясни творецът. Изложбата се организира по покана на дружество на художниците "Тенец". 

Отрицателен тест или зелен сертификат - за участие в Богоявленския ритуал в Монтана. Хвърлянето на кръста в Монтана ще се състои на 6 януари в 10:45 ч. в  езерото на парк “Монтанензиум”.

В Козлодуй празникът ще започне в 8:00 часа в храм-паметник „Света Троица” с църковна служба и водосвет. В 10:00 часа на бюст-паметника на Христо Ботев на централния площад ще бъдат поднесени венци и цветя по случай годишнината от рождението на великия български поет и революционер.  В 10:40 часа от паркинга пред СУ „Св. св. Кирил и Методий” ще има превоз, осигурен от Община Козлодуй. В 11:00 часа от брега на река Дунав ще се извърши ритуалното хвърляне на кръста. Желаещите да се включат ще трябва да представят лична карта и на място да попълнят декларация-съгласие за участие, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

За пореден път Община Берковица организира празничното събитие по ритуално хвърляне на кръста на Богявление. Ритуалът на 6 януари ще е от 11.30 часа на басейн “Свети Георги Победоносец”. Записването на желаещите да участват в ритуала е при отговорника за “Спорт и младежки дейности“ в общинската администрация. Победителят ще получи парична награда, а останалите участници - предметни награди, осигурени от Община Берковица.

В Моравица ще отбележат Богоявление. Програмата започва в 9 часа с литургия в храм "Св. Никола". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00