Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 74 000 намаляха жителите на област Видин

В селата къщите са повече от жителите

Снимка: Радио Видин

Област Видин е най-малка по брой жители и с най-застаряващо население в страната, сочат предварителните данни от преброяването към 7 септември. По-малко от 600 деца се раждат в областта за година, но има и положителна тенденция-намалява темпът на миграция от региона. 

Жителите на цялата област Видин са малко над 74 000. От предишното преброяване досега, населението се е стопило с 26 000. Причината е отрицателният естествен прираст и застаряващото население, съобщи  началникът на отдел "Статистически изследвания - Видин" към Националния статистически институт Цветан Цветков:


"По предварителни данни населението в област Видин е 74 493-ма души, съответно мъжете са 35 912 и жените- 38 581. Резултатите очаквано сочат намаляване спрямо предишното преброяване, което беше преди 10 години. За област Видин намалението е с около 26 000 души. Основно намалението се дължи на отрицателния естествен прираст, както за цялата страна, така и за област Видин, но при нас най-характерно е така нареченото застаряващо население. Ние сме областта с най-застаряващо население и резултатите от преброяването го потвърждават."


По-малко от 10 000 са децата, а една трета от хората са над 65-годишна възраст:


"В област Видин населението до 17-годишна възраст е само 9 444 души. На възраст между 18 и 64 години е 40 974 души  и над 65-годишна възраст са 24 075 души. Демографските процеси са едни от най-трайните, може така да кажа. Застаряващото население от своя страна вече води до една по-ниска раждаемост, от тук съответно се обуславя и малкият прираст на населението от страна към раждания. Характерно за областта е, че те вече са под 600 родени деца за година и съответно по-високият брой на умрелите, които са над 2 000 души средно на година."


63% от хората,  или малко над 47 000, са в градовете. Обезлюдяват не само селата, а и областният център. Красимир Александров живее в комплекс "Химик" във Видин и казва, че много от съседите му вече не са в града:


"Ние имаме толкова празни апартаменти. Като погледнеш през терасата и виждаш колко прозорци светят и колко съответно не, т.е.  хората ги няма. Идват си сега за празниците, малко се понапълниха, но те заминават отново, не че е осезаемо, то е фрапиращо."


Не било така допреди няколко десетилетия, обяснява Борис Влашев:


"Градът вече е със затихващи функции. В смисъл- има болница, няма лекари. Има училища, няма ученици. Аз кат съм бил ученик, сме били по 40 деца в клас и ако сме били 5-6 паралелки, сега са две паралелки  с 22,23 деца, с 16."


За разлика от броя на населението, където е на последно място, по жилищен фонд Видин не е на дъното на статистиката. В селата има повече къщи, отколкото жители, сочат данните от последното преброяване:  


"Пак по предварителни данни, на базата на преброяването в област Видин, сградите в областта са 52 419, съответно със 70 610 жилища. Това също е нормално, в смисъл такъв, че голяма част от селата ни са обезлюдени, но сградният фонд съществува. Той е наличен. Целта на основните показатели, които се наблюдаваше преброяването, това са сградите и жилищата, независимо дали са обитавани в момента или не. Така че в тази бройка влизат и необитаваните сгради и жилища." 


За жителите на региона негативната демографска картина не е изненада:


"То си е естествено. Такава е обстановката в страната, че хората са принудени, повечето млади хора да търсят някаква реализация извън страната. Няма нищо чудно, че толкова много е намаляло нашето население. Видин винаги си е бил такъв край забравен, както се вика- и преди много години, и сега. Нищо не се е променило."


Въпреки обезлюдяването, има  и положителни тенденции, сочи годишната демографската статистика. Намалява броят на хората, които напускат региона.


"В последните години се наблюдава едно такова затихване, мога да кажа на отрицателния естествен прираст, който се дължи на базата на миграцията, т.е. имаме все по-малко изселени и все повече увеличаващ се брой на заселеното население, т.е. намаляват тези, които се изселват от областта. Това е една положителна тенденция. Все още е с отрицателен знак, но той е със затихващи функции"- обясни началникът на отдел "Статистически изследвания - Видин". 


През месец март се очакват окончателните резултати от преброяваното в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47