Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отец Славейко: "Музиката е в душата ми"

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Поп Славейко Славчов служи в село Славотин и още две села в община Монтана - Клисурица и Долна Рикса. Че го обичат хората, е факт, но с него разговаряме за любовта му към народната музика. Освен че е самодеец, той е и председател на читалище "Народна просвета" в село Смоляновци. Не се учудвайте. Дядо му по майчина линия- Стоян, го запалва по свиренето на дудук. Още като ученик той започва да участва във фолклорни групи. Сега също свири, като от време на време взима и тромпета на духовата музика. Той е и животновъд, със стадо от 100 овце.


"Дядо ми свиреше на доста духови инструменти- кавал, дудук и хармоника. Така аз от малък започнах да свиря... Хората ме уважават, защото познавам и радостните, и тъжните им поводи... Това, което свиря, са местни хора̀ и мелодии. Разтоварва ме...", обясни отец Славейко Славчов.


"За съжаление няма интерес към тези стари инструменти. Останали сме аз и още един дядо от Бели мел. А трябва да се запази традицията", допълни отец Славейко.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката , обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82..

публикувано на 14.01.22 в 11:53
Военен духов оркестър

Военен диригент със спомени за живота си и неговия учител Дико Илиев

Възпитаник на маестро Дико Илиев е гост днес в "Думата имат старейшините" . Това е военният диригент на духова музика, офицер Иван Денов. Той е роден в село Остров преди 84 години. Завършил е Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и е бивш директор на военно-музикалното училище в София. "Бил съм музикантски ученик при Дико..

публикувано на 13.01.22 в 16:55
Подкасти от БНР