Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

16
Снимка: Радио Видин

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом. Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц, Галина Вакарицова.


"В селото имаме проблем с електричеството. Прекъсва, има аварии. Имаме много пусти улици, непочистени жици, клони в тях и аз много пъти съм се обаждала на Енергото по този въпрос. Те идват, кастрят или чистят по някоя улица и другите пак остават непочистени. За мен проблемът е в Енергото, защото те не си поддържат електрическата мрежа в добро състояние. Много пъти съм се обаждала и все ми казват- вашето населено място не е включено в графика за поддържане на електрическата мрежа...   

През 2021 година, още от март-април до към септември, снабдихме цялото село с дърва. Всеки си е закупил необходимото количество. Климатици в Раброво имат 2-3 къщи, останалите са на дърва. Дори и тук, в кметството, в пенсионерския клуб, в читалището и в патронажа се отопляваме с печки и от Община Бойница са ни докарали дърва за огрев.

В патронажа ни работят три жени. Те обслужват 41 души на платена храна. Имаме и безплатна трапезария, в която се хранят 45 социално слаби пенсионери с ниски доходи. Можем да кажем, че почти цялото село е на патронажа. Имаме два магазина, всеки ден имаме хляб, хранителни продукти. В селото има и лекар, който идва три пъти седмично- преглежда и купува лекарства на възрастните хора. Ние в това отношение, в сравнение с други села, сме много добре..."


Населението на Раброво бавно се топи. В миналото тук е имало болница, но тогава в селото са живеели 3000 души, днес са около 250.

"Населението ни е повечето възрастно. Хората са на по 70-80-90 години. Имаме и двама пенсионери на по 96 години. Преди време в Раброво имахме и столетници... Какво да кажа? Проблемът е, че няма работа. Преди години нямахме ученици- закриха училището. За последните 5 години едва през 2021 година ни се роди едно момиченце. Нямаме млади хора, няма къде да работят, нямаме и деца. Детската ни градина трета по ред година е нулева- не е закрита, но няма деца. Не сме много далеч, пътищата към Бойница, Кула и Видин са хубави, но младите трайно се ориентираха към по-големите градове и към чужбина. Тук се завръщат само пенсионери. В селото дори имаме и чужденци- три къщи са закупени от англичани. Но и те не са млади. Надявам се в бъдеще тези, които са на Запад или в големите градове да се завърнат. Защото селото е хубаво, приветливо е, въздухът е чист, спокойно е, тихо, природата е прекрасна.   

Проблеми с дивите животни нямаме. Миналата седмица една лисица се разхождаше из центъра на Раброво, лично я видях. Но иначе нямаме нападнати домашни животни и птици. А в селото имаме и кокошки, и патици, прасетата са малко, но имаме овце, кози, магарета, два коня, зайци, които хората гледат. Имаме и един човек, който има фазани и пауни. В сравнение с минали години обаче, животните доста са намалели. Хората тук остаряха и не могат да ги гледат. Сега имаме общо около стотина овце и кози, а така също и 20 магарета. Преди години във всяка къща имаше по 2 магарета с каруца. Днес единствено моето семейство има 2 магарета...", разказа кметският наместник на Раброво и Каниц, Галина Вакарицова и на шега или с гордост добави, че освен двете магарета, които гледат вкъщи, имат също 4 овце с агънца, 5 кокошки и един петел, и 4 кучета, а така също и лозе с хубаво грозде за вино.

Цялото интервю и анкета с местните жители - в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26