Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

16
Снимка: Радио Видин

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом. Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц, Галина Вакарицова.


"В селото имаме проблем с електричеството. Прекъсва, има аварии. Имаме много пусти улици, непочистени жици, клони в тях и аз много пъти съм се обаждала на Енергото по този въпрос. Те идват, кастрят или чистят по някоя улица и другите пак остават непочистени. За мен проблемът е в Енергото, защото те не си поддържат електрическата мрежа в добро състояние. Много пъти съм се обаждала и все ми казват- вашето населено място не е включено в графика за поддържане на електрическата мрежа...   

През 2021 година, още от март-април до към септември, снабдихме цялото село с дърва. Всеки си е закупил необходимото количество. Климатици в Раброво имат 2-3 къщи, останалите са на дърва. Дори и тук, в кметството, в пенсионерския клуб, в читалището и в патронажа се отопляваме с печки и от Община Бойница са ни докарали дърва за огрев.

В патронажа ни работят три жени. Те обслужват 41 души на платена храна. Имаме и безплатна трапезария, в която се хранят 45 социално слаби пенсионери с ниски доходи. Можем да кажем, че почти цялото село е на патронажа. Имаме два магазина, всеки ден имаме хляб, хранителни продукти. В селото има и лекар, който идва три пъти седмично- преглежда и купува лекарства на възрастните хора. Ние в това отношение, в сравнение с други села, сме много добре..."


Населението на Раброво бавно се топи. В миналото тук е имало болница, но тогава в селото са живеели 3000 души, днес са около 250.

"Населението ни е повечето възрастно. Хората са на по 70-80-90 години. Имаме и двама пенсионери на по 96 години. Преди време в Раброво имахме и столетници... Какво да кажа? Проблемът е, че няма работа. Преди години нямахме ученици- закриха училището. За последните 5 години едва през 2021 година ни се роди едно момиченце. Нямаме млади хора, няма къде да работят, нямаме и деца. Детската ни градина трета по ред година е нулева- не е закрита, но няма деца. Не сме много далеч, пътищата към Бойница, Кула и Видин са хубави, но младите трайно се ориентираха към по-големите градове и към чужбина. Тук се завръщат само пенсионери. В селото дори имаме и чужденци- три къщи са закупени от англичани. Но и те не са млади. Надявам се в бъдеще тези, които са на Запад или в големите градове да се завърнат. Защото селото е хубаво, приветливо е, въздухът е чист, спокойно е, тихо, природата е прекрасна.   

Проблеми с дивите животни нямаме. Миналата седмица една лисица се разхождаше из центъра на Раброво, лично я видях. Но иначе нямаме нападнати домашни животни и птици. А в селото имаме и кокошки, и патици, прасетата са малко, но имаме овце, кози, магарета, два коня, зайци, които хората гледат. Имаме и един човек, който има фазани и пауни. В сравнение с минали години обаче, животните доста са намалели. Хората тук остаряха и не могат да ги гледат. Сега имаме общо около стотина овце и кози, а така също и 20 магарета. Преди години във всяка къща имаше по 2 магарета с каруца. Днес единствено моето семейство има 2 магарета...", разказа кметският наместник на Раброво и Каниц, Галина Вакарицова и на шега или с гордост добави, че освен двете магарета, които гледат вкъщи, имат също 4 овце с агънца, 5 кокошки и един петел, и 4 кучета, а така също и лозе с хубаво грозде за вино.

Цялото интервю и анкета с местните жители - в звуковия файл.
 


Вижте още

Откровено за видинската болница

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на..

публикувано на 13.01.22 в 15:26

Стопява ли инфлацията спестяванията и време ли е за харчене на средства?

В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхранят спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Това вероятно изглежда като невъзможна мисия, която е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде..

публикувано на 11.01.22 в 13:57

Как да отгледаме дърво в града

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на..

публикувано на 10.01.22 в 15:23

Валери Василев, ГЕРБ-Видин: Против увеличението на налозите сме

" Не гласувахме единно, защото някои от колегите явно така са преценили, по някакъв начин кметът и администрацията са ги убедили . Дали е добре или не, това ще се уточни на бъдещи анализи. Така се получи. Ние заедно обсъдихме тези неща, заедно взехме решението, но защо някои от колегите и как стигнаха до решението за гласуване по този начин - не мога..

публикувано на 06.01.22 в 10:40
Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта , която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани..

публикувано на 06.01.22 в 10:30

Генади Велков: Проведе се обществено обсъждане за данъците и таксите

"Аз не знам кои съветници твърдят, че точките са незаконосъобразни, не знам кои точки имат предвид, но всичко е законосъобразно, правено е многократно. Ако се има предвид актуализацията на бюджета, всяка година се прави по този начин. Винаги в края на годината се внася бюджетът, така е било и в предишните мандати. Затова се прави сесията на 30, защото..

публикувано на 06.01.22 в 10:30
Подкасти от БНР