Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100 години от рождението на Блага Димитрова

Блага Димитрова
Снимка: Архив


През този месец се навършват 100 години от рождението на писателката Блага Димитрова. Родена е на 2 януари в Бяла Слатина, където майка ѝ е работила като учител. След 3 години семейството се мести при баба ѝ във Велико Търново, където учи до 1936 г. 

Блага Димитрова е писателка, поетеса, литературен критик, политик и 1-ви вицепрезидент на Република България. Тя е омъжена за Йордан Василев. През 1967 г., по време на войната във Виетнам "осиновява" Ха Тху Хоанг (бълг. име Ханна Хоанг Димитрова) от Хайфон, Виетнам. До 6-годишна възраст Ха живее евакуирана на село с брат си и със сестра си. При молбата на Блага Димитрова да осинови малката Ха, майка ѝ се съгласява да я даде, за да я спаси от бомбите. До законно попечителство не се стига - Йордан и Блага ѝ казват да ги приема като леля и чичо. Но българите я наричат "дъщерята на Блага". Блага Димитрова няма друго дете. 

Чествания по повод 130 години от основаването на Читалище "Развитие 1892" Бяла Слатина през тази година ще включват отбелязвания на годишнини и юбилеи на видни граждани от града и от общината, в това число е и 100-годишнината на Блага Димитрова. Повече за живота и делото на Блага Димитрова разказа за Радио Видин секретаря на НЧ "Развитие 1892" Бяла Слатина Светлина Берова:

"Блага Николова Димитрова е родена на 2 януари 1922 година в град Бяла Слатина в семейството на майка учителка и баща юрист. Израства във Велико Търново. Блага Димитрова е български писател, поет, литературен критик, преводач и политик. Дълго време се занимава с редакторска, преводаческа и обществена дейност. За дейността си като писател Димитрова получава множество български и международни литературни награди и отличия, включително орден "Стара планина" първа степен и Хердерова награда. Вицепрезидент на Република България в периода 92-93-та година. За нас, за нашия град, за нашите съграждани и нашето читалище тези чествания на 100-годишнината са повод за гордост. В момента, въпреки пандемичната обстановка, ние обсъждаме няколко идеи, които предвиждаме да осъществим през месец март, дай Боже, в месеца на жената. Знаем, че поетесата е посветила много стихове на жената, любимата, на любовта. Предвиждаме паметна вечер, посветена на именитата писателка, преводачка и общественичка, с музикално поетичен рецитал и други интересни събития, като ще се съобразим с пандемичната обстановка, изключително важен фактор."

Блага Димитрова си отива от този свят на 2 май 2003 г. след тежък инсулт. 

Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят..

публикувано на 19.05.22 в 16:11