Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

Снимка: Радио Видин

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в смолянска област бяха затворени баровете и нощните клубове. Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху сектора. Ричард Алибегов упрекна управляващите, че вземат решения без да се допитат до засегнатите браншове. 

За какво настояват спешно от Българската асоциация на заведенията? Според председателят на БАЗ, спадът в оборота на бизнеса е 40%. Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота, но не повече от 100 000 лева. Първите три месеца от миналата година не работихме, а мерките не са направени както трябва и не са обсъдени с бизнеса, подчертаха от бранша. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха, обясни Ричард Алибегов. Според него зеленият сертификат трябваше да бъде разширен и да важи за всички:

"Предстоят преговори и ако не получим това, което се полага на бранша като цяло, тогава няма да имаме друга опция освен да излезем на протест. Виждате какво се случва, виждате как в парламента мнозинството гласува "против" помощ за бизнеса за тока и то не само за нашия бизнес, а за целия бизнес в България. Ние ще искаме отговори на тези въпроси тази седмица и ако не ги получим, то просто няма да имаме друга опция. Сметките са непосилни, работата е намаляла страшно много и явно сме на прага на пореден локдаун. Най- вероятно голяма част от бранша няма да може да кандидатства по мерките, които бяха обявени от правителството, тъй като те отново не са обсъдени с бранша и с работодателските организации. На правителството методиката на тези мерки изобщо не им е ясна."

Има ли политически оттенък в евентуалния нов протест на ресторантьорите у нас?

"Не разбирам къде има място политическият оттенък тук, при положение, че ние не можем да си платим сметките за ток и се чудим кое по-напред да платим- заплати ли, наем ли. Тук политиката няма място. Нас не ни интересува кой е политик- ние имаме определени искания и държавата, когато тръгне да предприема действия срещу даден бранш, тя трябва да компенсира подобаващо този бранш"- обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Наталия Бърборска е хотелиер и ресторантьор в община Вършец. Пагубно се отразяват зеленият сертификат и високите цени на тока върху бизнеса ѝ. Нейните обекти не работят още от октомври 2021 година:

"Никак не можем да се справим, аз съм затворила бизнеса още от октомври- и хотелът и ресторантът в момента не работят. Няма как- 500 лв. на ден са минимум разходите за отопление. При 150-200 лв. оборот- как се оцелява? Не може да се оцелее. Предпочетох да затворя, защото това е по- малкото зло. Имаме някакъв ресурс от летните месеци, но като го изчерпим и какво? Държавата едно нещо не може да осъзнае в случая- дадоха пари на пенсионерите, но ние сме тия, които внасяме осигуровки и ние в момента не работим, което значи, че няма да внесем осигуровки и хората ще отидат на борсата. Държавата пак ще трябва да им плати. Аз освободих около 15-20 души"- каза Наталия Бърборска.

Светослава Йорданова е собственик на ресторант в Монтана. Новите сметки за електроенергия също са непосилни за нейния бизнес. 

"Започваме на ръба на фалита в началото на годината. Сметките ни за ток са скочили в сравнение със същия месец през миналата година повече от три пъти. Над 3500 лв. е сметката ми за ток и ни ограничават със сертификатите, като се има предвид, че в Монтана и в Северозападна България е най- нисък процентът на ваксинация на населението. Можете да си представите колко работа имаме... Със сигурност няма да има мерки, помощ, тъй че със сигурност ще се видим на протеста"- подчерта Светослава Йорданова.

Борислав Георгиев е собственик на заведение в Лом, но има по-различно мнение относно евентуалните протестни действия от страна на ресторантьорския бранш.

"Засега работим, не сме затваряли. Да, по- високи са сметките, не че се примиряваме, но това си е пазарна ситуация, няма как. Пандемията доста промени нещата. Очаквам оттук-нататък нещата да се стабилизират, а не да продължават така... Според мен, ако имаш акъл и имаш виждане и начин на управление на дадено заведение или каквото и да е- ти ще оцелееш. Проблемът е в хората, а не в работата, не в парите. Дали ще плащам 1000, 2000 или 3000 лв. сметка няма никакво значение, ако има хора"- смята Борислав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Любен Добрев: Лодката трябва да върви напред, но нашата потъна, окопа се в тинята

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Социологическото проучване на "Тренд" регистрира спад в подкрепата към правителството.  Политическата обстановка в страната дискутирахме с анализатора Любен Добрев . Радио ВИДИН : Три месеца изминаха от последния..

публикувано на 19.05.22 в 10:10

Остават ли в стачна готовност работодателите и за какво протестират превозвачите?

Работодателите отмениха протеста си, насрочен за днес, но остават в протестна готовност. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с правителството в началото на седмицата. По думите му 30 хиляди души от предприятия от цялата страна са били в готовност да излязат на жълтите павета. Председателят на Българската стопанска камара..

публикувано на 18.05.22 в 11:44
Красен Станчев

Красен Станчев: Антикризисните мерки няма да помогнат срещу инфлацията

Какъв ще е ефектът от антикризисните мерки , предлагани от управляващите- в "Посоките на делника" търсим мнението на икономиста Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. "Повечето от тези мерки са следствие на обещанието още преди изборите, но и при съставяна на бюджета от началото на годината, в ситуация на растящи цени..

публикувано на 17.05.22 в 14:30
Министерски Съвет

Антикризисни мерки предлагат управляващите

Пакет от антикризисни мерки за близо 2 милиарда лева предлагат от "Продължаваме промяната." Днес те ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори.  "Те са насочени към хората, които най-тежко страдат и са по две линии. Едната е тези хора да имат повече разполагаем доход, а другата е, където има регулирани цени, те могат да бъдат намалени,..

публикувано на 17.05.22 в 12:55
Дунав и града

Летният сезон и очакванията в Северозапада

Оживление п ри пътуванията се наблюдава след отпадането на ковид мерките. Започнаха и круизните плавания по Дунав. За чуждите туристи от корабите, които акостират на видинското пристанище, една от предлаганите дестинации  е Белоградчик, като при акостирането на видинското пристанище.  "Ако към края на април миналата 2021 година, посетителите в..

публикувано на 16.05.22 в 15:38

Село Смирненски: Живот с денонощен трафик на товарни автомобили

Денонощният трафик през селото повече от година е най-голямото предизвикателство пред местните от година и половина. Тежкотоварните камиони поединично или в колони преминават с висока скорост през селото и създават сериозни проблеми в живота на местните жители. Проблемът се задълбочава от факта, че това е едно от най-дългите села в Северозапада, с най-..

публикувано на 13.05.22 в 16:30
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Няма реални аргументи за приемане на еврото

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.  На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г. Предстои планът за еврото да влезе за обсъждане в..

публикувано на 12.05.22 в 10:10