Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дариха дръвчета на видинчани, предстои и на Общината

4
Снимка: Радио ВИДИН

Доброволци, които отглеждат и засаждат дръвчета, раздадоха 10 500 фиданки във Видин. Инициативата е на "Гората.бг" и се случи за втора поредна година в областния град. Целта е засаждане на милиони дървета в цялата страна. И този път преди обявения час на раздаване се беше образувала огромна опашка от чакащи на съботния пазар във Видин. Събралите се, особено по-възрастните, бяха много нетърпеливи да си вземат от фиданките.

"Хората са с много голям ентусиазъм, който на моменти дори прелива в свръх желание, но радваме се, че може да насмогнем на опашката. Видовете са най- различни. Започвайки от плодните дръвчета имаме дюля, имаме слива, ябълка, череша, арония, борчета, явори, дъбове, златен дъжд, определени количества акации за пчеларите, люляк и други. Хората приоритетно искат плодни дръвчета, които ще дават хубави плодове. Това за тях е по- интересно и по- важно. Борчетата са на така особено голяма почит, може би защото в тази част на сезона те са все още зелени и се виждат и разпознават в множеството други дръвчета, но различни са предпочитанията", каза Никола Рахнев- инициатор на "Гората.бг".

В градска среда не е подходящо да се отглеждат плодни дръвчета, затова и доброволците дадоха инструкции на хората кое къде е подходящо да се засажда, как да се засади, за да оцелее. Никола Рахнев каза още, че на Община Видин организацията ще подари около 200 000 дръвчета. 

"Арония, след това тия медоносните, акация ми даде едно дръвче, слива. Вземах си такива, които напролет ще дават плод. Аз мисля, че ще се хванат, отивам сега и ги засаждам... Вземах ди борче, арония, ябълка и слива. Ще ги засадя на село в двора. Имам едно борче и искам още едно да имам... Взех си черешка, дюля, златен дъжд и арония една. Тя е много полезна за здравето... Арония си взех, което не знам какво е, но ми казаха, че е нещо, което е много полезно, бор си взех и две дюли. Точно това, което исках. Дюли нямам на село, нямам и бор, другото беше по съвет на приятелка моя... Инициативата е добра, полезна за хората... Много е хубаво това, радваме се, че го правят...", казаха видинчани след като си взеха от желаните дръвчета.

Галерия

Вижте още

В защита на един български учител

Броени часове след като Радио ВИДИН публикува новината за инцидента с ударения ученик в Математическата гимназия във Видин инж. Ивайло Дичев написа имейл до нас.  Работещият като трафик инженер за голяма американска компания мъж преди години е бил ученик на преподавателя Валери Цветков и се обърна към нас, за да подкрепи своя учител ...

обновено на 23.05.22 в 17:37

Професор Виден Табаков и д-р Ганчо Цанов - още двама от емблематичните ученици на видинската гимназия

Продължава съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, в която ви представяме видни личности преподавали или учили в гимназията, във връзка със 140-тата годишнина от създаването му и ученици от гимназията подготвят и представят биографиите на знаменити ученици и учители на видинската гимназия. След серията бележити..

публикувано на 23.05.22 в 16:55

Нов образователен спектакъл на Искрен Красимиров

Новият образователен спектакъл "Той не умира", посветен на 146 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета, на режисьора, актьор и преподавател, известен с "Уроците си по родолюбие" Искрен Красимиров стартира с обиколки по българските училища от днес , каза за Радио Видин създателя му:  " Знаете, че имам така особен сантимент към..

публикувано на 23.05.22 в 15:55

Има ли проблеми с организацията на похода Козлодуй - Околчица

74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", е пред провал и има сериозни проблеми с организацията - за това сигнализира в  редакцията на Радио Видин обезпокоен наш слушател. Ето какво сподели Иван Иванов от село Чирен: "В публичното пространство се носи новината, че Областна администрация..

публикувано на 23.05.22 в 15:40

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода. Първото нещо, което нашият Господ прави, е да..

публикувано на 22.05.22 в 08:00

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00