Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 21 януари 2022 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Народният празник Бабинден, посветен на жените, бабували на родилките, отбелязаха в детска ясла "Слънчев кът" във Видин с празнично настроение и подобаваща програма, представена от децата от първа група. 


Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. 


Бабинден по време на пандемия в Ново село. Народно читалище „Земеделец-1874“ и Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село решиха в тесен кръг да отбележат празника.


Акушерската професия е едно невероятно изживяване. Всяко раждане изпълва сърцата ни с радост, каза Йоанна Методиева, акушерка в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Христо Ботев" Враца, по повод отбелязването на Бабинден /по стар стил/ и Деня на родилната помощ - 21 януари. 


За последните две години се наблюдава увеличение на ражданията в акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Монтана. През 2020 година са проплакали 798 момичета и момчета.


През миналата година в Акушер-гинекологичното отделение на болницата в Мездра са се родили 113 деца, а от началото на тази година новородените са 7 - 4 момченца и 3 момиченца. Последното от тях е проплакало в навечерието на Бабинден, съобщават от Община Мездра. Днес общинари и Българският червен кръст поздравиха акушер-гинеколозите в Многопрофилната болница в града. 


Минималната пенсия от 1 юли ще бъде 392 лева и 57 стотинки. Така тя ще бъде увеличена с 6,1 на сто, както всички останали пенсии с изключение на максималната, която ще остане 1500 лева. Това е записано в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година. С проектобюджета за тази година правителството предлага месечните детски добавки да бъдат увеличени от първи април. При доходен критерий от 510 лева на член от семейството за предходните 12 месеца, за едно дете държавата ще плаща 50 лева, за две деца сумата ще бъде 110 лева, за три - 165 лева,  за семейство с четири деца - 175 лева, като за всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева. 80 процента от тези размери ще получават семействата, в които доходите са до 610 лева на човек, отново за предходните 12 месеца. От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.


8932 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. В Северозападна България новозаразените са общо 403. В област Видин новите случаи са 94, в област Монтана -151 и в област Враца - 158. 


В област Монтана за сега не се налага въвеждането на извънредни мерки заради разпространението на коронавирусната инфекция. 7% от учениците и учителите в област Монтана са с COVID-19.


Няма да се въвеждат допълнителни мерки срещу разпространението на ковид и грип във Врачанско, но властите остават в готовност да реагират при промяна на оперативната обстановка – това реши областният оперативен щаб за борба с грип и остри заразни заболявания, председателстван от областния управител Стефан Красимиров. 


Детската градина "Звънче" в Кула отваря врати на 24 януари, понеделник. Една група е под карантина, заради заразени с коронавирус, съобщиха от Регионална здравна инспекция – Видин.


Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок. Един от тях е междусрочната ваканция. Няма да се провеждат занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.


Започна първият етап от основния ремонт на уличното осветление в Лом. Тридесет и две нови, енергийноспестяващи осветителни тела се монтират на главната улица „Дунавска“. 


Модернизация на железопътната отсечка Медковец-Срацимир от направлението Видин-София, е проектното предложение, подадено от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Държавното предприятие е подало и проект за закупуване на ледоразбивач за река Дунав. 


В Монтана се поклониха пред паметта на Йордан Радичков. Поетът от Калиманица ни напуска на тази дата преди 18 години.


Днес в Кула отбелязват 115 години от рождението на световно известният художник Йордан Гешев /1907-1973/. Той е роден на 21 януари 1907 г. в с. Чичил,  община Кула.


На Бабинден децата от филиала в Долна Кремена към Детска градина "Мир"- Мездра, откриха във фоайето на Народно читалище "Просвета 1897", изложба на изработени лично от тях модели на кукерски маски


Отбелязваме Международния ден на прегръдката. Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни.

Вижте още

Общинските съветници в Мездра ще заседават днес

Общинският съвет в Мездра ще проведе днес, от 16.00 часа, своето редовно майско заседание. Общинските съветници ще обновят съставите на няколко свои постоянни комисии, ще приемат декларация относно приемането на Република Северна Македония в ЕС, ще променят някои условия за наемни договори на помещения в Районната поликлиника и ще приемат отчетите..

публикувано на 26.05.22 в 12:54

Във Видин се проведе Национално външно оценяване за четвъртокласници

Национално външно оценяване за четвъртокласници с изпит по български език и литература се проведе днес. В област Видин се явиха 507 деца от 544 по списък. За целите на изпита обясни за Радио Видин  изпълняващия длъжността началник на регионалното управление на образованието Видин Ангел Донкин : "Националното външно оценяване цели да установи..

публикувано на 26.05.22 в 12:38
Врачанската болница

18-годишният шофьор от Гложене е с опасност за живота

Шофьорът, предизвикал тежка катастрофа снощи в козлодуйското село Гложене, е с опасност за живота. 18-годишният водач е с мозъчен отток и травма на белия дроб с няколко счупени ребра. Той е настанен за лечение в МБАЛ "Христо Ботев", потвърди изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев .  Според него, има опасност за живота..

публикувано на 26.05.22 в 11:41

Природен парк "Врачански Балкан" с участие в Европейски конгрес на горските педагози

Горски педагози от Дирекциите на Природен парк "Врачански Балкан", "Витоша" и от Държавно ловно стопанство "Воден-Ири Хисар" участваха в XVI Европейски конгрес на горските педагози в гр. Цюрих, Швейцария. В нея взеха участие над 140 експерти от Европа, които бяха обединени от темата на конгреса: "Как да учим сред и с природата по време на..

публикувано на 26.05.22 в 11:01
полиция монтана

Откраднаха 880 литра гориво от камион край Монтана

Досъдебно производство за кражба на гориво от тежкотоварен автомобил е образувано в РУ- Монтана. Между 23.30 ч. на 24.05.2022 г. и 05.30 ч. на 25.05.2022 г. на отбивка на Републикански път Е79 между селата Смоляновци и Белотинци, общ. Монтана, неизвестен извършител с техническо средство отнел около 880 литра дизелово гориво от резервоарите на влекач с..

публикувано на 26.05.22 в 10:04

На 21 сигнала са реагирали полицаи във Видинско

За времето от 05.00 часа на 25 май до 05.00 часа тази сутрин, служителите на реда реагирали на 21 сигнала (два от тях за нарушаване на нощната тишина), а при осъществяване на контролната им дейност са проверени 179 лица и 155 моторни превозни средства. За констатираните нарушения са съставени 51 акта и 58 фиша.

публикувано на 26.05.22 в 09:52

Честват най-героичния епизод от историята на Белоградчик

В навечерието сме на най - паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето.  Честването ще започне на 27 май с панахида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" от 19:30 ч.. Панахидата е в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско,..

публикувано на 26.05.22 в 08:42