Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Георгиев и неговата любов към брейк денс културата

5
Снимка: личен архив Георги ГеоргиевГеорги Георгиев е един от членовете на брейк формация - Shadows Crew/Soul Dealerz. Танцува повече от 15 години, като за това време е посетил десетки състезания в цяла България, както индивидуално, така и с неговото крю /група, банда б.р./. 2006-та и 2008-ма са емблематични години за развитието на брейка във Видин. Тогава брейк денсърите са имали първи участия в града, първият им видеоклип на рап песен, благодарение на Ицака (IMP), както и първото им състезание в София, където стават част от хип-хоп културата на България. 

                                                      

“Нека да започнем от далечната 2006- та, когато съвсем случайно на улицата видях едни момчета да се въртят, да стоят на глава, на ръце и някаква искра в мен се запали. Запознах се с тези момчета, впоследствие започнахме да тренираме заедно. Като цяло, в началото всичко беше на шега, напълно несериозно, но след една година сякаш нещата станаха доста по-сериозни, намерихме си зала и започнахме да ходим и по състезания…Тренирали сме навсякъде за тези 15 години наистина, сменяли сме почти всички зали в града, тренирали сме и на улицата. Правили сме участия дори и на асфалт и на балатум на пода. Имали сме всякакви трудности като например да тренираме в студ, в дъжд, в кофти условия, зали с мухъл и т.н. Но това не ни е спирало и това ни е поддържало да бъдем по-добри и да бъдем по-силни, и самата емоция и... любовта към танца“, разказва Георги Георгиев. 


Георги е организирал един от най-мащабните хип-хоп джемове в България, а именно West Conquest  и гости на града са били най-добрите танцьори и диджей( DJ Stancho, Sniper Records). Успехът на състезанието е довел до провеждането му цели три пъти през годините, благодарение на Община Видин и интересът на хората. Въпреки, че условията, в които момчетата са тренирали не са били никак добри, те не веднъж са се доказвали и са побеждавали по-опитни танцьори от тях.
“През 90-те и 2000 година например, брейка беше доста по-развит специално в България, говоря в момента. Във всеки по-голям град имаше крю, минимум от 6-7 човека да кажем. По състезания се събирахме над 100 човека и нивото беше уникално, емоцията... там се запознавахме с танцьорите, обменяхме опит, правехме батъли, имаше и афтер парти след всяко състезание. Но през годините сякаш нещата стават все по-зле, все по-слабо всяка година и не знам наистина на какво се дължи", допълни още Георги.


Школата за брейк танци от тази година вече не съществува. Георги е взел решение да я закрие по ред причини - условията в залата, непостоянството и липсата на воля у децата… За толкова години, от както школата съществува, те нямат нито едно дете което да е продължило до днес и да се развива наравно с тях, децата просто се отказват, споделя брейкъра.


"Имаме школа, която съществува от 2008...разбира се със своите слаби и силни моменти, тъй като, за съжаление, ние можем да научим децата да танцуват, но не можем да ги научим на постоянство и на упоритост... През годините сме сменили различни зали, тренирали сме и в хубави, и в лоши условия. На този етап в момента, залата в която тренираме, не е в добри условия, ние сме в Младежкия дом на 2 етаж, не искам да бъда конкретен в какви условия тренираме, но просто не е добре за децата и от тази гледна точка в момента, просто школата не съществува. Вече от пролетта, като се позатопли малко, ще обмислим дали да съберем пак децата и да започнем школата отначало."


Най-вероятно Георги и другите танцьори са последното поколение на брейка във Видин и с тях той ще изчезне, въпреки дългогодишната школа и всички усилия за подновяване на Младежкия дом. Този факт е тъжен, защото хора като Георги трябва да будят респект у всички нас заради това, че въпреки трудностите и лошите условия, не се отказват. Така и Георги се стреми да поддържа брейк денс културата жива и до днес. Адмирации!БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

На какво се дължи лошият дъх

Всеки от нас има лош дъх в устата през определени интервали от деня. Той се дължи на наличието на бактерии в устата и на процесите, които настъпват с тях, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева : "Когато човек спи, бактериите се размножават и тогава се получава тази миризма. Неизбежно е, тя е специфична за..

публикувано на 04.12.23 в 16:49

Къде ще празнуваме Коледа и Нова година

С навлизането в може би един от най-празничните месеци - декември , няма как да не започнем лека-полека да правим и планове за предстоящите коледно-новогодишни празници . Почти всеки вероятно ще посрещне Коледа у дома , със семейството или приятелите, но за Нова година мненията винаги са разнопосочни .  Според някои този празник..

публикувано на 04.12.23 в 15:10

Ученици от Видин се отличиха в конкурса "Дунавски майстор на изкуствата"

Видински ученици завоюваха първи места на национално ниво в международния конкурс "Дунавски майстор на изкуствата 2023 г.". Възпитаниците на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Йоан Антов, Денис Такев, Ивайло Георгиев и Лъчезар Ценков впечатляват журито във възрастовата група 12 - 18 години с оригинални идеи, реализирани с материали от..

публикувано на 04.12.23 в 15:06
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Планирайте внимателно почивката за празниците

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги. Това каза за Радио ВИДИН създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова във връзка с резервациите за..

публикувано на 04.12.23 в 11:30

Видински ученици правят благотворителен базар

Благотворителен базар започва от днес, 4 декември, в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин . Организиран е от Ученическия парламент, като средствата ще отидат за фондация "Уникалните деца на Видин" . Това казаха единайсетокласничките  Ивана Иванова , която е председател на Ученическия парламента и неговият заместник-председател Цветомира Иванова :..

публикувано на 04.12.23 в 10:08

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra: „Балканската музика те удря право в сърцето“

 BGKO е група, създадена през пролетта на 2012г., когато няколко музиканти се събират в Барселона, Испания, за да отпразнуват Международния ден на ромите.   Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO) е една от най-бързо набиращите популярност мулти-национални формации. BGKO интерпретира традиционната музика на Балканите, номадите и евреите от..

публикувано на 04.12.23 в 09:00

Да сме светлината на света?!

Днес е Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение  –  на Йерихонския слепец . "Да бъдеш християнин, не означава просто да бъдеш един добър и благороден човек, защото такива хора има навсякъде и във всички култове и религии. Нещо повече – и невярващите понякога са такива. Жизненият опит показва, че измежду тях се срещат..

публикувано на 03.12.23 в 08:00