Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от Регионалните управления на образованието във Враца и Монтана в помощ на млади учители

Момент от обучение по програма NEST
Снимка: Заедно в час

 




"NEST"  се нарича новият проект, който  стартира фондация "Заедно в час", той  е насочен към  експерти от Регионалните управления на образованието в Северозапада и за млади учители. Идеята е експертите, преминали обучение, да бъдат обучители на свои колеги-експерти, а те от своя страна да станат "подкрепящи" работата на новите учители в образователната система.


Реално проектът е започнал от есента на 2021 година и в него се включват експерти от всички РУО - 14 РУО влизат в ролята обучители и 14 РУО в ролята на наблюдаваща, контролна група. Идеята е да се подпомагат начинаещите учители и те да останат  в системата, защото данните показват, че близо 60% от начинаещите учители в рамките на две години напускат училище... А пък 75% от тях се очаква да напуснат системата до  пет години...

РУО Враца е единственото РУО, което участва в предходен проект на "Заедно в час", проект "Компетентности" за учители и за директори, и втори модул за експерти в РУО - Враца. След успешното обучение днес  четирима експерти имат ролята на обучители в проекта, за ролята им като обучители на колеги-експерти от други РУО, разговаряме със Соня Дамянова, експерт по български език и литература:


"...Ние даваме някакви модели за работа с младите учители, след това експертите, които обучаваме след първото обучение, те трябва да си изберат трима от младите учители, с които да работят и да приложат тези стратегии, които сме им показали... Това е интересно в подхода на "Заедно в час", че техните обучения не са просто обучения и  после осъществяват непрекъсната подкрепа... Колегите споделяха с какви проблеми са се сблъсквали... Думата "обучение" не е подходяща, това не са лекции, а се разчита основно на преживяване... Работи се по отделни проблеми в групите... Изключително полезното за нас беше, че видяхме на живо как трябва да се случва учебният процес и в училище и сега всеки от нас се опитва да покаже на учителите как да работят с учениците - непрекъснато да ги ангажират...


ПрограмаГергана Василева, старши експерт по организация на средното образование в РУО Враца също е обучител в проекта, тя е впечатлена от новите и гъвкави методи на преподаване и ги споделя:

"Най-важното  е да имаме по-нов поглед върху това, което може да бъде дадено на учениците като се изхожда от техните конкретни потребности, тоест учителят да бъде по-гъвкав към средата, да вижда нещата извън традиционния си поглед...Най-важното за младите учители е да получават подкрепа както от РУО, така и от директори на училища..."

Кристина Боянова е експерт по чужд език и по майчин език в РУО - Монтана, тя също е включена  в програма  "NEST" като обучител и към нея са прикрепени трима млади учители:

"Може да се каже, че ние сме и обучаеми и обучители... В случая тези, които се обучават са и учителите. При мен това беше основният мотиватор, за да може и те да получат необходимата помощ в началото на тяхната кариера... Младите учители могат да бъдат задържани в системата с адекватна и навременна помощ, тя трябва да е съвместно и от РУО и от училището... Програмата е навременна, много на място и много полезна."


Повече може да чуете в трите интервюта като прикачени звукови файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00