Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 февруари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Продължава укрепването на синагогата по проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда в туристически обект "Културен център Жул Паскин".  Срокът за изпълнение е края на ноември 2022 година. 


Неколкократното увеличение на разходите за електроенергия, проблемът с нерегламентираните сметища и планирането на капиталовите дейности бяха обсъдени днес на редовна среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места от Община Видин. За месец януари сметката за ток на Общината е 304 000 лв. Един от обсъжданите варианти е уличното осветление в населените места на Общината да се спира от 22:00 ч. до 5:00 ч. За бул. „Панония“, Централната пешеходна зона и парк „Рова“ има техническа възможност да се изключи само част от осветителните тела. Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия, започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщи кметът Цветан Ценков. 

Хранителните стоки са поскъпнали с близо 10 процента от началото на годината в сравнение със същия период на миналата, като рекордьор е олиото с 36.5 на сто. Разходът за храна достига до 417 лв. месечно за 1 работещо лице. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. 


Ваксинираните лица в България преминаха прага от 2 милиона душиС ваксините, поставени през изминалото денонощие лицата със завършен ваксинационен цикъл са 2 003 025, а тези с бустерна доза - 620 413. 457 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада.


Над 32% от жителите на област Враца са със завършен ваксинационен цикъл срещу COVID-19. Това са 45 508 души от населението. С бустерна доза са 13 079 души. През вчерашния ден са поставени 223 дози ваксини.


Заболеваемостта от COVID-19  в Монтанско се запазва, има увеличение на хоспитализираните. Към 3 февруари регистрираната 14-дневна заболеваемост в област Монтана е 1 464 на 100 000 души, съобщават от РЗИ- Монтана. Най-висока остава в община Вършец, Монтана и Лом са на едно ниво.


Над 207 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Румъния в периода 2021-2027 г. от Програмата за сътрудничество между двете страни. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, подобряване на свързаността в региона чрез развитие на ж. п. мрежите и интегрирана система за навигацията по Дунав, развитие на туризма, финансова подкрепа за малкия и среден бизнес са сред основните приоритети, отбеляза заместник-регионалният министър. 


Директори на училища от цялата страна настояват за яснота как ще започне вторият учебен срок в понеделник, 7 февруари - присъствено, онлайн или под друга форма. В момента учениците са в междусрочна ваканция, която продължава до края на седмицата. Вторият учебен срок ще започне присъствено или онлайн в зависимост от инструкциите на здравните власти, коментираха от просветното министерство.


Общо 185 язовира има на територията на Северозападна България, по данни на Министерството на земеделието, храните и горите. 13 от тях се нуждаят от спешен ремонт.


Окръжна прокуратура - Видин се е самосезирала от медийни публикации за злоупотреби в училището в с. РабишаПрокуратурата е възложила на Областната дирекция на МВР да извърши проверка за наличие на данни за престъпления от общ характер - престъпления по служба, присвояване, документно престъпление или друго престъпление.


Ще чистят бреговата ивица на яз. "Огоста" от изоставени елементи от садково стопанство. Инициативата е на РИОСВ – Монтана. Акцията ще се проведе на 12 февруари, събота, от 10 часа. 


Със самостоятелна изложба от илюстрации на Ана Николова Градска художествена галерия - Мездра откри официално новия си творчески сезон 2022, съобщават от Община Мездра. Експозицията включва 20 илюстрации към подготвената за печат детска книга "Копривени въженца" на Рени Митева, начален учител в ОУ "Христо Ботев" - Мездра. 


Тази година традиционният конкурс "Песен на Свети Валентин" ще се проведе онлайн и в него ще могат да участват младежи от цялата страна на възраст до 29 години, съобщиха от Община Видин. Желаещите да участват трябва да изпратят да 10 февруари видеоклип с изпълнение на песен по избор - допустими са както авторски песни, така и кавъри.


Oрганизират конкурс за най-качествено домашно бяло и черено вино в Монтана по повод 14 февруари, когато по стар стил се отбелязва Трифон Зарезан.


Историческият музей в Белоградчик организира литературен конкурс на тема "Един Апостол умира, друг се ражда…" Инициативата е във връзка със 150 години от раждането на Гоце Делчев и 149 години от гибелта на Васил Левски.


Осмата световна "Нощ на книгите за Хари Потър" бе отбелязана в Детския отдел на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Темата на инициативата бе "Магически пътешествия".


Първият си концерт за 2022 година ще изнесе тази вечер Симфониета Видин. В програмата са включени Туски марш на Моцарт, Лунна светлина на Дебюси, Лунна соната на Бетовен, "Върни се в Соренто" на Ернесто де Куртис и други. Маестро Свилен Симеонов ще бъде начело на оркестъра. 


"Последният рицар на България" - това е първата детска книга за живота на Цар Борис III. Тя включва разкази с истории от живота му, написани от документалиста и писател Михаил Кунчев и е богато илюстрирана с рисунките на един от доайените на комикс културата у нас  - художникът с видински корени Александър Въчков. Книгата ще се разпространява с благотворителна цел. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00