Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат паметна плоча за Вировската духова музика

Във Вировско се надяват младите да се завърнат

9
село Вировско
Снимка: личен архив



Село Вировско се намира в община Враца. Разстоянието до областния център е 26 км.

Името си е получило заради многото извори и поточета, които в низините образуват вирове и вирчета.


Вѝровско е основано още преди XIV в. с днешното си име. Първото училище е открито през 1850 г., а през 1890 година е завършена църквата "Свети Георги". Изографисана е от дебърския майстор Велко Илиев. Край селото са открити и останки на тракийско селище и светилище. През 1979 г. археолози  откриват в местността "Турска поляна" сребърно монетно съкровище.


Днес в селото живеят 240 жители, които имат право на глас. Гордеят се с Вировската духова музика, прославила селото в цяла България, казва кметският наместник Нанко Тодоров:



Вировската духова музика, архив

"Вировската музика е известна в цяла България, имаме и кът в читалището ни за вировската музика. Завършваме и паметник за нея. Селото ни е много красиво, в полите на Стара планина, заградено с 4 язовира. поддържаме си селцето, около 150 къщи са обитаеми, 240 жители са. Имаме и детска градина в селото, нова, модерна. Имаме 2 площада, с паметници, с беседки, парк с голяма зеленина, дървета, млади фиданки сме разсадили. Имаме една от най-хубавите  църкви в района, стара е, но е реставрирана." 


В селото дълги години е работел интернат за деца, който е осигурявал работа на местните хора. За съжаление той е закрит.


"Имахме пансион, училище, но за съжаление, беше ликвидиран. това помогна за намаляването на младите хора. Имахме 30 работни места в интерната и пансиона.. Сега остана само детската градина. 70% от населението са пенсионери... Дълги години съм бил ветеринарен специалист, но вече няма животни... Най-наболелият въпрос е да се направи нещо от държавата за създаване на раб места. Да се създадат някакви цехчета, ние имаме база, сграден фонд. Да върнем младите хора и да ги задържим. На държавно ниво да бъде решено да се ремонтират сгради и да се направят няколко малки цехове и да се инвестира в селото ни."

В селото живеят млади семейства, има 30 деца, които ходят на училище и 15 , които ходят в детската градина, която за радост на местните хора, е запазена. Проблем на хората е липсата на обхват, а това е много важно в ерата на комуникациите. Проблем е и липсата на работа за младите, обяснява кметският наместник:


 "Мобилната ни връзка  е много затруднена, но ни е обещано, че ще се оправи...надяваме се, че този въпрос ще се реши. Програмите не работят, имаше, но  от нова година насам няма. Само една младежка програма с един човек към кметството. Очакваме нови програми... Младите хора разчитат на тези програми, те са единственият им приход  и единствената им надежда."
село Вировско, 2022

Висок е процентът на възрастните хора, които са в пенсионна възраст, доскоро за част от тях са се грижили лични асистенти, по социалните програми, но програмата е спряна:



"Имахме 2 години подред програма европейска заради ковид пандемията, имаше назначен човек, който обслужваше възрастните хора, пазаруваше им, но в момента тази програма е спряна, имаме хора, подготвени, които вършеха тази дейност. мисля, че тази програма не трябва  да бъде спирана... Сега аз и един младеж вършим тази дейност, но това е много трудно, Аз съм сам, нямам секретар и само 1 работник в селото. "


Във Вировско са доволни от здравните грижи, които се полагат за населението, но инфраструктурата не е в добро състояние, обяснява Нанко Тодоров:

"Имаме лекуващ лекар, който веднъж в седмицата идва. доволни сме, ходи по къщите, не е оставил нито един човек без медицинска помощ. Автобус имаме всеки ден, и хората пътуват и сутрин, и обед и следобед... Имаме редовен превоз... Има нужда селото от път, пътят ни е в окаяно състояние. Започна ремонт, но есента спря. Трудно се пътува по него. Дано да бъде направен основен ремонт, чупят се коли, има дупки, да се надяваме, че и това ще стане."


Има много собственици на къщи, които не са местни, закупили са ги преди години и постоянно ги облагородяват. Днес този процес за връщане към българското село се засилва, вероятно поради пандемията, но в селото има и много чужденци , заселилили се по отдавна, казва кметският наместник:

 
"Има закупени много къщи, даже англичани, палестинка, руснак, и продължават хората от две години насам да закупуват къщи в село. Даже в по-близките села се купуват повече. Те ги взимат за отдих, като вили, за да могат през почивните дни да дойдат на почивка. Много ни е спокойно селото, за 30-40 минути се стига от Враца до село..."


Като плюс във Вировско отчитат доброто състояние на ВИК - мрежата, това, че водата не е проблем, което е и едно от условията за добър живот във всяко малко населено място. 



"Електричество, вода, имаме, за вода не закъсваме, отвсякъде сме заградени от водни източници. Имаме ток, но ел. мрежа е много остаряла, много изоставиха ремонтите и обновяването на ел. захранването, да се почисти растителността покрай жиците е необходимо..."


Обработваемата земя е приблизително около 20 хил. дка, по-голяма част от нея е арендувана, засява се с основни зърнени култури. Землището на селото е на 23 364 дка площ- ниви, лозя, ливади, пасища и гори. 



Голяма част от населението е имунизирано, затова и болните от коронавирус са били малко, обяснява Нанко Тодоров и допълва, че грижата за хората е най-важният му ангажимент:

"Най-важното за един кметски наместник е да живее на територията на селото, трябва да бъде 24 ч на разположение на хората...Трябва  да съм тук, няма кой да ме смени. Не се оплаквам, доволен съм от работата, доволен съм от хората в селото."

село Вировско, 2022

Гордост за Вировско е и читалището, което в днешните трудни времена успява да съхрани фолклорните традиции и обичаи, както и да ги популяризира, да събира на празници хората- местните и онези, които са напуснали родния край и с радост се връщат към корените си на събори, тържества и празници, казва Дарина Иванова, секретар-библиотекар в НЧ "Просвета 1927":  

"Читалището ни е много красиво, развиваме богата дейност. Правим много фестивали, надпявания... Вировската ни музика не сме я спирали тази традиция, но има само двама наследници, другите починаха... На 14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, зарязваме на площада, имаме една асма, Имаме самодейна група за народни песни... През лятото работим с децата... От 6 години извън бюджета на читалището ни се отпускат общински средства и така успяваме да ходим на повече фестивали..."


Трайно свързана с читалището е и Павлина Атанасова, бивш председател и ръководител на групата за народни песни, която отдава целия си живот на читалищната самодейност и обществен живот в село Вировско:


"Отдавала съм цялото си сърце на читалището...  За мен читалището е като втори дом. Няма празник да не сме правили и фестивал, на който да не сме участвали, но бяхме голяма група... Ние се гордеем с нашата Вировска музика... Ако младите хора се върнат, селото няма да се загуби."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00