Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания събира мартеници за възрастни хора

| обновено на 16.02.22 в 14:58
Снимка: архив Десислава Киркова

Мартенички за възрасти хора от домове събира инициативата "Мартеничка за баба и дядо". Идеята е на Десислава Киркова, която е родом от Берковица, но от 25 години живее в София. Тя вече има опит с проведената в края на миналата година инициатива, когато събира 1093 писма с послания, които изпраща до 13 дома за възрастни в цялата страна.

"Преди четири месеца се роди спонтанно една идея за създаване на инициатива в подкрепа на възрастни хора, които живеят по домове из цялата страна и след успешното реализиране на първата инициатива "Писмо до баба и дядо" през декември, сега в момента се надявам да достигнем до много възрастни хора за 1 март по случай Баба Марта. Провокира ме моята баба, която е на 89 години и живее в дома в град Берковица, тъй като последните две години на пандемия бяха изключително трудни не само за младите, но и за възрастните хора, особено за хората, които живеят в домове. За тях бяха години на пълна изолация. Срещите с тях се осъществяваха само през портала. Нямаме право да влизаме в дома, да контактуваме за по-дълго време с тях, да ги извеждаме дори за един уикенд. Всъщност поводът беше нейния рожден ден през октомври, когато реших да ѝ напиша едно писмо. Докато пишех писмото, си казах - това е гениална идея. Така се роди идеята да направим "Писмо до баба и дядо". Събрахме 1093 писма и картички, които пристигнаха от цяла България, дори от чужбина и с тях успяхме да зарадваме 1093 баби и дядовци от 13 дома из цялата страна.", разказа Десислава Киркова

Във връзка с новата инициатива Десислава получава по стотици мартенички на ден и се надява да достигне до още повече възрастни, настанени в домове. 

Крайният срок за изпращане на мартенички е 20 февруари, за да може те да бъдат изпратени и получени за първи март. Освен до нея в София всеки желаещ може да изпраща мартенички в Русе и Пловдив:

"Получаването на мартеничките не завършва целия процес. Някои от тях са изработени ръчно, други идват без опаковка, примерно и всичко това минава един процес на дообработка да пристигнат до възрастните хора по един по-персонализиран начин. В страничката на събитието във фейсбук хората, които биха желали да се включат могат да намерят адресите, на които могат да изпратят мартеничките. Аз лично събирам за град София. Една дама, Силвия Иларионова, която много ми помага за инициативата в Русе, събира там мартенички. Също съм оставила адрес в Пловдив. Въпреки, че моята цел започна точно със Северозападания район и продължава да е там, защото освен дома в Берковица успяхме да достигнем до дома в село Бистрилица, дома в село Владимирово, все още хората от района не се въвличат в тази инициатива. Надявам се посланието ни да достигне до повече хора."

Призоваваме всички слушатели на радио Видин, които имат желание, да се включат в прекрасната инициатива на Десислава Киркова. Нека докажем, че Северозапада е жив, не спи и в него живота ври и кипи. Нека покажам на нашите баби и дядовци, че ни е грижа за тях.

*Повече за инициативата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44