Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се мисли за фиска и финансовата стабилност със зрялост

Михаил Кръстев: Бюджетът на Асен Василев е продължение на всички леви политики на ГЕРБ

Липсва разбирателство между силите в управляващата коалиция

Снимка: СИПП


"За съжаление, продължава се политиката от последните 10 години, особено налагана от ГЕРБ, за раздаване на пари на калпак с цел опазване на добрия имидж на кабинета пред евентуалните гласоподаватели. В един момент, когато имаме такава сериозна финансова криза и нестабилна финансова обстановка, не може да се мисли само за избори. Това може да обслужва политическата класа, но реалната икономика и хора, които са участници в нея, имат нужда от по-бистър и дългосрочен поглед върху финансовата обстановка", коментира Бюджет 2022 в "Посоките на делника" Михаил Кръстев от Съвета по икономически и политически и публични политики.

Има огромна разлика как българските управляващите, европейските институции и финансовият регулатор БНБ виждат развитието на икономиката, подчерта още той.

"Бюджетът като цяло няма как да подобри икономическото състояние на държавата, по-скоро отразява каква е българската икономика към настоящия момент. В настоящия бюджет са заложени доста по-високи разходи, отколкото през минали години. Това се дължи както на инфлация, така и на по-високата приходна част, а и на парите, заделени от излишъка от миналата година - имаме за харчене над 2 милиарда лева, които бяха налични в БНБ. Ако съдим по това колко харчим, да, действително България се превръща в една по-богата държава, отколкото е била. Огромният проблем обаче е с нереалистичната прогноза за увеличие на българската икономика, която се разминава драстично с тази на БНБ и на Европейската комисия - разминаване от над 1 % за растеж на икономиката е много значително, не може да става въпрос за семантика".

Според думите на експерта в бюджета се забелязват идеологически капани.

"Ако в политологията тази фраза може да мине "няма ляво, няма дясно", в икономиката това е невъзможно. Няма как да бъдат постигнат леви цели с десни мерки. Най-доброто доказателство е, че се опитваме да постигнем леви цеви с леви мерки. Бюджет 2022 е откровено ляв. Финансовият министър го нарече социален, но по-скоро е социалистически. Имаме повишаване на данъчната тежест върху населението, което генерира най-голяма стойност в икономиката. Повишава се максималният осигурителен праг. Според настоящите власти това не е увеличение на данъчната тежест, но според всички закони на икономиката това е именно такова. Имаме огромно наливане на средства, които за 2022 ще са с 12 милиарда повече, отколкото за предната, но пък дългосрочната визия на кабинета е, че ще имаме забавяне на икономическия растеж, т.е няма увереност, че тези средства, които бъдат наляти, ще доведат до повишаване реалната стойност на българската икономика. Всяка една власт иска да даде на най-уязвимите групи, но откъде ще дойдат тези средства, това е въпросът. Логичното обяснение е, че ще имаме повишаване на данъчната тежест именно върху бизнеса и работещите хора, които понесоха тежестта от пандемията и финансовата криза, породена от нея. Десни мерки към момента не откриваме. Всяка една от левите мерки на ГЕРБ, които бяха налагани през годините, продължават и при сегашната власт".

Кръстев допълни, че трябва да се мисли за фиска и за финансовата стабилност на България с повече зрялост, да не се правят резки промени в движение спрямо това кой може да извлече най-добра електорална полза. 

"Имаме тежък рецидив във финансовото министерство, а именно, че на годишната финансова рамка се гледа като на месечна. Актуализациите на бюджета се превърнаха в нещо нормално, преосмислянето къде да бъдат държавните плащания се превърна в нещо нормално. Напротив, би трябвало да има многогодишна финансова рамка, която да дава предвидимост. В икономиката, за външните инвеститори, на които уж настоящият кабинет ще разчита за вдигането на жизнения стандарт, всеки един такъв инвеститор разчита на стабилност. Когато актуализираме бюджет, който е приет през февруари, и след няколко месеца имаме нова актуализация, която не се знае каква философия ще изповядва, а вече имахме актуализация на бюджета за 2021, осъществена от същия финансов министър, то това са лоши индикации. Непрестанните актуализации бяха особено критикувани от тогавашната опозиция, когато бяха правени от ГЕРБ, но в момента същата тази опозиция няма проблем да продължи тази лоша практика".

Разбирателството между управляващите липсва, категоричен е анализаторът.

"Трябва да се избистри философията, която имат участниците в икономиката и в управлението на финансовите ресурси. Има огромен разнобой между Кирил Петков и Корнелия Нинова. Петков беше казал, че планира да ликвидира един от най-големите държавни холдинги - ДКК, а Нинова е против това да се случи. Това са две философии, които се сблъскват и са в сериозно разминаване. Нинова твърди, че държавните предприятия могат да се управляват толкова добре, колкото частните. Примерите от реалния живот казват, че това не е така. Банковата система се представя стабилно във времената на тази криза. ББР с новия мениджмънт, който получи, бележи притеснителни резултати. Имаме обезценяване и активите на банката с половин милиард само за 6 месеца от 2021 година. Това доказва колко е добре да се управляват от държавата конкретни институции. Частните банки бележат стабилни банки, показват добра ликвидност. Ликвидността на ББР е изключително важна, защото ДКК има кредити към ББР.  Подобно би могло да е положението в много други предприятия. Време е да се помисли за нова философия за управление на държавните предприятия. За такава загатна Кирил Петков, но като че ли беше бламиран от останалите участници в кабинета".

Интервюто с Михаил Кръстев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52