Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижда ли се краят на пандемията от коронавирус?

Снимка: Колаж на Радио Видин

Вече трета година живеем в пандемични условия. Преминахме през всякакви перипетии. От липса на маски и дезинфектанти, локдаун и ограничителни мерки, през дистанция и карантина, до ваксиниране и зелени сертификати. Отидоха си много хора. Животът ни се промени в посока, която в близкото минало би ни се струвала като сюжет на филм. Вижда ли се краят на всичко това, след поредния пик и поредната мутация на COVID-19? Според проф. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН, краят на пандемията се вижда, както в световен мащаб, така и за България:

"Определено така изглежда, както в световен мащаб, така и в България. Хубаво е да дадем някои данни за района, за броя ваксинирани срещу COVID-19. Всеки очаква, че тя е ниска в цялата страна. Не е така обаче за този район на държавата и се оказва, че населението в Северозападна България вярва в науката и вярва във ваксините тъй като във Видин 17 хиляди души са ваксинирани с пълен цикъл, във Враца 46 хиляди. И ако се вярва на статистиката, и тия хора нямат фалшиви ваксинационни сертификати и действително са си получили двете дози се оказва, че това е един от най-високо ваксинираните райони в страната. Това, настина може да се вярва на него, защото във Видин и във Враца имаме много малък брой починали в последно време от Омикрон, което означава, че тези хора са се предпазили и така, както и обещават ваксините, протичането на заболяването при тях е леко и имаме ниска смъртност. Научните очаквания и тези на Световната здравна организация са, че е възможно да възникнат и нови варианти на коронавируса, които да бъдат все по-заразни и все по-безопасни, защото за тези две години човечеството се научи да живее паралелно с вируса. Както той се опитва да избегне нашата имунна система, така и ние пък развиваме все по-добри средства за борба с него. Аз лично смята, че Омикрон беше последния вариант, който премина така като вълна през Европа. Според мен пандемията си отива в световен мащаб." 

Потърсихме и мнението на видинчани:

"Е, вижда се краят на пандемията. Задължително беше да има ограничения на движението и т.н... Мисля, че да, поне така се надявам, вече да е краят на пандемията или ние свикнахме просто да живеем с това... Еми, поне от това, което слушаме по телевизията мисля, че се вижда и надяваме се да се вижда... Какво да ви кажа, само Бог знае, относително е, не мога да преценя... Не знам какво да ви отговоря... Би трябвало отдавна да му свърши края, но това е "мижи да те лъжем"... Както и да го кажеш се е вярно, важното е да не си болен."

В момента вниманието на целия свят е насочено към войната на Русия с Украйна и COVID-19 остана малко на заден план. Вирусът обаче все още не е изчезнал и не бива да бъде подценяван, имайки предвид това, което преживяхме до сега заради него.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00