Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март не трябва да е националният ни празник, не дължим нищо на Русия

Манол Глишев: Пред България се отваря рискован, опасен, но исторически шанс

Нужна е лустрация

Снимка: Личен архив


"Освобождението на 3 март си остава някакъв позитивен факт в нашата история, въпреки това, което Левски и Раковски са написали и казали. Това, което нас ни засяга в момента, това, което ни разделя в момента, това е негативният подбор на населението от 70 години насам. Това е пропагандата, агитацията, натискът върху българина, който е потиснат, смазан и лъган от империалистическата съветска пропаганда. Трети март е хубаво да остане уважавана дата, но вече да не е най-важният празник", каза в "Посоките на делника" общественикът Манол Глишев.

Защо Трети март все по-често разделя общественото мнение

"Трети март не е лоша дата исторически. В крайна сметка Освобождението е факт, важен факт в нашата история, начало на нашата трета българска държава. Проблемът не е в трети, не е в Александър II, в старите генерали. Проблемът е в Русия след 1944, проблемът е в комунистическата НРБ, проблемът е в днешна Русия, която в момента атакува една свободна нация в Източна Европа. Българският пълководец от Първата световна война Генерал Колев казва следното: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм благодарен на Русия, че ни освободи, но какво правят те в нашата Добруджа? Ще ги бием!" Ето това е проблемът".

Какво е бъдещето на Трети март като национален празник?

"Тази година датата ще бъде отбелязана с обичайните чествания и шествия, но без обичайния ентусиазъм. Ще има големи разделения, спорове, коментари, ще се подхвърлят остроти, ще се обвиняваме в предатели, безродници и т.н. Най-вероятно в следващите години 3 март постепенно ще отпадне, ще отмине в безразличие. Няма да бъде забранен, заличен, но няма да е националният ни празник".

Историкът посочи и подходящите дати, който да бъдат празник на нацията.

"6 септември - Съединението, събитие, ставащо 7 години след Освобождението, чисто българска работа, никой не ни помага. Русия се опитва да го забави, да го спре, пречи. Имаме и един прекрасен празник, който не е военен и политически: празникът на цивилизацията, на културата и писмеността - 24 май. Няма да сбъркаме, който и да изберем".

Русофилството ще бележи своя край в България, когато бъде извършена закъснялата иначе лустрация, убеден е Глишев.

"В момента има хора в България, които все още са на високи позиции, не са остарели, не са умрели, не са оглупели, бивши не просто информатори на ДС, а офицери: Ахмед Доган, който ужким е почетен председател, но не е, има го агент Иван, който ужким е почетен председател, но не е. Това са дълбоко корумпирани хора, пробити от лоши връзки с руското лоби у нас, хора, които са опасни за Отечеството - нашето, българското. Трябва да са в затвора. Не всички хора от ДС са за затвора, но нито един от тях не бива да бъде на ръководна позиция. Това се нарича лустрация - уволнението, позорът публично, направиха го в Чехия и Хърватия".

Според думите му агресията на Владимир Путин може да катализира промяна в традиционните български настроения.

"Създавам си някаква представа и започва да ми се струва, че имаме един рискован, опасен, но исторически шанс. Шанс, какъвто изпуснахме през 90 година, а след това и през 97. Шанс може би имахме такъв и през 2013-14, когато бяха протестите срещу Борисов и Орешарски. В момента имаме подобен шанс, защото това бясно куче Путин се опитва да заплашва света с ядрено оръжие. Той заплашва не просто Украйна. Ясно си проличава днес кои са рубладжиите, руските мекерета - врагове на България. Много от тях не са виновни, защото са глупаци. Други обаче са виновни: тези хора трябва да се организираме и да ги изолираме от обществения живот. Това е форма на лустрация, форма на самосъхранение. Ние сме най-слабата част от НАТО - ако утре руски кораби бомбардират Варна, трябва да бъдат намерени хората, които защитават през годините престъпленията на Путин. Тези хора трябва да бъдат убедени да спрат с глупостите си, да ги изолираме напълно. В момента има шанс България да постигне своите интереси - да бъде самостоятелна, силна, уредена, обединена нация, която да няма чужди агенти".

Кадрите, които виждаме от войната в Украйна, трябва да повдигат въпроси в българина, на мнение е той.

"Нашите сънародници, гледащи тези кадри, трябва да осъзнаят, че България също е под заплаха. Руски военни кораби не е изключено да бомбардират Варна, просто защото сме страна от НАТО. Добре е всеки българин да зададе въпроса, хубаво, освобождение, а кога ще се научим да пазим своето, да се замисляме за ролята на руските млади военни пенсионери в България?"

Представихме ли се за пореден път негативно пред света чрез думите на вече бившия министър Янев, който получи подкрепа от колегата си Сандов? Не е чутовно е, че натовски генерал изразява такава позиция, а правителството реагира след дни?

"България е много лошо разделена. Ние не сме две групировки, фракции - едната да е прозападна, демократична, другите са рубладжиите, към които са и ченгетата. При нас има и от третия вид - страхливи, неутрални, които клонят към диктатурите, към Турция, Русия, Ориента, жестокостите. Ако свалим комунистите, връщаме гербаджиите, които са същите комунисти. И едните, и другите, ги е страх от Русия, макар че сами себе си заблуждават колко я обичат. Който и да дойде на власт, България е парализирана, не се движи. Демократите нашите, които ужким са по-западни, нормални, са дълбоко корумпирани, страхливи. Не могат да направят правителство, а и да го направят - няма да действат".

Исторически мит ли е, че Русия идва да ни освободи? А може би идва, защото преследва контрол над Проливите?

"Едното не пречи на другото. През цялата човешка история, включително и при Освободителната война, имперският интерес на страната победителка е едно, а отношението на армията към завареното население може да бъде и друго. Има съвпадение на интереси през 1877-8 - българският народ иска да получи държава, а Русия иска да увеличи влиянието си на Балканите, да пусне още един пръст към Истанбул и Дарданелите. Тук няма проблем, няма противоречие. Проблемът започва, когато Русия започва да ни обяснява, че нещо и дължим. Нищо не и дължим. Воювали са, включили са и българи във войната, използвали са Априлското въстание като повод. Пито-платено, България е свободна държава и не дължи нищо на никого, дори на освободителите".

Интервюто с Манол Глишев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33