Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нова визия посреща децата библиотеката в Бяла Слатина

Снимка: личен архив



Обновен е изцяло детският кът в Библиотеката в Бяла Слатина. Промяната е със средства от благотворителна кауза, наречена "Детският отдел на библиотеката - вълшебен оазис на усмивки".

Много организации, възрастни и деца участваха в  благотворителния базар, за да подпомогнат обновяването на детския отдел, казва  Валентина Бобойчева, главен библиотекар в читалищната библиотека:


"Ние се стремим да събудим интереса на децата към книгите и четенето. Това става със самия интериор, чрез самата обстановка, затова модернизирахме детския отдел. Тази кауза беше включена към проекта Обществен дарителски фонд Бяла Слатина "За децата и книгите". Много се направи, започнахме от малка идея, но се оказа, че има много доброволци ... Още преди проекта самата зала беше подновена,.. Беше заложено към проекта да се инсталира електронен каталог за облекчаване на работата ни, чрез читалищното настоятелство беше закупен и нов компютър... Оказа се, че след благотворителния базар се закупиха освен три рафта, още 6, много хора откликнаха ... Очакваме децата в обновения детски кът..."
 

Проектът "За децата и книгите" е финансиран със сумата от 2333 лв. от Обществен дарителски фонд - град Бяла Слатина,  а участието на читалището е 1772 лв., както и доброволен труд от 13 доброволци, остойностен на 1864 лв.


Изработени са сувенири за благотворителен базар, от него са събрани средства в размер на 510 лева и с тези пари се закупуват още 6 библиотечни рафта.


Благодарност на всички, които се включиха в благотворителния базар в подкрепа на каузата "Детският отдел - вълшебен оазис на усмивки". Това са Дамски клуб "Златина", фирма "Нешо Миранов", НЧ "Напредък 1897" - с. Попица, НЧ "Н.Й.Вапцаров -1920" - с. Соколаре, Светлина Берова, Силвана Атанасова, Яна Любомирова, Пламена Гешковска, Любомир Ронков, Денислав Каменов. От читалището благодарят на всички, които са изработили и дарили сувенири, картички, плетиво, бродерия, храни, напитки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00