Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският драматичен театър ще си сътрудничи с театри в Сърбия и Румъния

На 27 март отбелязахме Международния ден на театъра. Ден след професионалния си празник, в студиото на Радио Видин гостува Дейвид Славчев - директор на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" - Видин. 

След две години на пандемия и ограничения, тази година екипът на театъра е успял да се събере и да отбележи празника с парти. Всички театри пострадаха по един и същи начин от ковид ограниченията - намаляване на зрителите в салона, отбеляза Дейвид Славчев, като допълни, че очаква сега, след падането на ограниченията, залата да се напълни отново. 
Дейвид Славчев
В "Цветовете на деня" Дейвид Славчев съобщи, че на 24 март Видинският театър и Народен театър "Зоран Радмилович" гр. Зайчар, Сърбия са подписали договор за сътрудничество. Предстои подписване на договори и с театри в Румъния:

"Аз мисля, че е редно да се каже, че много преди моя милост да постъпи тук като директор на театъра и много преди Владимир Джуричич, който е директор на зайчарския театър, тези два театъра са си общували много. Аз само съм чувал за това... Мисля, че беше крайно време да направим - ние с него отдавна имахме такова намерение, но поради различни обстоятелства, такива пречещи, не можахме да го свършим, но най-накрая го направихме. Това е рамков договор за сътрудничество, което означава следното - това са повече гостувания, техни при нас. А пък всички знаем, че във Видин и в Северозападна България хората много добре разбират сръбски език, така че дори няма да са нужни субтитри. Както и много наши гостувания при тях... Турнета из цяла България техни, които ние да организираме, наши турнета в Сърбия, които те да организират, гостувания на взаимни фестивали, за съжаление ние нямаме такъв, но те имат един прекрасен фестивал, който е и интернационален. И на базата на този договор аз дълбоко вярвам, че още октомври месец, когато е този фестивал, ние ще бъдем при тях, може би и по-рано... Ние възстановяваме нещо което е направено много отдавна... Тук е момента да кажа, че не само със Сърбия, която не е в Европейския съюз, но и с Румъния имам след премиерата една седмица обикаляне из Румъния в поне три града засега, с които да сключим подобни договори. А това автоматично включва възможности за участие в трансгранични проекти и куп други взаимно изгодни неща". 

Дейвид Славчев повдигна и въпроса за финансирането в сферата на културата и посочи, че страните около нас дават повече пари за култура:

"Как е възможно всички около нас да дават повече пари за култура, а ние по-малко? Защо е така? Ами извинявайте, една Сърбия, която дори не е в Европейския съюз (защото ние харчим ужасно много милиарди от европейски фондове), една Сърбия, която не взима такива милиарди от европейски фондове, защо има 2 млн. лева един малък градски театър (Зайчарския театър), а ние имаме 290 хиляди лева, в същността на този въпрос е отговорът кои сме ние като нация."

На 7 април ще се състои премиерата на спектакъла "Женско царство", която бе отложена два пъти поради заболявания на различни актьори от трупата. След премиерата предстои да започнат репетиции на пиеса, чийто режисьор ще е директорът на кърджалийския театър Гълъб Бочуков, каза още Дейвид Славчев:

"Ще постави една пиеса, която до последно доуточняваме измежду три, не сме се спрели, затова не казвам заглавието. След това имаме втори режисьор, след това имаме вероятно трети режисьор, имена няма да казваме. Не че е някаква тайна, просто не се знае в крайна сметка дали ще се договорим, дали ще дойдат, тяхната програма, нашата програма. Както виждате заради тия болести, толкова време отлагаме една премиера. Живеем в малко по-особено време."

В ефира ни директорът на театъра във Видин сподели и нещо лично- на партито в Деня на театъра е предложил брак на приятелката си Цветелина Бодурова. Предстои им сватба.  

Целия разговор чуйте в звуковия файл*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония"..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23