Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2022 година

Снимка: Радио Видин

Закриването на филиал "Васил Левски" на детска градина "Детелина" е предложено за обсъждане в Постоянната комисия по образование на Общински съвет Видин. Родителите инициираха протестна подписка, към която се присъединиха граждани и служители на детската градина. В предложението са включени още две детски градини- в Селището и в с.Буковец. 


Общинският съвет на Враца подкрепи проекта за бюджет на общината за тази година. Финансовата рамка е в размер на 94 771 267 лева, а основните приоритети са концентрирани в 4 посоки: обновяването на междублокови пространства и тротоари, изграждането на паркинги, градската среда и ремонт на пътища в града и населените места от община Враца.


Във Враца ще се работи за укрепване на свлачището над ул. „Черни Дрин" (под водоем Среченска бара). Близо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 година. 


Местната администрация във Враца стартира проект за изграждането на подземни контейнери за рециклируеми отпадъци. Предстои закупуването на 30 съда за подземен монтаж. 


Украински деца не са изявили желание за детска градини или училище в Монтанско. 


1698 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в страната. 100 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в Северозапада- във Видин са 28, в Монтана 31 и във Враца 41.


Остават два дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си и да платят целия размер на данъка за довнасяне до 31 март, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.


От днес до 8 май е отворена процедурата за кандидатстване за летен стаж в структурите на държавната администрация, съобщиха от правителствената пресслужба. Всички български студенти, които се обучават в български или в чуждестранни висши училища, както и чуждестранни студенти в българските университети,  могат да осъществят пълноценен стаж, придобивайки професионален опит в административните структури на всички нива в цялата страна.


От 1 април градското депо за депониране на строителни и неопасни производствени отпадъци край Мездра ще работи всеки ден от 6:00 до 18:00 часа, съобщават от Общината. 


Централната пешеходна алея в Мездра ще е с ново осветление. Община Мездра започна поетапна подмяна на старото осветление в централната пешеходна алея по протежение на най-дългата улица в гр. Мездра - "Александър Стамболийски", с нова енергоспестяваща паркова осветителна система с LED лампи. 


Общинският съвет в Кула прие с пълно мнозинство на редовно заседание годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Кула 2021- 2027 г. (ПИРО) за 2021, част от общата система за стратегическо планиране и програмиране на регионалното развитие.


При финансова възможност ще бъде изграден втори вход към ж.к "Панония". Това стана ясно от отговор на Община Видин на въпроси на Радио Видин. 


Над 3 нарушения на проверка констатира инспекция по труда в Монтана. Тя е изпълнила на 100% плана за проверките през миналата година. Проверяващите са влезли в 833 предприятия, в 93 от тях за първи път. 


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри Пенка Петрова, съдия в Окръжен съд Враца, с отличие "личен почетен знак първа степен– златен", както и с парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.


Деветокласникът Николай Евгениев от Видинската природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I“ се класира за националния кръг на олимпиадата по география и икономика за 8-9 клас.


Своята 140-годишнина ще отбележи на 11 май 2022 година СУ "Цар Симеон Велики" - Видин. Училището е наследник на Видинската гимназия, създадена на 11 май 1882 година, когато  4-класното училище във Видин е тържествено провъзгласено за пълна реална гимназия, наречена "Скобелева реална гимназия".


Изложба на рисунки и керамика е подредена в Общинската галерия в Лом. Експозицията представя творчеството на младия художник Светли Евгениев, който за първи път показва свои творби на местните ценители на изкуството. 


Започва традиционният маратон на четенето в Мездра. И тази година библиотеката при НЧ ”Просвета 1925” Мездра се включва в инициативата.


Спектакъл за здравословното хранене и активния начин на живот ще представи тази събота видинският куклен театър. Спектакълът "Еко вълшебници" е образователно-развлекателен, с фокуси, песни и танци.  Премиерата на образователно-развлекателното представление на Панайот Цанев "Еко вълшебници" е тази събота, 2 април, от 11 часа на сцената на държавен куклен театър Видин. 

Tрупата на Драматичен театър "Драгомир Асенов" в Монтана подготвя нова постановка. В комедията от Марк Камолети "Анна бижуто" участват Мила Топалова, Стефан Милков, Димитрина Проданова, Асен Таков и Микаела Берчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18