Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев, "Продължаваме промяната": Правителството ще се справи с кризите

Снимка: БГНЕС

Социологическо изследване на Центъра за анализи и маркетинг показа, че българите искат правителството да вземе решение на най-големия проблем - овладяване повишаването на цените - 77,3%, доста по-назад в очакванията са борбата с корупцията 13,4% и правосъдната реформа 7,2%. Управляващата коалиция получава и сериозни критики от страна на опозицията за действията за справяне с кризите.

"Не съм изненадан от критиките на опозицията. Те критикуват, защото се работи и не само се работи, а също така правим ревизия на секторите, в които те са управлявали с години. Изникват безумни неща, отвсякъде извират корупция и сигнали. Проблемът е, че в един момент опираме до прокуратурата, която видяхме и нагледно, че не желае да се включи в процеса на търсене на справедливост и за понасяне вината от отговорните за това, което се е случвало през последните 12 години. Разбирам хората, които искат промяната да се е случила вчера, но всички трябва да си даваме много ясна сметка, че ако някой е управлявал 12 години, няма как за три месеца да рестартираш държавата и да я оправиш. Желанието го има, конкретните стъпки се предприемат, разбира се, отнема време за някои неща да се случат. Но вижте например закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, което ние си бяхме поставили за цел, мина на първо четене, приехме бюджета, сега ще има актуализация, подготвя се законът за КПКОНПИ, още два-три много важни законопроекта, които съвсем скоро ще обявим официално. Работим с пълни сили, защото знаем, че хората искат всичко да се случи още днес, искат да докоснат промяната. Проблемът са кризите, които са ни засипали отвсякъде- здравна криза, политическа криза, ценова криза, бежанска криза, военна криза... В много труден момент управляваме, но сме поели този ангажимент и носим тази отговорност", коментира в "Посоките на делника" народният представител от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев.

Той увери, че управляващите взимат всички необходими мерки за овладяване на инфлацията.

"Проблемът е, че тази ценова криза е международна, всъщност голяма част от нея е привнесена. Говорих с приятел от Берлин, който каза, че е получил с 68% по-висока сметка за ток. Когато ние сме най-бедната държава, хората са притеснени какво се случва и дали ще бъдат овладени кризите, но аз се надявам, че ще се справим с тези кризи. Миналата седмица цената на тока беше паднала до 200 лева на MWh, а по време на зимните месеци стигаше 700-800 лева, така че се надявам едно успокоение да се получи там. Ще видим по какъв начин ще се случи ситуацията и с цената на газа. Един добър и конкретен пример е подадената ръка към пенсионерите- правителството гласува 70 лева като великденска подкрепа. И то към всички пенсионери, тъй като управлението на ГЕРБ и патриотите винаги делеше пенсионерите на едни и на други, на наши и на ваши пенсионери. "Продължаваме промяната" и управляващото мнозинство не делим хората на такъв принцип и заради това всички ще получат подкрепа. Готвят се и други мерки, но не забравяйте, че в края на краищата трябва да правим и баланс на бюджета. Сигурен съм, че част от тези мерки и политики, които готвим, ще ги видите и в актуализацията на бюджета, защото винаги политиките на едно управление се виждат през бюджета. Тази актуализация, която заявихме още в началото, когато беше съставен кабинетът, ще покаже много ясно какви мерки сме подготвили за българското общество."

Депутатът обясни, че още няма единно решение на управляващата коалиция дали България да изпрати оръжие на Украйна.

"Виждате, че има различни мнения в самата коалиция. Трябва да видим дали това решение ще стигне до пленарна зала. Трябва да бъде обсъдено и да се види кое е най-подходящото решение. България няма огромни възможности и ако има такава подкрепа, тя би била символична. След зверствата в Буча, мисля, че няма човек, който не би подкрепил по някакъв начин Украйна и второ тази война да спре час по-скоро, защото невинни хора губят живота си."

Настимир Ананиев смята, че в момента няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори.

"Бих казал на опозицията, че гладна кокошка просо сънува. Но всеки един политик трябва да е готов за избори по всяко едно време и ние от "Продължаваме промяната" сме готови. Не виждам предпоставка за избори в момента, защото заради всички тези кризи, които изброих преди малко, трябва някой да поеме отговорност и да може да ги управлява. Мисля, че текущото коалиционно правителство ще се справи с тях по един или друг начин."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00