Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 април 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

8 април се отбелязва като Международен ден на ромитеОбявен е по време на първия Световен конгрес на ромите през 1971 година. В Центъра за развитие на общността в Бяла Слатина отбелязаха деня заедно с доброволци и активисти. Той бе отбелязан и в община Белоградчик, където Местна инициативна група с председател Альоша Вътков поднесоха венец на паметника на загиналите участници от Белоградчишка околия в Балканските, I-та и II-та световни войни.

Срещу предложението на община Видин за закриване на детска градина "Васил Левски" се обявиха общинските съветници от БСП. Като фарс определи посочената причина за некачествен сграден фонд и неподходящи условия за деца Димитър Велков.

Изпълнителният директор на видинската болница д-р Ивета Найденова е избрана за "Лекар на годината" в лечебното заведение. Наградата е връчена след допитване сред персонала. За специалист по здравни грижи на 2021 година е избрана Паулена Димитрова, старши фелдшер на отделението по спешна медицина. Наградени са и работещите в ковид структурата. Наградата е връчена на завеждащия - д-р Людмил Миланов.

PCR с направление само в лаборатории с договор със Здравната каса. След отпадане действието на извънредната епидемична обстановка в страната, извършването на PCR тестове с направление се изпълнява от лечебни заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса по реда на Националния рамков договор, по пакет "Вирусология" и "Клинична микробиология". 

С пълен капацитет работи инфекциозното отделение на общинската болница в Бяла Слатина. Все още има пациенти с ковид, като в момента са 14, каза управителят на лечебното заведение Николай Димов.

Организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност с изтичащ срок на валидност е създадена в ОДМВР- Монтана. Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство, за да се подава заявление за нов документ. Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в дирекцията в Монтана.

Започна изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2022 г., информират от Териториално поделение на НОИ в Монтана. Програмата е с продължителност 10 дни.

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020-та до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на юни тази годинаУсловието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии, съобщават от институцията.

683 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 6,9% от направените 9917 теста, показват данните на Единния информационен портал. В българския Северозапад са установени 33 нови случая на коронавирус при 31 за преходното денонощие. 14 от новозаразените са от област Враца, 11 - от област Видин и 8 от област Монтана.

Специализираната прокуратура разследва бившия областен управител на Враца Малина Николова. Информацията беше потвърдена от окръжния прокурор Владимир Сираков. Проверяват се действията или бездействията на Николова при разпореждането с държавни обекти, а повод за разследването е сигнал на областния управител, назначен от служебното правителство - Иван Сълов.

В средата на април се предвижда да стартира археологическото проучване на обект от късната античност (IV-VI в.), открит през миналата година по трасето на пътя Видин-Ботевград в района на Димово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Археологическият обект е разположен върху естествено възвишение между град Димово и село Шипот.

Нов иконостас има в Раковишкия манастир. Дървения иконостас е поставен в новият зимен параклис на Раковишкия манастир "Св. Троица". Средствата са дарени от местни бизнесмени. Изработката на иконостаса е на дърворезбаря от Видин Николай Николов.

За втора поредна година доброволци от движение "Северозапазване" в Кула организират кампанията "Уважавай баба и дядо" в подкрепа на възрастни и самотни хора от община Кула. Раздадени са първите пакети брашно от дарения.

За поредна година Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници с пъстра украса и богата културна програма. От началото на седмицата започна подготовката на централния площад, където е разположен ансамбъл от 5 големи яйца, изрисувани с художествени мотиви.

В Ново село започна традиционното великденско почистване. Утре ще бъде почистено около храм "Успение Богородично".

Започна подготовката за първия Фолклорен фестивал "Равнината на лозите и Дунава пее и танцува", който ще се проведе в началото на юли в Ново село. Събитието е посветено на виното и риболова. Очакват се участници от цялата Видинска област, обясни организаторът в местното читалище Милена Борисова

Водата във Видин и 21 населени места на областта няма да бъде годна за пиене от 9:00 часа на 09 април (събота) до 17 часа на 10 април (неделя), съобщават от видинското водоснабдително дружество. Причината е извършване на пролетна дезинфекция във Видин и селата: Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци.

Изложбата  "Моделиране на пространството" ще бъде представена на 11 април в библиотеката в Монтана. Експозицията съдържа фигури, предмети и графични композиции на ученици на професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки, създадени в часовете по "Моделиране на пространството" при преподавателя Димитър Гоцак.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов съдия се закле в Козлодуй

Съдия Даниел Христов положи клетва и стана най-новият магистрат в Районния съд на Козлодуй. Конкурсът беше обявен в началото на 2024 година. Даниел Христов е завършил специалност "Право" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 2006 г. Работил е 11 години в системата на МВР на ръководни длъжности, включително началник на РУ в..

обновено на 18.07.24 в 08:18

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00