Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от 5 народности разработват заедно бизнес идеи

4
Снимка: Радио Видин

Ученици от пет народности разработват бизнес идеи и учат за различните позиции в една фирма. Възпитаници на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин, заедно с техни връстници от училища в Турция, Гърция, Италия и Португалия вече са разработили 15 бизнес плана и им предстои да измислят още 5. Всяко едно от участващите училища домакинства на срещи, в които учениците работят в екипи и разработват бизнес идеи по международната инициатива "Трудовият пазар в училище". Това е четвърта поредна дейност по програмата "Еразъм+", обясни координаторът на проекта за езиковата гимназия във Видин - Камелия Георгиева:

"Като във всяка дейност се акцентира на икономиката на страната и как да се започне успешен стартъп в условията на тази страна. При нас гостите бяха запознати, как да се пише успешно бизнес план. Те работиха активно в международни групи. От всяко партньорско училище имаше представител в групата и защитиха бизнес идея. Тази бизнес идея сега ще бъде надградена с помощта на дейностите, които центъра за кариерно ориентиране е подготвил за нас.  Ние сме много благодарни, че по този начин ще можем да представим различните позиции в една фирма и благодарение на кариерните консултанти, ще успеем да намерим най-точните характеристики на различните позиции в една фирма, така че учениците да са ориентирани, какви личности могат да бъдат наети за различни позиции в една фирма."

Домакин на събитието беше Центърът за подкрепа за личностно развитие с кариерно ориентиране във Видин. Там учениците получиха полезни съвети, относно кариерното ориентиране и това, как биха могли да развиват своите умения, сподели Силвия Ставрева, директор на центъра:

"В момента работят по една идея - работят върху себепознанието. Подготвили сме им две задачи, като първата е да представят визитка за себе си, която е да го кажем грубо едно мини CV. Да извадят своите качества, интереси, как са формирани и да могат да ги представят, което всъщност е най- важно за един млад човек, за неговото кариерно ориентиране. Колегите от центъра направиха много хубави упражнения. Благодаря на Нели Славейкова за дизайна на тези упражнения. Втората част ще бъде свързана със задачата, която те вчера са започнали. Бизнес  идея, която всъщност ще развият в посока екипи, които ще покажат, как ще се сформират екипите, и как ще представят позиции, които биха искали да се заемат в техните фирми и организации, които те са създали като бизнес идея."

Ползите от тази програма са няколко, сподели Емил Живков, главен учител в езиковата гимназия във Видин:

"Ползите ги виждам поне в два плана, може би в повече. Първо, че се срещат хора от различни държави, млади хора, и това дава един вътрешен стимул - аз мога да работя с другите. Второто, че младият човек получава стимули в точно тази бизнес среда. Предприемачеството е нещо, което някои просто се раждат с него. Дето се казва, той е роден с таланта да прави пари от въздуха, но други хора трябва да се научат на това нещо и в крайна сметка, така понесено на вълните на една положителна емоция, в приятелски кръг, с нови приятели, мисля, че е нещо безкрайно полезно и такива неща трябва да продължават да съществуват."

Проектът е тригодишен и приключва през август месец тази година. Последната активност по него е през месец май в Италия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00