Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 април 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Пътни строители затвориха пътя за Дунав мост 2 край Видин за около половин час. В района на кръстовището след Дунавци на път Е 79, представители на фирмите, които строят пътища в областта организираха протест с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата суми за извършена дейност. Цяла година фирмата, която строи пътя Макреш-Бела, участък от бъдещата магистрала Ботевград-Видин не е получавала пари, това каза за Радио Видин ръководителят на обекта Момчил Алексиев.


Над 20 тежкотоварни машини и работници спряха движението за час на околовръстния път на Монтана. "Повече от 10 месеца не сме получавали пари за зимно поддържане, а има неразплатени над 11 милиона лева", каза за Радио Видин изпълнителният директор на пътностроителната фирма инж. Тони Петров.


От днес пристигащите от Република Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни.


Министерският съвет одобри проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България. Общият бюджет е в размер на 207 500 000 евро. Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на четири приоритета: "Добре свързан регион", "По-зелен регион", "По-образован регион" и Интегрирано териториално развитие. Осем български области могат да кандидатстват за финансиране, сред тях са Видин, Монтана и Враца. От румънска страна в обхвата й са седем румънски региона. 


Бюджет на благоустройството и новите хоризонти. Така определят от Община Видин финансовата рамка за 2022 година. Проектобюджетът на Община Видин за тази година е в размер на над 61 млн. лева. Той ще бъде подложен на гласуване от Общинския съвет в петък, 15 април.


През тази година Община Видин планира да реновира голяма част от образователната инфраструктура. Средствата са заложени в проектобюджета на общината, обясни заместник-кметът Борислава Борисова. 185 000 лева са предвидени за ремонт и изграждане на 4 нови детски площадки, изграждане на стена за катерене, фитнес уреди на открито и ремонт на спортната зала. 

Посланикът на Нидерландия в България Симон ван дер Бург се срещна с кмета на Монтана Златко Живков. Градоначалникът представи общината като отворена за света, която има 13 партньорски общини в Европа и Азия.


Алпинисти започнаха обрушването на скална маса по велоалеята във Враца, съобщават от местната управа. Дейностите се извършват от специализирана фирма, след направен детайлен оглед по цялото трасе на алеята. След премахването на ерозиралите скали, участъкът ще бъде почистен, а повредените съоръжения ще бъдат ремонтирани. 


Община Кула отчете изпълнението на програмата за управление на отпадъците за 2021 година. Основните стратегически цели на Програмата за управление на отпадъците на Община Кула за периода 2021-2028 г. са намаляване на вредното въздействие на отпадъците чрез предотвратяване образуването им и насърчаване на повторното им използване, увеличаване на количествата на рециклираните и оползотворени отпадъци, намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци и други.


Новите спирки на градския транспорт във Враца ще бъдат брандирани с природни забележителности от Враца и региона, съобщават от общинското ръководство. Първата обновена спирка в града под Околчица е до площад "Христо Ботев", като поетапно ще бъдат поставени пейзажи и на останалите 18, се казва още в съобщението.


Разширяват учебния център на пожарната служба в Монтана. Разширението включва изграждане на тренировъчни полигони, съобщават от областната дирекция на МВР. Изграждат се още два нови учебни кабинета, разширява се столовата. По този повод утре от 14 часа часа в сградата на Учебния център ще се състои пресконфенция. 


Окръжен съд – Монтана и Окръжна прокуратура – Монтана организират "Ден на отворени врати - 2022 г." Информационната кампания ще премине под наслов "Открито за съдебната власт". 


Ден на отворените врати ще проведе и Районен съд – Видин на 15.04.2022 година /петък/ от 11:00 часа. Инициативата се провежда във връзка с реализиране тази на Висшия съдебен съвет  – "Дни на отворените врати в органите на съдебната власт" и цели да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите, за постигане на по-добра информираност и за изграждане на доверие в работата на съдебната система.


Готова е празничната програма, с която Видин ще посрещне Възкресение Христово. Организаторите от Община Видин и Видинска Света митрополия са включили множество събития в дните от Лазаровден до Великден. Ще има куклено представление, хоротеки и концерти. Всяка сутрин от 8 часа ще има литургии във всички Видински храмове. В програмата ще се включат от читалище Цвят, симфониета Видин, градския духов оркестър, читалище Светъл ден, ансамбъл Дунав и от кукления театър.


Община Монтана ще отбележи Възкресение Христово с фолклорен Великденски концерт. Той ще започне в 10:30 ч. 24 април (неделя) пред храм "Св. Св. Кирил и Методий". В него ще участват Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина", Фолклорна формация "Огоста" и Духов оркестър "Дико Илиев" към Народно читалище "Разум 1883". 


Пролетен базар ще се проведе във Видин на 14 и 15 април и ще бъде разположен на площад "Бдинци". Посетителите на базара ще имат възможност да си купят качествени млечни продукти на местни мандри, козунаци, вино, ръчно изработени великденски сувенири.


Временни прекъсвания на електрозахранването в населени места от област Видин ще има на 20 април от 09:00 до 12:30 ч., съобщават от електроразпределителното дружество обслужващо Северозападна България. Това се налага поради неотложен ремонт на подстанция. 

Нерегламентирани сметища са констатирани по трасето на националния поход по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Проверката е 120-километровата отсечка е извършена след разпореждане на областния управител на Враца Стефан Красимиров. Замърсяване със смесени битови и едрогабаритни отпадъци, излезли от употреба гуми, пластмасови компоненти и др. има в района на селата Софрониево, Добролево, Борован и  Косталево. Областният управител е изпратил писма до кметовете на съответните общини, в които ги призова да предприемат необходимите действия за почистване на установените нерегламентирани сметища


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56