Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослава Виткова и нейните великденски декорации

Да украсим дома си за Великден

5
Снимка: Радио ВИДИН


И тази пролет трепетно очакваме един от най-големите християнски празници - Великден. Част от подготовката е и украсата на дома, с която можем да се потопим в магията на празника през светлите дни. 

За да събудим истинското великденско настроение в нашия дом, трябва да помислим и за малките елементи от декорацията. Спокойно можем да поставяме различни тематични орнаменти навсякъде из дома ни - кошнички за яйца, декоративни гирлянди, изкуствена пролетна тревичка или порцеланови фигурки. Красиви са и бродираните великденски яйца, които са актуални напоследък. 


Именно такива бродирани яйца изработва Светослава Виткова, която е член на Регионална занаятчийска камара във Видин. Тя се занимава с изработването на великденска украса от 30 години и споделя, че за нея украсата е изключително важна част от всеки празник:


"Великденската украса е хубава, първо, защото идва пролетта, върбите са се раззеленили, а и върбите са символ на този празник и е хубаво човек да си украси и за настроение". 


Още преди години Светослава, заедно със своята приятелка Славяна Тодорова, започват да изработват заедно великденска украса. 


"В началото съм започнала с истински черупки, които бяха много трудни за работа, защото много се чупеха. След това преминахме на дървени и от десетина години започнахме да ги украсяваме и с красивите бродерии и шевици... Едните са дървени, които рисувам, а тези бродираните ги обличаме върху стиропор, за да са и по-леки, и по-трайни, и по-лесни за работа. Предимно на великденските яйца са изобразени патенца, пиленца, великденски заек, цветя също - много добре се получават на яйцата, защото все пак са символ на зараждащата се пролет. И от няколко години любимите ми шевици, оформени предимно като лазарки."


Светлана споделя, че хората харесват и проявяват интерес към всичко - великденски венчета от върба, дървени яйца, на които са нарисувани животни, играчки във формата на зайчета и мишки. Основният материал, който Светослава използва за оригиналните стирипорови бродирани яйца е панама, като прибавя куп други елементи, за да придаде завършен вид на яйцата:


"Използвам панама, различна големина, зависи от модела - колко е голям. Колкото е по-голям, толкова по-ситна е панамата и по-трудно се шие. Отзад за гръбчетата слагам някакъв плат, който е разтеглив, за да може хубаво да се опъне и да няма гънки, ширитчета различни за украси, топчета, цветленца."


Светлослва и Славяна имат редовни клиенти, които вече притежават повечето от изделията, които двете жени са изработвали през годините. Затова и всяка следваща година прибавят към асортимента нещо ново. 


"Тази година за пръв път съм правила и бродирани престилки за бутилки, също с патенца, с цветленца... Едното е със зайче, бутащо количка с яйчица, така че пак да е свързано с празника." 


Бродирането е на принципа на шиенето на гоблен, но се използва метода на "кръстче", както са ни учили навремето в училище, разказва Светослава. Схемите за бродиране намира в интернет, където има цяло изобилие от групи във фейсбук, пинтерест и т.н. 


"Има много жени, които това правят - на компютър работят, правят схемите и ние се възползваме...има и платени. Много красиви схеми правят рускините, но те са и страшно трудни за изработка. Те са с много конци, с преливащи се конци, но пък стават много красиви. Но е много бавно и трудоемко".


Светослава споделя, че времето за изработването на едно яйце е различно, но никога не отброява часовете, защото обожава да твори. 


"Преди време прочетох една притча: Една дама отишла при един майстор да й изработи нещо и го попитала накрая: Колко пари струва? И той казал: 20 лева. И тя казала: Не е ли много, Вие го направихте за 10 минути. И той казал: Да, но ми отне 20 години, за да мога да се науча да го правя за 10 минути... Времето също е относително - една бродерия, ако седна и ако само това работя, мога да я направя примерно за един ден, мога да я направя и за два, зависи. После самото монтиране. Панамата трябва да е леко намокрена, да изрежеш яйцето, да я опънеш хубаво, за да няма ръбчета, да изчакаш да изсъхне, така че времето е много относително. Но когато правиш нещо за удоволствие, аз лично не засичам време".


В момента цените на конците са скочили много, но Светослава е запазила цените на творенията си. 


"Не го правя за някаква печалба, правя го, защото ми доставя удоволствие, да творя тези неща и вече ако някой го оцени и си вземе - добре дошъл, радвам му се, че е харесал моите неща".


Някои видинчани ценят великденската украса и тя е важна за атмосферата у дома им:


"Това е светъл празник, който ако няма украса- то не създава настроение. Затова трябва да имаме винаги хубава украса, не може да няма украса... Изключително важна е както за Коледа, така и за Великден... Много е важна, то всява радост за този ден и за нас възрастните, но най-вече за дечицата. Старая се от всичко да сложа, въпреки че нещата не са много розови в България, ще се постараем да има от всичко... Слагам издухани яйчица и ги рисувам - обикновено цветя, животинки. Едно време правех и червени с кръсчета, аранжирам си с разни сувенирчета... Украсявам си да, винаги. Правя си - имам едни поставчици за яйца с крачета, много са хубави, като половин черупка, все едно е счупена, яйчицата си ги слагам и иконата си слагам. Едно дърво си правя също великденско - в една саксия си слагам клончета и примерно една седмица преди празника, изпразвам яйца, боядисвам ги празни, връзвам с панделчица и висят- като коледно дърво, но великденско... винаги си го правя."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23