Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велопоход популяризира Северозапада като туристическа дестинация

Автор:
Снимка от Първия велопоход, провел се на 29.05.2021 година.
Снимка: https://northwest.bg/

Втори шосеен велопоход в Северозапада организират от Спортен Клуб "Бегач". Събитието ще се проведе на 28 май. Тази година дистанциите в похода са 4. Основната идея на събитието е да съживи и покаже Северозапада като място за почивка и за активен туризъм, да се привлекат туристи и хората да отседнат в местата за настаняване и така да се подпомогне местната икономика. До момента за участие са се записали над 340 души. Финалът, както беше и миналата година, ще е в село Митровци, където участниците ще попаднат в автентичната среда на местния събор, каза за Радио Видин председателя на спортен клуб "Бегач" Еленко Еленков:


"Миналата година "без да искаме" организирахме най-голямото шосейно аматьорско състезание в България, защото стартираха 360 човека, от които финишираха 320... Това като нещо, което правим за първи път, според мен е голям успех за региона и развитието на активния туризъм. Като се правят такива състезания винаги най-трудна е първата година, защото най-малко хора знаят, имаш най-малко участници, на партньорите е трудно да се обясни какво точно искаш да правиш, но сега прескочихме това и подготвяме втората година. Просто ще се опитаме да го направим по-добре, с повече участници. Към момента имаме регистрирани повече хора от миналата. Това, което направихме - премахнахме най-късата дистанция, за най-малките, защото имаше малко участника и създаваха много напрежение по пътя, защото с децата трябва отделно да се кара. Стартът е в Община Чипровци на 28 май сутринта. Като имаме два старта от 9:00 и от 11:00 часа. От 9 е по-дългата дистанция от 138 километра, където по-печените колоездачи ще карат, а от 11 часа е старта за останалите дистанции, които са 45, 75 и 105... Интересен факт е, че миналата година след завършването на самото събитие, направихме анкета сред участниците и всъщност открихме, че сме запълнили почти всички хотели от Берковица до Белоградчик. В Чипровци нямаше къде да спят, където е старта, наложи се и да организираме и къмпинг в село Митровци, където е финала, така че да могат повече хора да се включат. Това говори за развитието на региона. На въпрос колко сте инвестирали, тоест колко сте похарчили в Северозапада, към участниците - като съберем всички участниците, техните придружителите и семейства, излиза че между 70 и 100 хиляди лева са били инвестирани за този уикенд, последния уикенд на май миналата година. Което вярвам е много добро развитие и помощ на региона именно от активен туризъм и от млади хора".


Четирите дистанции в които могат да се включат колоездачите са следните:
45 км с 430 метра изкачване през селата Горна Лука, Превала и обръщане на туристическия център на Горни Лом.
75 км със 720 метра изкачване през Биосферния резерват Чупрене и покрай Боровица и село Средогрив.
105 км с 1300 метра изкачване през Белоградчишките скали, местността Венец и село Орешец.
138 км с 1600 м изкачване за опитни карачи, които искат да разгледат най-красивите части на Северозапада.

Северозападът е непознат и това е и една от причините да направим това състезание, казват организаторите от спортен клуб "Бегач":

"До момента са се записали над 340 души. На 4 май поскъпва цената за участие, иначе записванията след това ще са докато свършат местата, общо взето до началото на май - така бих казал, не бих оставил за последния момент, защото е рисково. Самото трасе може да издържи съвсем спокойно 500-600 човека, надявам се тази цифра да бъде достигната тази година. Превели сме сайта на сръбски, сега ще му пуснем и версия на румънски, искаме да привлечем повече хора от съседните държави да дойдат. Отново финала в село Митровци съвпада със събора в селото и отново ще има празник и духова музика на финала".

Едно такова състезание няма как да се случи без доброволци които да го обслужват, затова организаторите отново набират доброволци. "Ние сме отворени за всеки, който иска да се включи като доброволец. Работата на доброволците е забавна. Всички доброволци получават и те медали и тениски като участници", обясни Еленко Еленков.

Ще има и награден фонд, но разбира се, като за аматьорско състезание, наградите ще бъдат символични и ще бъдат предоставени от местни производители. Всъщност такива бяха и миналата година. Във всяка дистанция победителите ще получат за 1-во място - 3 литра върла ракия от Ветка и Марчето и 3 бутилки вино, за 2-ро място - 2 литра ракия и 2 бутилки вино, за 3-то място - 1 литър ракия и 1 бутилка вино. Тази година ще има и награда "Local hero" (местен герой) - тук 1 бутилка ракия и 1 бутилка вино ще получи първият местен участник (мъж и жена) във всяка дистанция. Условието, разбира се е да има адресна регистрация в общините: Чипровци, Чупрене, Белоградчик, Монтана или Димово. За да удостоверят това, участниците трябва да носят личните си карти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15