Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече паркоместа за хора с увреждания искат във Видин

Снимка: Радио Видин

Да бъдат определени повече паркоместа за хората с увреждания във Видин. Това настояват членовете на Клуб на инвалида в Кула. Искането си те отправиха на своето отчетно-изборно събрание.

"Във връзка с влязлото в сила решение на Общински съвет - Видин за "Синя зона", Общинска администрация Кула издава карти, които дават право на наши съюзни членове да паркират безплатно на местата, определени за инвалиди. За тези, които още не са се снабдили с документи, пояснявам, че услугата е безплатна. Използвам присъствието на регионалното ни ръководство и се обръщам към тях за съдействие за увеличаване боря на паркоместата за хората с увреждания или поне да не се таксуват, когато тези места са заети и членовете ни паркират в съседство на паркомястото за инвалиди", каза председателят на клуба Иванка Костова.

740 души членуват в Съюза на инвалида във Видин. Паркоместата за тях не стигат. Проблемът е за цялата страна, обясни председателят на регионалната организация на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков:



"Бройката на паркоместата ги определя Общинският съвет. Той може да взима решение дали да ги увеличава, или да ги намалява. Има специална наредба, с която процент от всички паркоместа се определя за хора с увреждания. Тези хора, които могат да спрат автомобила си на това място, без да се плаща. Знаем, че са  недостатъчни, защото от тези 6 млн. в България едно 700 000 - 800 000 са хора с увреждания. Ако ги сложим процент, на всеки 6 свободни паркоместа трябва да има 1 за инвалиди. В последно време видях във Видин, че са открити още толкова паркоместа, които също са недостатъчни. Благодарих на ръководството на нашата община, пожелах им да разкриват още, но ефектът е това. Последният пример, който беше с човек от Ружинци, дошъл във Видин, няма паркоместа и го глобяват. Ние в случая сме безсилни да задължим едно общинско ръководство да разкрива повече паркоместа или да спираме на всички места, без да плащаме".

Предложенията на всички клубове на Съюза на инвалида във Видинска област ще бъдат обобщени и с тях регионалното ръководство ще се обърне към Община Видин, добави Ваньо Диков. 

От 4 април хората с увреждания могат да паркират само и единствено на обозначените места във Видин. Платените паркоместа общо за града са 650, от тях 8% са за хора в неравностойно положение. Предвижда ли Община Видин да разкрие допълнително места за тях? Очакваме отговора на институцията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14