Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По 1 500 тира преминават през селото

Село Смирненски: Живот с денонощен трафик на товарни автомобили

Денонощният трафик през селото повече от година е най-голямото предизвикателство пред местните от година и половина. Тежкотоварните камиони поединично или в колони преминават с висока скорост през селото и създават сериозни проблеми в живота на местните жители. Проблемът се задълбочава от факта, че това е едно от най-дългите села в Северозапада, с най-много завои. Само за последните 6 месеца тук са станали 10 катастрофи, обясни нетърпимата ситуация кметът на Смирненски, Димитър Димитров:

"Засега единствените оплаквания от жителите на селото са заради тир- овете, които минават през селото. Това вече е година, година и нещо. Преди да ги пуснат да минават през Смирненски, те минаваха по околовръстното горе за Видин по Е79. Защо сега минават оттук, не знам. Писахме писма и до АПИ, и до областния управител, на проверки тук идваха да видят движението колко е натоварено и засега никакви мерки не са взети още. Пътят почти се разби, хората не могат да спят нощно време. 1 500 ТИР-а най-малко минават днес в двете посоки. Пътят наистина е разбит, особено шахтите постоянно се правят, постоянно се чупят и така до безкрай. Вече почти всички къщи край пътя са напукани и това са сериозни оплаквания на хората. Положението наистина е много сериозно.


Пътят е част от националната пътна мрежа към АПИ. Оттам ремонтират от време на време. Винаги обаче трябва да се обаждаме, да ги подсещаме, понякога нямат пари, изчакват и така... Казаха, че уж бъде ремонтиран пътят, ще бъде спряно движението, но засега нямали средства, чакало се финансиране. Това обаче как и кога ще стане, не се знае. За нас обаче друг изход няма и трябва да чакаме.

Защо минават от тук, наистина не мога да разбера. А и проблемът е на всички села по пътя, като почнеш от Монтана, от Студено буче и Славотин, Доктор Йосифово и т.н. Не знам натам как е, но тук стават много катастрофи. Слава Богу, че нямаме тежко пострадали, но заради високата скорост през селото и завоите, тир- овете влизат направо в дворовете на хората. Имаме там една отсечка- там имаме поне 10 катастрофи, ако има за 6 месеца...", допълни Димитров.

Засиленият трафик през населеното място и тормозът от него коментират и местни жители.

"Това е направо ужас. Държавата направи хубав път, който ще бъде разрушен само след една година. Ето, тези шахти вече клопат. Цяла нощ минават тир- ове, жесток шум, просто не се живее. Има обходен път на селото, никой не го спазва... Полицията трябва да се намеси и да глобява. Ето ги горе са спрели, просто трябва да правят обход... Един от най-големите ни проблеми е трафикът. Ето там оная голямата дупка, все я правят и камионите пак я изкопават. Ей тук, нагоре, има и много пропаднали шахти. Тия тир- ове въобще не трябва да минават оттук! Погледни сега какво става- направо летят. Страх ме е да се движа и по тротоарите, защото често се е случвало те да се качат и на тях. Ето по-надолу ще видиш как са избушили на хората оградите. Направо нямам думи... Нищо друго не ни липсва, само тези дето преминават с тир-овете ни притесняват много. Цяла нощ няма спане. Нека им направят някакъв обходен маршрут, за да не минават през селото. Ужас е... Какво искаме да се промени ли? Да махнат тир- овете най-вече. Иначе селото е чисто, спокойно, няма кражби, може да се живее нормално, но тези камиони много ни тормозят. Това направо не е живот. Не смея да мина дори по тротоара, а камо ли да пресека. Чакам доста време, за да премине колоната, а и трудно се предвижда какво и с каква скорост ще се зададе откъм завоя... Тук искаме да ни направят пешеходна пътека. налитат ни ТИР- ове отвсякъде. На кмета му казвам, направи молба до полицията, оказва се, че това обаче не била тяхна работа. Пътят нагоре вече е изкопан, не може да се пресече, мост правиха- и там дупка има вече..."

Единственият проблем ни е движението, обясняват и собствениците на кафене край пътя в близост до въпросния мост:

"Заради пътят и настилката то е пепел, то е шум. На всеки завой има ламарини, брони-катастрофи... Миналата седмица даже верижна катастрофа имаше тук. А като се случи това, пътят Видин- София се запушва. Ако ни се наложи спешно да излезем от селото, ние местните знаем по кои улички да минем, но за другите е невъзможно.

 
Аз мисля, че и в момента тир- овете нямат право да минават оттук. Едно време минаваха отгоре по път Е79 и там на едно място стоеше ДАИ. Сега обаче колата на ДАИ се премести на разклона при Брусарци и просто стои. Не знам дали налагат глоби или не. Но ги пускат и те си продължават. Ако има забранителен знак на Видин, защо ДАИ ги пропуска да минават оттук?", питат местни жители.

Освен проблема с трафика, селото е известно като най-дългото в региона, с най-многото завои и самолета, монтиран в центъра пред пенсионерския клуб. Той е и местната атракция, обяснява председателят на клуба Боян Иванов, който е и хаджия:

"Селото ни е тихо, спокойно, хубаво, но вече изостанало. Аз имах наскоро гости от Несебър, с които сме работили заедно навремето в София. Те останаха очаровани от селото, но викат- вие все още сте в 18-ти, някъде 19-ти век. Те са друга музика там, друг им е животът. Успях да ги заведа на пещерата в Орешец, на Баба Вида също. Харесаха много неща, но бяха категорични- тук не е за живеене- края на 18-ти век сте. Щом няма промишленост, щом няма предприятия, в които да работят хората, никой не се задържа. Бих желал да се възобнови икономиката на този край, ама това май няма да стане по мое време. Не знам как ще стане, но малки и средни предприятия могат да бъдат открити тук..."

Смирненски преди време е образувано от сливането на две села - Луковица и Гайтанци. Кръстено е на известния наш поет Христо Смирненски, нещо, което за съжаление не всички днес знаят или помнят. Сред другите интересни факти и забележителности в него са  църквата "Св. Богородица" и намиращият се в близост язовир "Христо Смирненски", който е открит на 4 ноември 1969 г.

Повече за миналото и настоящето на село Смирненски, както и за живота на местните жители- в звуковия файл.


Вижте още

В Бойчиновци живеят спокойно

Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост.  Бойчиновци е общински център на 13 населени места.  Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен..

публикувано на 20.05.22 в 13:00

Любен Добрев: Лодката трябва да върви напред, но нашата потъна, окопа се в тинята

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Социологическото проучване на "Тренд" регистрира спад в подкрепата към правителството.  Политическата обстановка в страната дискутирахме с анализатора Любен Добрев . Радио ВИДИН : Три месеца изминаха от последния..

публикувано на 19.05.22 в 10:10

Остават ли в стачна готовност работодателите и за какво протестират превозвачите?

Работодателите отмениха протеста си, насрочен за днес, но остават в протестна готовност. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с правителството в началото на седмицата. По думите му 30 хиляди души от предприятия от цялата страна са били в готовност да излязат на жълтите павета. Председателят на Българската стопанска камара..

публикувано на 18.05.22 в 11:44
Красен Станчев

Красен Станчев: Антикризисните мерки няма да помогнат срещу инфлацията

Какъв ще е ефектът от антикризисните мерки , предлагани от управляващите- в "Посоките на делника" търсим мнението на икономиста Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. "Повечето от тези мерки са следствие на обещанието още преди изборите, но и при съставяна на бюджета от началото на годината, в ситуация на растящи цени..

публикувано на 17.05.22 в 14:30
Министерски Съвет

Антикризисни мерки предлагат управляващите

Пакет от антикризисни мерки за близо 2 милиарда лева предлагат от "Продължаваме промяната." Днес те ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори.  "Те са насочени към хората, които най-тежко страдат и са по две линии. Едната е тези хора да имат повече разполагаем доход, а другата е, където има регулирани цени, те могат да бъдат намалени,..

публикувано на 17.05.22 в 12:55
Дунав и града

Летният сезон и очакванията в Северозапада

Оживление п ри пътуванията се наблюдава след отпадането на ковид мерките. Започнаха и круизните плавания по Дунав. За чуждите туристи от корабите, които акостират на видинското пристанище, една от предлаганите дестинации  е Белоградчик, като при акостирането на видинското пристанище.  "Ако към края на април миналата 2021 година, посетителите в..

публикувано на 16.05.22 в 15:38
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Няма реални аргументи за приемане на еврото

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото.  На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г. Предстои планът за еврото да влезе за обсъждане в..

публикувано на 12.05.22 в 10:10