Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на малките театрални форми във Враца започва със заглавие по Достоевски

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

32-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца стартира тази вечер с премиерен спектакъл на домакините от Драматично куклен театър Враца. Вечната класика "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски ще оживее в сценичната версия на режисьора Дамян Тенев:


"Престъпление и наказание" - това не е пиеса, а роман на Достоевски. По време на пандемията имах време да му направя драматизация. Това е един любим мой роман. Засяга теми, които ме занимават - за справедливостта, за съвестта, и така, най-важното за стойността на човешкия живот. Когато бях в НАТФИЗ доктор хонорис кауза стана Никита Михалков и той тогава обърна внимание за модерната култура, изобщо мейнстрийма в момента, във филми и в тези по-леките книги, как убийството едва ли не, човешкият живот загубва стойност. В един американски филм може съвсем спокойно да има 2000 убийства и това нищо да не означава, изобщо като човека, все едно, нищо не означава. Това е една история само с една загуба на живот и как това се отразява върху човека, който го извършва. Това е едно пътешествие от как да кажа, от загубването към намирането... Смятам, че историята е изключително интересна и адекватна за времето, в което живеем и си заслужава отново да си припомним това".


Дамян Тенев е доволен от работата си с артистите. "Материята е сложна и това не може да стане по лесния път - заслужава усилие, необходимо е усилие и смятам, че те добре се справиха с поставените им задачи. Това не стана лесно, но с желание и постоянство всичко е възможно да се постигне", сподели режисьорът Дамян Тенев.


Сценографията, която е поверена на Радостина Тенева е функционална, предвид това, че в романа местата, на които се развива действието са много, каза Дамян Тенев:

"Сценографията - това, което се опитахме да направим е един кът, който се явява домът на Разколников, неговата стаичка и още едно пространство, в което се развиват всички останали сцени. Това е роман и пространствата са ужасно много и не е възможно това да бъде осъществено със създаването на всички. Смятам, че е функционален и носи усещането за самота, изобщо изолация, абсолютно съм доволен от сценографията... Нашият прочит е модерен, ние не се опитваме да правим епоха. Опитът ни е в това как би изглеждала тази история в днешно време, а не тогава, когато е разказана... През нашите очи да я видим, в нашето съвремие... Времената се менят, но като че хората и проблемите им си остават едни и същи. Съвестта е нещо, с което всяко едно време - или справедливостта, или стойността на живота - се е занимавало. Та по тази причина и това е класически роман, той остава вечно жив по повод темите, с които се занимава - те са човешки и не е възможно да остареят. Това всички, големи автори, които познаваме, това ги превръща в големи - те успяват да отбележат нещо в човека и в живеенето му, което продължава във времето, а не остава в точката в която е написан романа, или пиесата, или произведението".

За мен беше голямо предизвикателството да се превъплътя в ролята на Родион Разколников,  разказа за Радио Видин изпълнителят на ролята актьора Деян Жеков:

"Не знам дали съм успял, това вече могат да преценят хората, които дойдат и гледат. Постарах се. Романа е изключително интересен и е голямо предизвикателство той да бъде направен в рамките на един час като представление... Опитвам се, трудно е. Не знам какво е да убиеш човек, тук въображението идва в сила. Определено интересното на този персонаж, поне за мен е, че това е смислено, добро, интелигентно момче, което избира нещо, което е чуждо за такъв човек. И точно такъв човек, който по принцип никога не би убил, какво се случва с него, когато убие е интересно и това, мисля че е точно опита да се доближим до това как би повлияло едно такова деяние на смислен човек".

Премиерата на спектакъла "Престъпление и наказание" е днес от 18 часа на камерната сцена на Врачанския театър. В спектакъла участват Деян Жеков, Огнян Симеонов, Теодор Софрониев, Емона Илиева, Румяна Мерджанска, Сабина Коен, Борислав Сарафанов, Петър Горанов, Ивайло Вълчев. 

От 20 часа, отново на камерна сцена, ще се играе спектакълът "Ах, ти мила Ана" от Верена Канаан на Джобен театър София. Фестивалът ще продължи до 21 май 2022 г., като ще бъдат представени общо 11 постановки.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10