Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин спечели първото място на провелото се днес във Видин областно състезание на Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". Участие в състезанието взеха 7 отбора, сформирани в училища от общините Видин, Ружинци и Кула. 

Сметищата край Костелево и Рогозен и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци са обсъждали във Враца министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и областният управител Стефан Красимиров. 

Нови доказателствени са поискани по делото за отмяна на решението за размера на таксата за битови отпадъци във Видин. За днес в Административeн съд- Видин беше насрочено заседание по делото. Образувано е по жалба на областния управител Любен Иванов срещу решение на Общинския съвет. Делото е отложено за 30 май.

512 зрелостници се очаква да се явят на първата матура по български език и литература в област Видин. За сравнение през 2021 година бройката е била 547 ученици. 

Клип с кадри на насилие в клас бе получен в редакционната поща на Радио Видин. В краткия видеоклип се вижда как афектиран учител нанася силни удари на ученик и отправя обиди към него. Видеото е заснето от съученици на момчето. Според подателя, пожелал анонимност, грозната сцена е от видинската математическа гимназия. Потърсихме за коментар директора на училището Румяна Петрова, която потвърди, че става въпрос за повереното ѝ учебно заведение. По случая тече проверка. 

29 нови случая на COVID-19 отчитат здравните власти в трите области от Северозапада. Във Видин положителните проби са 9, във Враца 13 и в Монтана 7.

Поставя се ограда около мястото, където в Ружинци се провеждат съборът и фолклорния празник. Със средства от бюджета от миналата година се изгражда оградата, теренът е залесен с дръвчета, обясни кметът Александър Александров.

Изложба с богослужебни книги подготвя Регионалния исторически музей в Монтана. Старопечатните богослужебни книга са от фонда на музея, поясни директорът - доц. д-р Ваня Иванова.

Областният управител на Видин Любен Иванов ще участва в конференцията "Innowave Summit" 2022 в гр. Клуж, Република Румъния, която ще се проведе в периода 18-20 май. Основен акцент ще е дигитализацията на частния и публичния сектор и засилване на цифровата трансформация и трансфера на технологии в страните от Централна и Източна Европа.

Две екопътеки - към връх  "Глава" и мегалитното светилище "Пещта" край село Ослен Криводол бяха възстановени от доброволци от различни населени места в страната.

Видео уроци за начинаещи засне Симфониета - Видин, съобщават от културната институция. Целта е привличане на детската и младежката аудитория, като едновременно с това да се създаде механизъм, чрез който децата и младежите от отдалечените и малки населени места да имат достъп до музикална култура и образование. 

Във Видин показват документи за част от най-значимите събития в родната история. Изложбата "Съкровищата на държавните архиви" събира ценни и уникални документи, които се съхраняват в Централен държавен архив, Държавен военноисторически архив и в териториалните архиви в страната. Експозицията беше открита в сградата на Държавния архив в крайдунавския град и ще може да бъде разглеждана във всеки от работните дни до края на месеца.

Видинския фотограф и еколог Богомил Петров представи днес своята фотоизложба - брой 1700. Тя е посветена на много поводи, но най-важният е 58 години от поставения от самия него първи световен рекорд по вдигане на тежести.

Ломското Първо основно училище "Никола Първанов" отбеляза 117 години от основаването си и 185 от рождението на своя патрон Никола Първанов.

36 ученици от 5-и до 11-и клас в СУ "Васил Левски", гр. Кула се включиха в Деня на ученическото самоуправление, организиран от Ученическия парламент. 


Два златни медала и препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор са част от отличията, които завоюва Танцов състав "Хемус" към община Враца по време на участието си в три от най-престижните фестивали за фолклор в България. В рамките на 25-ото издание на Старопланински събор "Балкан фолк", танцовият състав бе отличен с диплом за достойно представяне с високи художествени стойности. Още отличия получи "Хемус" след представянето си в 12-ти Български национален шампионат по фолклор "Евро Фолк" 2022, сред тях са златен медал в категорията "Народни танци, модерна хореография",  грамота за достойно представяне и диплом "Абсолютен национален шампион" както и Номинация - Гран при - Златен Орфей".

90-годишен юбилей отбелязва читалище "Възраждане 1932" в Бойчиновци. Тържествата са този петък и събота и ще бъдат съчетани с традиционните Майски празници, поясни секретарят Валери Начев. Заради пандемията от COVID-19  в последните две години не бе провеждан фолклорния събор "Пролет край Огоста". В петък програмата започва в 18.00 часа на сцена пред читалището в Бойчиновци. Кулминацията за 90-годишнината е в събота, като в 18.30 часа ще бъдат връчени специални награди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30