Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

8
Снимка: личен архивМилена Дековска е онези от артистични личности, които използват ръцете и ума си, за да създават нови неща. Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение. 


Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си работа като консултант в бутик за дрехи, участва в почти всички базари във Видин със своите работилници за деца, в които те оцветяват гипсови фигурки. Тази идея й хрумва, защото самата тя започва да оцветява малки тематични фигури за различни поводи:
"Преди няколко години реших, че ще се занимавам с такива малки фигурки, в последствие разбрах обаче, че децата адски много ги харесват и затова сега се занимавам с по-големи фигури, с оцветяването... Във Видин един от проблемите е, че няма нищо за дечица и децата страшно много се радват, родителите също са много щастливи от този факт, защото децата по този начин си развиват въображението, развиват цветовата гама и като цяло всичко е много занимателно и много интересно... И майките могат да глътнат малко въздух, докато децата оцветяват при мен". През останалото време на годината тя изработва бутилки и чаши за всякакви радостни поводи като използва техниката декупаж:


 "Изработвам ги по различни поводи, имам поръчки за кръщенета, за рождени дни, като цяло е нещо по-интересно, стават за подарък и са идеални".
Когато приближи март месец - за Баба Марта изработва ръчно мартеници, за Деня на жената прави хартиени рози от крепирана хартия. 


"Да, изработвам и мартеници. Всестранно развита личност съм... Изработвам букети с бонбони и без бонбони... В града сме две или три жени, които се занимаваме с изработката на такива цветя и са много ефектни, защото не увяхват и си остават за спомен." 
Милена решава заедно с друга жена от съседния магазин да направят украса за Коледа, с камина и голямо плюшено мече на улица "Градинска", където се намират магазините в които работят:  


Коледна украса във Видин


Идеите на Милена са неизчерпаеми и често "въвлича" в тях хората около себе си.


"Говорим си някакви неща на улицата като колеги и ще видим по-напред какво ще измислим нещо интересно да е, за града ни".


Заради липса на време, не е успяла да направи великденска украса на улица "Градинска", но отсега мисли за следваща Коледа:


"Подготвяме за тази година евентуално да направим като поща на Дядо Коледа, понеже камината ще си я имаме, от мината година и децата там да пускат писмата си, мисля, че ще е много интересно и децата ще се забавляват". 


Всичко, което изработва Милена, й доставя удоволствие:


"Целта на всичко е хората да се зарадват и да се усмихнат по някакъв начин, няма значение дали ще е украсата на улицата или ще е детска работилница и ще видиш децата как оцветяват - въпросът е просто да виждаш хората да се усмихват, имаме нужда от малко усмивки".


 
Галерия

Вижте още

Целувки за деня на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски..

публикувано на 06.07.22 в 16:20

Видинчанин с инициатива за повече усмихнати хора

Инициатива насърчава видинчани да са дружелюбни и да се усмихват. Идеята е на Едуард Тодоров , който преди няколко години реализира с ученици кампанията "Усмивка за бисквитка", а сега я продължи, като се отблагодари с подарък на отзивчива и усмихната служителка в магазин. Видинчанинът се надява по този начин да успее да сбъдне една от мечтите си -..

публикувано на 06.07.22 в 14:30

Опашка за енергийни помощи във Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата.  Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава з асилен..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Годишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година. Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и..

публикувано на 05.07.22 в 16:30
хляб

Ще спадне ли цената на хляба

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС  на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин:  "Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали..

публикувано на 05.07.22 в 16:05

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20