Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката.

"Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода.

Първото нещо, което нашият Господ прави, е да поиска от жената да Му даде вода да пие, за да я накара в срещата и в разговора да се почувства зачетена, за да чуе словото Божие.

След това, понеже жената била грешна, /а първото нещо, което изпитва грешният човек като плод на греха си, е загубването на чувството за собственото достойнство/ Господ опитва да възстанови достойнството на самарянката, като я моли да извърши дело на любов към Него и така постепенно в разговора Той разкрива нейния живот.

Искаме ли тази жива вода, от която няма да ожаднеем никога или избираме други, фалшиви "води"?

Само този избор прави човека способен да встъпи в контакт със себе си, с Бога и с другите хора.

Нека животът ни се преобрази, нека придобие ново качество, ново измерение, нова пълнота в Христа Спасителя. Амин."

Изготвил: Петър Любенов

В рубриката "Съвременна Библия" – в икономическата криза, която преживяваме български и международни компании отчетоха рекордни печалби. Логично трябва да очакваме, че това ще донесе успокоение в обществото. Успокоение няма. Защо? Защото успокоението е добро, а ап. Павел ни предупреждава, че хората в последното време няма да обичат доброто. Защо човек не би обичал доброто? Може би защото ще вярва, че така ще му бъде по-добре! Да не обичаш доброто, за да ти е по-добре – интересно!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска тематика,..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата  предвижда  Комисията за енергийно и водно регулиране  от  1 януари . Във  Видин  увеличението ще е с 28.6 %, във  Враца  с 20.6 %, а в  Монтана  - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%.  В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 % . Промяната на цените е..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Все повече бездомни хора търсят Центъра за временно настаняване във Видин

На 100% е запълнен капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин .  Местата в него са 10, като от 2024 година ще бъдат увеличени на 13. Потърсилите подслон са на възраст от 40 до 76 години. Хората могат да останат в Центъра до 6 месеца, но има и изключения, казва социалният работник  Анета Георгиева : "Основната ни дейност е..

публикувано на 05.12.23 в 13:15
От ляво надясно: Магдалина, Александра, Мария, Мариана, Ния

Ученици от Видин с успехи в състезанието "BEST"

С нови успехи се завърна отборът по реч и дебати на английски език към ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин "BEST Team Vidin" .  Учениците се представиха блестящо за пореден път на състезанието по реч и дебати на английски език "BEST". През двата дни младежите се състезаваха с над 300 участници от цяла Западна България. Състезанието се проведе..

публикувано на 05.12.23 в 12:35

На какво се дължи лошият дъх

Всеки от нас има лош дъх в устата през определени интервали от деня. Той се дължи на наличието на бактерии в устата и на процесите, които настъпват с тях, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева : "Когато човек спи, бактериите се размножават и тогава се получава тази миризма. Неизбежно е, тя е специфична за..

публикувано на 04.12.23 в 16:49