Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да служим на Бога като на Отец - с дух и истина

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката.

"Господ Иисус Христос преминава през Самария на път за Галилея и се спира при кладенец близо до град Сихар. На кладанеца идва една самарянка да си налее вода.

Първото нещо, което нашият Господ прави, е да поиска от жената да Му даде вода да пие, за да я накара в срещата и в разговора да се почувства зачетена, за да чуе словото Божие.

След това, понеже жената била грешна, /а първото нещо, което изпитва грешният човек като плод на греха си, е загубването на чувството за собственото достойнство/ Господ опитва да възстанови достойнството на самарянката, като я моли да извърши дело на любов към Него и така постепенно в разговора Той разкрива нейния живот.

Искаме ли тази жива вода, от която няма да ожаднеем никога или избираме други, фалшиви "води"?

Само този избор прави човека способен да встъпи в контакт със себе си, с Бога и с другите хора.

Нека животът ни се преобрази, нека придобие ново качество, ново измерение, нова пълнота в Христа Спасителя. Амин."

Изготвил: Петър Любенов

В рубриката "Съвременна Библия" – в икономическата криза, която преживяваме български и международни компании отчетоха рекордни печалби. Логично трябва да очакваме, че това ще донесе успокоение в обществото. Успокоение няма. Защо? Защото успокоението е добро, а ап. Павел ни предупреждава, че хората в последното време няма да обичат доброто. Защо човек не би обичал доброто? Може би защото ще вярва, че така ще му бъде по-добре! Да не обичаш доброто, за да ти е по-добре – интересно!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20

Градският плаж във Видин - ще го бъде ли?!

Тази година горещините дойдоха по-рано и хората вече търсят прохлада край водните басейни. Видин е един от градовете с река, градски плаж и няколко басейна. Видинчани вече активно посещават реката, използват пълноценно плажната ивица и се разхлаждат във водата. За съжаление все още не са поставени душове, няма и чадъри, за спасител пък не можем и да си..

публикувано на 05.07.22 в 13:30

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30