Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли върнат ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията?

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Снимка: Архив

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не свеждат глава. Това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм като цяло. Най- засегнатият от пандемията и сега от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести, пише още в писмото И, въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм" и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес, заявяват от бранша. Ще бъде ли върнат в крайна сметка ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията и каква ще е евентуалната ответна реакция на представителите на бранша? Преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 година, като тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Асен Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0%, което беше едно от исканията на БСП. Ресторантьорите, обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обясниха, че за последните 2 години повече от 8 месеца са били затворени, а през останалото време са работили с тежки рестрикции. Според тях, това правителство, ръководено от икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Първо не можем да разберем на базата на какъв анализ е направено това нещо, но очевидно е направено без никакъв анализ. Петима души, коалиционен съвет са влезли в една стая и са взели някакво решение. Това решение не е базирано на абсолютно никакви проучвания, не е обсъдено с бранша и нито един от петте човека не е експерт в туризма. Недоумението в бранша е огромно, имайки предвид, че само преди два месеца и половина, същите тези хора гласуваха това ДДС да остане до 31 декември 2022 година ... От два- три месеца слушаме как бюджета ни прелива от пари и как имало пари за всякакви мерки. Защо тогава се налага да се вземе от най- пострадалия бранш през последните две години, на който това правителство нищо не е дало, а от идването на служебния кабинет само се махат икономически мерки. В последните две години ни противопоставяха срещу лекари, срещу учители и ученици, помните какво беше- кое да затворим заведения или училища, кое е по- важно- лекаря или бармана?"- подчерта Ричард Алибегов и обясни, че представителите на ресторантьорския бранш нямат диалог с управляващите.

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство. Разговаряхме с Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите:

"Тази мярка беше първо конструирана да бъде подпомогнат бизнеса. Много порочно се появиха в медиите разни експерти и специалисти, никога не работили в областта на хотелиерството и ресторантьорството, които проповядват тезата, че тази мярка е направено едва ли не да направи услугата по- евтина. Нашият бранш беше ударен година и половина- две от COVID-19 и сега с тези инфлационни процеси, той наистина е притиснат много сериозно. Имаме остри кадрови проблем, които водят до повишаване нивото на работната сила и заплащането, което още повече утежнява състоянието на сектора. Ресторантьорите платиха най- високата цена по време и след пандемията от коронавируса. Увеличаването на ДДС на слабо алкохолните напитки ще се отрази изключително негативно върху бизнеса като цяло." - каза Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите.

Потърсихме и представители на ресторантьорския бранш в Северозапада. Разговаряме с Малвина Аристотелова, съсобственик на заведение в центъра на Видин. На прага на летния сезон- консумират ли клиентите по- големи количества бира?

"Да, започнаха да консумират, което е нормално, да има по- висока консумация от зимата. Със сигурност клиентите ни ще негодуват, те вече негодуват от завишените цени, които се наложи да увеличим за пореден път в началото на годината и сега, увеличавайки ги пак, ще са недоволни и ще спрат да консумират. Всеки ще предпочете да си купи и да си пие вкъщи."- каза Малвина Аристотелова.

Попитахме и видинчани как според тях ще се отрази по- високия ДДС върху работата на сектора като цяло:

"По- добре е така да го направят, най- добре е на пиенето да вдигат ДДС, да не е на храните. Без бира можем, вече пием безалкохолно ... Имаше един филм - "Няма нищо по- хубаво от лошото време", сегашното време е лошо, най- лошото време откакто аз съм жив ... Малко странно ми се струва всичко- с това намаляване, вдигане на едни неща, за сметка на други такива. Може би някои ги засяга повече алкохола, не знам ... На ресторантьорите доста им дойде кризата с COVID-19 и това може още повече да ги занити, което няма да е много добре за бизнеса и без това цените скачат главоломно на абсолютно всичко и в заведенията. Ние сме любители на ходене по заведения и забелязваме, че цените непрекъснато скачат, а с това още повече ще се вдигнат цените."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00