Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли върнат ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията?

Защо отново са недоволни ресторантьорите?

Снимка: Архив

Преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха искреното си възмущение от увеличението на ДДС за слабите алкохолни напитки от 9 на 20%. Това бе съобщено в писмо на двете браншови организации, изпратено до медиите. Според представителите на бранша те са удряни, защото не свеждат глава. Това е целенасочен удар върху бранша и българския туризъм като цяло. Най- засегнатият от пандемията и сега от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният“ отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести, пише още в писмото И, въпреки толерантността, проявена от сектор "Туризъм" и търпението, с което отменихме участието си в протестите, за да чуем така очаквания пакет от икономически мерки, управлението ни "награди" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес, заявяват от бранша. Ще бъде ли върнат в крайна сметка ДДС от 9 на 20% за слабите алкохолни напитки в заведенията и каква ще е евентуалната ответна реакция на представителите на бранша? Преди дни вицепремиерът Асен Василев обяви намерението си да сложи край на преференциалната ставка за леките алкохолни напитки, която беше в сила от август 2020 година, като тя трябваше да подпомага ресторантьорския бизнес по време на пандемията. Асен Василев обвърза връщането на 20% ДДС със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0%, което беше едно от исканията на БСП. Ресторантьорите, обаче видяха в това решение "целенасочен удар срещу бранша и туризма като цяло" и наказателна мярка срещу намерението им да участват в протести срещу кабинета. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обясниха, че за последните 2 години повече от 8 месеца са били затворени, а през останалото време са работили с тежки рестрикции. Според тях, това правителство, ръководено от икономисти и финансисти, категорично отказва да разбере, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. Потърсихме за коментар Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията:

"Първо не можем да разберем на базата на какъв анализ е направено това нещо, но очевидно е направено без никакъв анализ. Петима души, коалиционен съвет са влезли в една стая и са взели някакво решение. Това решение не е базирано на абсолютно никакви проучвания, не е обсъдено с бранша и нито един от петте човека не е експерт в туризма. Недоумението в бранша е огромно, имайки предвид, че само преди два месеца и половина, същите тези хора гласуваха това ДДС да остане до 31 декември 2022 година ... От два- три месеца слушаме как бюджета ни прелива от пари и как имало пари за всякакви мерки. Защо тогава се налага да се вземе от най- пострадалия бранш през последните две години, на който това правителство нищо не е дало, а от идването на служебния кабинет само се махат икономически мерки. В последните две години ни противопоставяха срещу лекари, срещу учители и ученици, помните какво беше- кое да затворим заведения или училища, кое е по- важно- лекаря или бармана?"- подчерта Ричард Алибегов и обясни, че представителите на ресторантьорския бранш нямат диалог с управляващите.

Недоволство срещу връщането на по-високия ДДС обявиха и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, според които мярката за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство. Разговаряхме с Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите:

"Тази мярка беше първо конструирана да бъде подпомогнат бизнеса. Много порочно се появиха в медиите разни експерти и специалисти, никога не работили в областта на хотелиерството и ресторантьорството, които проповядват тезата, че тази мярка е направено едва ли не да направи услугата по- евтина. Нашият бранш беше ударен година и половина- две от COVID-19 и сега с тези инфлационни процеси, той наистина е притиснат много сериозно. Имаме остри кадрови проблем, които водят до повишаване нивото на работната сила и заплащането, което още повече утежнява състоянието на сектора. Ресторантьорите платиха най- високата цена по време и след пандемията от коронавируса. Увеличаването на ДДС на слабо алкохолните напитки ще се отрази изключително негативно върху бизнеса като цяло." - каза Атанас Димитров, председател на столичната браншова асоциация на ресторантьорите.

Потърсихме и представители на ресторантьорския бранш в Северозапада. Разговаряме с Малвина Аристотелова, съсобственик на заведение в центъра на Видин. На прага на летния сезон- консумират ли клиентите по- големи количества бира?

"Да, започнаха да консумират, което е нормално, да има по- висока консумация от зимата. Със сигурност клиентите ни ще негодуват, те вече негодуват от завишените цени, които се наложи да увеличим за пореден път в началото на годината и сега, увеличавайки ги пак, ще са недоволни и ще спрат да консумират. Всеки ще предпочете да си купи и да си пие вкъщи."- каза Малвина Аристотелова.

Попитахме и видинчани как според тях ще се отрази по- високия ДДС върху работата на сектора като цяло:

"По- добре е така да го направят, най- добре е на пиенето да вдигат ДДС, да не е на храните. Без бира можем, вече пием безалкохолно ... Имаше един филм - "Няма нищо по- хубаво от лошото време", сегашното време е лошо, най- лошото време откакто аз съм жив ... Малко странно ми се струва всичко- с това намаляване, вдигане на едни неща, за сметка на други такива. Може би някои ги засяга повече алкохола, не знам ... На ресторантьорите доста им дойде кризата с COVID-19 и това може още повече да ги занити, което няма да е много добре за бизнеса и без това цените скачат главоломно на абсолютно всичко и в заведенията. Ние сме любители на ходене по заведения и забелязваме, че цените непрекъснато скачат, а с това още повече ще се вдигнат цените."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00