Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 май 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Въпреки че 16 общински съветници гласуваха "за", 9 "против", а един се въздържа, предложението на кмета на Видин общината да стопанисва Речна гара не беше прието на днешното заседание на местния парламент. В продължила над три часа дискусия общинските съветници акцентираха върху незаконосъобразността на така представеното намерение.


Правителството прие Национален план за въвеждане на еврото. Той предвижда от 1 януари 2024 годината страната ни да започне да използва официалната валута на Европейския съюз. 


Сигнал за политически натиск от страна на кмета на община Видин Цветан Ценков и зам.-кмета Борислава Борисова към общински съветник от левицата внесе в Прокуратурата Димитър Велков, председател на местната партийна структура на БСП. Община Видин отрича обвиненията.


С церемония по запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев във Враца бяха открити Ботевите дни в града, посветени на 146-та годишнина от подвига на поета - революционер. След отпадането на пандемичните ограничения, честванията са възстановени в пълен мащаб и в програмата им са включени над 40 прояви. 


С панихида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" ще започне честването на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Панихидата в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, ще бъде отслужена в 19,30 часа. 


1200 ученици и техните ръководители, както и общественици, граждани и студенти от цялата страна се включват в 74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица" - 2022 г., съобщават организаторите от Областна администрация -  Враца. Тази година походът се провежда под патронажа на министър-председателя на Република България Кирил Петков. 20 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин от 9, 10 и 11 клас днес заминаха за Козлодуй, за да присъстват на откриването на 74-ия Национален туристически поход.


Нови прокурори назначиха в районните прокуратури на Видин, Враца и Монтана. След обявен конкурс и с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на длъжност в Районна прокуратура - Видин е назначена Поля Семковска. В Районна прокуратура - Враца са назначени Наталия Димитрова и Петър Тръшлиев. Новоназначените прокурори в Районна прокуратура - Монтана са Първан Видов, Никола Костов и Сава Калчев. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е назначила класирани кандидати за заемане на общо 25 свободни длъжности "прокурор" в 10 районни прокуратури на страната.


Четвъртокласниците се явяват на Национално външно оценяване по математика. В провеждането на изпита няма промяна спрямо миналата година. Тестът се състои от 25 задачи, 18 от които са с избираем отговор.


Oтворена среща с председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов ще се състои във Видин. Всеки желаещ да зададе своите въпроси към народния представител, може да го направи тази неделя в Драматичния театър


Министърът на земеделието, храните и горите д-р Иван Иванов ще се срещне със земеделски производители в три общини в област Монтана, в понеделник- 30 май. 


Нов общински съветник влезе в Общински съвет - Мездра, съобщават от местната управа. С Решение на Общинската избирателна комисия, поради предсрочното прекратяване на правомощията на общинския съветник Катя Йотова от Местна коалиция "АБВ (Земеделски народен съюз, Воля)", е обявен за избран за общински съветник следващият в листата на коалицията Преслав Христов.


Предложението за удостояване на академик Ячко Иванов с "Почетен знак на Община Монтана"  внесе за обсъждане в Общинския съвет кметът  Златко Живков. Това е първо разискване по темата  за почетните отличия, след като съветниците промениха Наредбата


Националната информационна кампания "На работа в БГ" се проведе в Белоградчик, съобщават от местната управа. Дирекция "Бюро по труда" - Белоградчик, проведе на открито информационната кампания, чиято цел е интензивно информиране, консултиране и активиране за търсене на работа и ползване на услугите на бюрата по труда от български и чуждестранни граждани.


В Северозапада новите случаи на COVID-19 са 14. Във Враца са 5, във Видин са също 5, в област Монтана са 4.


Учениците от видинската Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" получиха медалите и сертификатите си от пролетния кръг на IX Международно състезание "Математика без граници". Тази година възпитаници на гимназията спечелиха осем медала от престижната международна надпревара - един златен, един сребърен и 6 бронзови. 


Млади творци и музиканти се подготвят да изпълнят сцената на градката концертна зала във Враца за концерта "Романтика 22". Пред врачанска публика ще се представят пианистът Виктор Костов, сопранът Гергана Георгиева и тенорът Кристиян Христов, съвместно с оркестъра на Симфониета-Враца.


Над 500 участници ще се изявят в 16-тия Национален фолклорен събор "Де е българското". Съборът се провежда на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" до мездренското село Очин дол. 


Проект на Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки "Проф. Арх. Стефан Стефанов" в Монтана е сред допуснатите в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето". "Здравето е в нашите ръце! Да живеем целесъобразно" участва в трета възрастова група 8 - 12 клас. Ръководител на проекта е Наталия Атанасова.


Общинската организация на Съюза на слепите в Кула проведе отчетно събрание. През миналата година членската маса на организацията е наброявала 107 членове, сред които има и зрящи.


Новоселският клуб на пенсионера "Просънъц" гостува на сродна организация в град Парачин в съседна Сърбия. Връзките между двете организации са създадени преди близо пет години с посредничеството на пенсионерски клуб "Белият Дунав" във Видин.


На 30 май ще се извърши техническа проверка на сиренно-оповестителната система във Видин, съобщават от Регионална дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. Краткотрайното тестване на сирените има за цел проверка на акустичния сигнал във връзка с предстоящото честване на Деня на Ботев на 2 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28