Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотото за 2022 година е "Тютюнът - заплаха за нашата околна среда"

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

2
Снимка: Радио ВИДИН

Всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Тази година мотото на тематичния ден е: "Тютюнът - заплаха за нашата околна среда". 

РЗИ -Видин се включи в отбелязването на деня, с демонстрации на Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето.


"Правим демонстрации и всеки може да изследва белодробният си статус. Правим демонстрация с пушеща кукла Сю, която е бременна. Може да се види как тютюнопушенето влияе на бременните жени. Може да се провери и белодробния статус със специален уред... За съжаление, много малко хора ни търсят за отказване на цигарите. Повечето са на възраст между 50 и 70 години- вече са със заболявания...", коментира Наталия Милкова психолог към инспекцията. 


"Човек не бива да се отказва и демотивира, ако не успее да откаже цигарите", посочи и д-р Марияна Чавдарова:


"Ползите от отказване на цигарите са огромни... Притеснително е, че възрастта на активните пушачи пада и вече 12- годишни пушат. Тогава организмът не е зрял и вредите са огромни. Човек не трябва да  се притеснява, а да ни потърси, за да разберем никотиновия му статус... Пасивното пушене е много опасно. Ако родителите пушат при децата си, за тях е вредно. Те дават и пример, и децата също могат да пушат... Мит е, че електронните цигари не са пушене. Също е пушене...", каза д-р Чавдарова.


Валерия Цветанова бе един от пушачите, проверили белодробния си статус:


"Не бях пушила от 35 години. Пуша от една година по-малко. Показа ми уреда, че съм извън риска за заболяване, но белият ми дроб е по-възрастен отколкото трябва".
 

За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява Световния ден без тютюнопушене през 1988 година. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е както акцентиране върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, така и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от тютюнопушене. 


Наред с това целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността за въздействието на тютюна върху околната среда- от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците. Това ще мотивира пушачите с още една причина да се откажат от тютюнопушенето, обясниха от РЗИ-Видин.


По данни на здравните власти, цигарените фасове са сред най-често изхвърляните и срещани отпадъци по плажовете и крайбрежията в световен мащаб. В тях са идентифицирани опасни вещества - включително арсен, олово, никотин и други. Тези вещества се извличат от изхвърлените фасове във водната среда и почвата. Електронните цигари и нагретите тютюневи изделия могат да съдържат батерии и химикали, които изискват специално изхвърляне.
В същото време по данни от Здравния профил на България, страната ни е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета.      
Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечно съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4 % от населението на възраст над 20 години, са активни пушачи.
   
По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. Преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и "Поне 100 причини да се откажете още сега!". 

Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.

Ползите от отказване от тютюнопушенето са почти незабавни:
-   Само след 20 минути пулсът ви се нормализира.
-   В рамките на 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното.
-   От 2 до 12 седмици кръвообращението ви се подобрява и белодробната функция се увеличава.
-   В рамките на 1 - 9 месеца кашлицата и задухът намаляват.
-   В рамките на 5 до 15 години рискът от инсулт се намалява до този на непушача.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00