Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юни 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

5 клуба по интереси ще занимават деца от Видин през лятото в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Инициативата "Лято с библиотеката" бе открита в Деня на детето. 


Компенсациите заради високите енергийни цени продължават и през месеците май и юни, реши правителството на днешното си заседание. За небитовите потребители ще се покриват 80 процента от цената за мегаватчас електрическа енергия над 200 лева. Министерският съвет реши още да удължи и през май подпомагането на битовите потребители на природен газ и за топлофикациите. Определена е компенсация от 70,90 лв. за мегаватчас. 


Държавен фонд "Земеделие" разполага с 5 млн. лв., предназначени за обезщетения на земеделци, пострадали от градушки и компенсациите ще бъдат изплатени в най-кратки срокове - уверяват от агроведомството. Оттам припомнят, че със сигурност ще бъдат компенсирани стопани със 100% пропаднали площи, а  ще се разработи и механизъм, за да се обезщетят и фермери, които са претърпели щети в по-малък размер. Във всяко засегнато от градушки населено място ще има представител на администрацията, който да приема заявленията и веднага след тяхното приемане започва описване на щетите. Пострадалите от градушки земеделци имат право да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за обследване на засегнатите имоти.


От днес започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през април. Според данните, предоставени в Националния осигурителен институт от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени общо 3493 пенсионери. Изплащането на пенсиите ще започне на 7 юни и ще продължи до 20 юни (понеделник). То ще се извършва  в пощенските станции по график, предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които ги получават по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни, съобщават от Националния осигурителен институт. Отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите - т. нар. "ковид добавка" от 60 лв.


В тържествена обстановка общинските съветници раздадоха наградите на Враца. Носителите им бяха определени вчера на редовно заседание на местния парламент. Почетни граждани станаха д-р Здравко Златев, д-р Георги Езекиев и Виктор Кръстев, които приеха отличията си с благодарност. Наградите на Враца бяха присъдени на: бизнесмена Иво Евгениев, на шахматиста Красимир Бочев, на бизнесмена Николай Николов и за колектива на СУ „Христо Ботев“.


Общински съветник поиска документацията по злополучната площадка в с. Ясен за 8 хил. лв. Това стана днес на заседание на Общинския съвет в Ново село.


Декларация, относно членството на РС Македония в Европейския съюз, прие Общински съвет Враца. Документът бе внесен от групата общински съветници от ВМРО - Красимир Ангелов и Момчил Янков. С декларацията врачанските съветници призовават Парламента и Министерския съвет да спазват стриктно българската рамкова позиция и декларацията на 44-то народно събрание и да не отстъпват от българския интерес.


В алеите на парк "Монтанензиум" в Монтана се проведе Панорама на средното образованиеПовече от 10 години Регионалното управление на образованието Монтана и ОДК „Ние, врабчетата“ събират на едно място средните училища от региона.


Комисията по култура и медии в НС одобри повече българска музика да звучи в ефира на БНР и БНТ. Популяризирането на българската музика в обществените медии бе обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. 


Тазгодишното издание на традиционния Национален поход "По стъпките на Ботевата чета" е към своя край.


Във Враца очакват днес президента Румен Радев. Държавният глава ще бъде гост на митинг-зарята, която е тази вечер на централния площад "Христо Ботев".


От днес, 1 юни, отпада забраната за риболов във водоеми до 500 метра надморска височина. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури следи за спазване на правилата при любителския риболов- както за улов на маломерни риби, така и за надвишено количество. Актовете са от 300 до 900 лева, за повече въдици са до 1500 лева, каза Владислав Йорданов, член на сдружението "Заедно за язовир Дъбника" и председател на Централната рибноопазваща организация /ЦРОО/ във Враца. 

"Фабрика за емоции" ще развива емоционалната интелигентност на видинските деца. Инициативата е на Превантивно-информационен център Видин, който кани деца и младежи да участват в интерактивни игри и ателиета за моделиране на емоции. Целта е младите хора да се научат да разпознават, да назовават емоциите си и да могат да ги контролират.


Спортни инициативи по повод 1 юни се проведоха в Крайдунавския парк във Видин. Искаме да накараме децата да спортуват.


От персонала на хранителен магазин във Видин зарадваха за 1 юни деца и младежи от социални услуги в града. Решават първо сами да приготвят пакети с подаръци за децата, а след това срещат и още съмишленици. Успяват да приготвят близо 70 пакета с подаръци, които днес раздадоха на деца от социални центрове във Видин.


С концерт Детска градина "Звънче" град Кула  изпрати подготвителната си група. Децата, които наесен ще са възпитаници на местното СУ "Васил Левски", демонстрираха голяма част от наученото, усвоените знания и умения през изминалите четири години. Малчуганите получиха удостоверенията си от техните учителки г-жа Николова и г-жа Борисова.


С читалня на открито с книжни игри и викторини зарадва децата на Монтана за 1 юни екипът от детския отдел на Регионална библиотека „Гео Милев”. В парк „Монтанензиум” Хари Потър , Мини Маус и Пипи Дългото Чорапче забавляваха най-малките жители и гости на Монтана. Хари Потър пристигна в Монтана с метла


По инициатива на министър Теодора Генчовска, МВнР, съвместно с Министерството на младежта и спорта, 60 деца на възраст от 8 до 15 години, трениращи футбол в школата на "Реал Мадрид" у нас, тренираха на националния стадион. Децата са в неравностойно положение, живеят в гр. Видин и с. Ново Село. В програмата бе вклочено и посещение на Музея на физическата култура и спорта.

За десета година в Крайдунавския парк във Видин се появи вълшебното градче Щуроландия, подарък за децата. То отваря врати единствено на 1 юни, казаха организаторите от Община Видин, фондация "Подкрепа за реализация" и Младежкия червен кръст.

12-годишната Айан Лютфи от с. Веслец, обл. Разград, спечели първа награда в конкурса за рисунка "Любим анимационен герой" на новоселското читалище "Земеделец-1874". Наградата на публиката получи Иван Димитров на 8 години от с. Пет могили, община Ново Загора. Неговите три прасенца покориха 157 зрители във Фейсбук.


Цветомир Стефанов от Чипровци се класира на шесто място на финала на  състезанието "Най-добър млад шофьор за 2022 година". Надпреварата се проведе пред сграда "Джон Атанасов" в София Тех Парк. В състезанието се допускат шофьори до 26 години, със стаж от 5 години зад волана без да са допуснали катастрофа. До финала от 100 бяха допуснати 20 участници


5 акордеона и едно електронно пиано ще получат днес деца от село Бързия, община Берковица. Идеята е на Мая Бранкова- режисьор, позната като детето- каучук. Към благотворителната кауза се присъединяват Деян Неделчев и Васил Петров, които ще изнесат концерт. 


Детски празник за Международния Ден на детето организира днес общинската управа в Лом. Празничната програма предвижда забавни игри, среща с приказни герои и лакомства за малчуганите. Освен това ще се проведе инициативата "Микрофонът е ваш”, в която всеки ще може да демонстрира своя артистичен талант. 


Майсторителница "Убавило" съобщава, че предстои шестото издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" на 24 юни 2022 г. Това е един любим празник, създаден с много грижа и любов и вече утвърдил се като традиционно и обичано събитие в нашия град. До 20 юни очакваме вашите кулинарни шедьоври- микс от подправки и билки, приготвяни по прастари семейни рецепти. "Мяшаното" трябва да е поставено в малко бурканче, с надпис с името и описание на съставките, които съдържа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30