Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носители на благодатта на Светия Дух

Снимка: bg-patriarshia.bg

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите. Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница.

"Скъпи братя и сестри! Днес ние отслужихме богослужение в чест на големия празник Петдесетница, който наричаме също празник на Светата Троица. Празнуването на Петдесетница води своето начало от времето на Ветхия Завет. Пророкът Божи Моисей извел израилския народ от египетския плен. В петдесетия ден от шествието из пустинята Господ дал на Мойсей скрижалите на Завета на Синайската планина, положил с Десетте Заповеди начало на духовния закон на Ветхия Завет.

За отбелязване на това събитие еврейският народ всяка година се събирал на този ден в Йерусалим. Когато апостолите се намирали в Сионската горница изведнъж се вдигнал шум като от силен вятър и Дух Свети във вид на огнени езици видимо слязъл върху учениците Христови. Изпълнило се обещанието Божие за явяването на света на Третото Лице на Светата Троица: "Кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене; а и вие ще свидетелствувате, понеже отначало сте с Мене" (Ин. 15:26, 27). Затова този ден ние наричаме също празник на Светата Троица, положил началото и на раждането на Църквата Христова.

Господ пратил Светия Дух на апостолите, та чрез тях да излее благодатта върху цялата Църква. Ако във Ветхия Завет Светият Дух ръководил богоизбрания народ, откривайки Своя Промисъл за него чрез пророците, то в Христовата Църквата всеки човек, повярвал и приел Тайнството Кръщение, става причастник на Божествената Благодат. Не само избраните, както пророците във Ветхия Завет, но всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух.

Искам в този ден да ви пожелая с думите на апостола: "Духа не угасяйте" (1 Сол. 5:19). "Както огънят иска дърва, така и благодатта - нашето усърдие, за да се възпламенява" – казва Йоан Златоуст. Затова ви желая стремежът в търсенето на Бога да не отслабва, да се не угася от житейските грижи. Изпълнявайки необходимите задължения по отношение към семейството, към съслужителите, към обществото, ние трябва да помним и за нашите задълженията по отношение на своята душа, към Твореца, които се заключават в стремежа да станем причастни на Благодатта на Светия Дух.“

Автор: Епископ Евтимий (Максименко)

В рубриката "Съвременна Библия"християнинът без Петдесятница е християнин само по име, но не и по природа. Той е величествена статуя, лишена от живот - красиво изваян отвън и мъртво студен отвътре. Но Бог е животворящ Дух. Той може да съживи мъртвия човек, за да познае живия Бог. Това е молитвата на Христовата църква по целия свят - Бог да излее Духа си на всяка твар, защото там, където е Господният Дух, там е свобода. Там, където е живият Бог, смъртта не царува.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44