Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Носители на благодатта на Светия Дух

Снимка: bg-patriarshia.bg

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите. Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница.

"Скъпи братя и сестри! Днес ние отслужихме богослужение в чест на големия празник Петдесетница, който наричаме също празник на Светата Троица. Празнуването на Петдесетница води своето начало от времето на Ветхия Завет. Пророкът Божи Моисей извел израилския народ от египетския плен. В петдесетия ден от шествието из пустинята Господ дал на Мойсей скрижалите на Завета на Синайската планина, положил с Десетте Заповеди начало на духовния закон на Ветхия Завет.

За отбелязване на това събитие еврейският народ всяка година се събирал на този ден в Йерусалим. Когато апостолите се намирали в Сионската горница изведнъж се вдигнал шум като от силен вятър и Дух Свети във вид на огнени езици видимо слязъл върху учениците Христови. Изпълнило се обещанието Божие за явяването на света на Третото Лице на Светата Троица: "Кога дойде Утешителят