Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йога за възрастни хора в Ослен Криводол

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Занимания по йога за възрастни хора се провеждат във врачанското село Ослен Криводол. Включват се предимно жени, които в практиките откриват възможност да се спасят от болките в гърба и ставите след натоварената работа в градината. Заниманията се водят от инструктора по йога Диана Иванова. Като дете тя прекарва в Ослен Криводол летните си ваканции, а от 5 години живее постоянно, след като близо 30 години със съпруга ѝ работели в София. Преди 8 години започва да води йога курсове в Мездра, като мечтае да организира такива и в Ослен Криводол. 
Диана Иванова със своя съпруг Роман Иванов. Снимка: Радио Видин
"Аз отначало бях решила да направя седяща йога за баби, защото не мога да ги сложа на шалтета, те са по-трудно подвижни, почти всички са над 70 години. Имаше едни пейки, те седяха на пейки, разказвах им какво представлява, правихме раздвижване на ставите, дихателни упражнения. Раздадох им на листчета как точно да си правят раздвижването на ставите. Те си взеха листчетата и след това решиха, че могат да си ги правят по листчетата и да не идват при мен. Ако ги правят, добре, аз не държа да идват при мен. В крайна сметка останаха 5-6 жени, които са постоянни от самото начало...Много са ентусиазирани, усещат ползите, когато са се претоварили в градината, и дойдат, направят тази практика за ставите - разтягане, раздвижване, и тръгват, и казват колко добре се усещат. Трудно е на тази възраст да си създадат навик да практикуват поне по-малко, но им давам и по малко дихателни упражнения и те казват, че се сещат по някой път да ги направят и виждат ефекта", обясни Диана Иванова. 

Инструкторът по йога предложи три лесни упражнения, които могат да помогнат на всеки да се почувства добре. Може да ги чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50