Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуваме по собствени съображения, не с партиите от статуквото

Петър Петров, "Възраждане": Не, няма да има общи действия с ГЕРБ и ДПС в следващия парламент

Не сме русофилска партия, винаги и за всичко защитаваме българския национален интерес

Петър Петров
Снимка: БГНЕС


125 депутати от опозиционните ГЕРБ, ДПС, Възраждане и доскорошният коалиционен партньор Има такъв народ гласуваха за отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание в четвъртък. 

Персонален вот срещу Никола Минчев или сигнал за предстоящото? Предговор за вота на недоверие към кабинета Петков ли беше отстраняването на председателя на Народното събрание? Свидетели ли сме на нова политическа ситуация и нов политически баланс в страната, които да доведат до избори?

Tова попитахме народният представител от Възраждане Петър Петров.

Радио ВИДИН: Защо Възраждане гласува с партиите от статуквото, които по принцип се водят ваши врагове?

"Ако може, само да перифразирам въпроса ви. Той трябва да бъде Защо Възраждане гласува оставката на председателя Никола Минчев? Отговорът е много прост. Защото в продължение на 6 месеца председателят нарушаваше правилника за организация на дейността на Народното събрание, с което блокираше, спираше и възпрепятстваше законодателната дейност на партия Възраждане. Законопроектите, които партия Възраждане внесе в НС, не бяха разгледани от комисиите и внесени в Пленарна зала, като част от дневния ред, изготвян от председателя на НС в срок по член 72, ал 3 от Правилника, а именно двумесец срок, поради което ние не можем да осъществяваме нашата законодателна дейност. Най-яркият пример за това е първият законопроект, внесен изобщо от народни представители в 47-тото НС, а именно законопроектът, който позволява временно отстраняване на главния прокурор, внесен на 7 декември и въпреки че има двумесечен срок, този законопроект все още не е внесен в пленарна зала. Заради подобни нарушения на правилника, разбира се, и поредното, което беше онзи ден, когато Минчев не позволи гласуване на мое процедурно предложение за закрито заседание за изслушването на външния министър Генчовска. Това са правните основания, формалните основания, Възраждане да иска неговата оставка и да гласува, а не с другите партии. Ние си имаме свои съображения, ние ги следваме, защото сме последователни".

Радио ВИДИН: Ще подкрепи ли Възраждане свалянето на действащото правителство?

"Откакто това правителство е избрано, позицията на Възраждане е принципна и последователна: то не защитава българските интереси, действа против интересите на българския народ, не се справя с кризата, води неадекватна вътрешна и външна политика не само по отношение на войната в Украйна, не само по отношение по позицията на България за Северна Македония. Да, ние от 3-4 месеца настояваме за оставката на това правителство. Ние ще гласуваме за вота на недоверие към него".

Радио ВИДИН: Има ли шанс да видим общи действия на вашата партия със споменатите нагоре партии (ГЕРБ и ДПС) в следващ парламент?

"Разбира се, че не. Ние сме диаметрално противоположни. Искам да напомня на хората, че партия Възраждане първа направи протест след края на извънредното положение на 14 май, в първия ден след края на извънредното положение, именно срещу правителството на ГЕРБ. Как очаквате в следващ парламент ние да направим нещо общо с тази партия? Как очаквате Възраждане да направи нещо с партия ДПС? Вчера (в четвъртък) нашият председател д-р Костадинов направи изказване от парламентарната трибуна срещу манипулациите, които малко преди това говореха от партия ДПС за възродителния процес и нелегалните терористични организации, които са поддържали тогава и са участвали в тях. Как очаквате в следващия парламент да направим нещо с ИТН? Тази партия шест месеца беше в управлението и спомогна в момента да се намираме в тази незавидна ситуация, в която растат инфлацията и цените. Не, ние сме диаметрално противоположни партии. Тези трите изброените съдържат евроатлантически нагласи, проповядват евроатлантически ценности, ние не можем да извършим никакви дейности за тях. Искам да бъде ясно за всички, които казват, че сме в мнозинство и завера с тези партии".

Радио ВИДИН: В четвъртък вечерта Костадин Костадинов каза не за пръв път, че следващото управление на България ще е самостоятелен кабинет на Възраждане. Очаквате да спечелите изборите значи?

"Разбира се, че очакванията ни са да спечелим изборите. Защото се надяваме българският народ да е разбрал, че има нужда от своя суверенитет, има нужда от независимост - нито към външни имперски политики, независимо дали те са американски, руски или турски. Българският народ има нужда от управление, което да защитава единствено неговия собствен национален интерес. Ние се надяваме да получим доверието на хората и да управляваме еднолично с мнозинство. Надяваме се да не се налага да се правят нови избори, защото поредицата от изборите ражда популистки формации, които по медиите обясняват как ще борят корупцията всеки ден, как всеки ден ще разкриват нова корупционна сделка, а след шест месеца управление нито са направили нещо за съдебната реформа, нито са направили нещо в борбата с корупцията, а за повишаването на качеството на живот - това да не говорим".

Радио ВИДИН: Оставяйки емоциите настрани, къде се провали това правителство в тези исторически и трудни дни?

"За целия шестмесечен период правителството се провали там, че не следваше очакванията на българския народ. Да започнем хронологично: не изпълни очакванията на българския народ за намаляване на мерките и санкциите срещу т.нар пандемия, за която вече всички забравихме, понеже дойде войната и тази тема вече не е популистка. На второ място - когато започнаха тези военни действия, българското правителство не зае позиция на неутралитет каквато трябваше и каквато искаше мнозинството от българския народ, дори самият премиер казваше, че 84 % от българите са против тази позиция, която имаме ние. На следващо място - то не направи нищо, макар че ние много пъти го предупреждавахме, че цените ще скочат нагоре, че инфлацията ще скочи вследствие от тези военни действия, но правителството не предприе никакви адекватни мерки. Нещо повече - то излъга доста организации и съсловия, че ще им даде пари на актуализацията, но това не се случи. В сряда най-накрая това правителство ще бъде свалено с вота на недоверие".

Радио ВИДИН: Във вашата програма казвате, че сте изцяло против управлението на държавата от чужди посолства, но в същото време част от обществото е на мнение, че обслужвате руски интереси.

"Искам да се обърна към хората, които смятат, че ние сме русофилска партия, че обслужваме руски национални интереси: не, това не е вярно, никога не е бяло вярно. Никога не сме заемали позиция, която да не отговаря на българския национален интерес и да не го защитава. Давам ви пример - когато в момента обявяваме санкции срещу Русия и тя ни спира газа, а другите европейски държави си купуват от нея газ на нормалните цени, а ние сме принудени да го купуваме през Гърция с надценка, как считате ние, че защитваме българския национален интерес? Ние трябва да водим такава външна политика, която да ни позволява в трудни ситуации ние да извличаме ползи, защото ние нямаме работеща икономика, нямаме адекватна армия. Ние сме принудени да лавираме между съответните ситуации така че да можем да извличаме своите ползи и да не позволяваме стандарта на живот на българите да бъде нисък. Ние сме родолюбива организация, ние сме пробългарска организация и в никой случай няма да си позволим да защитаваме не само руски национални интереси, а никакви други национални интереси".

Радио ВИДИН: Каква е позицията на Възраждане относно пътната мафия? Видяхте какво се случи с Гроздан Караджов, с ИТН, така че какво е вашето решение на този многогодишен проблем?

"Разбира се, прав сте, пътната мафия не работи в България от вчера, онзи ден или дори последните 12-13 години. Така се изхранва - чрез обществени поръчки за сметка на държавния бюджет и българския данъкоплатец. Единственото решение е следното: пълна ревизия на вече сключените договори и тези, които са на завишени цени, да бъдат веднага прекратени. Това е едното, за да се спре ограбването, да се спрат случаите като този, в който бяха изтеглени 53 милиона в брой от една банка във връзка с обществена поръчка за ремонт на магистрала. Този случай до момента всички забравиха за него, той не е разкрит. На следващото място - когато се сключват тези договори, да бъде провеждан пълен контрол и да не се допуска сключване на една цена завишена, а изпълнителят да наеме за 10 пъти по-ниска цена подизпълнител и разликата да бъде поделена между частниците в корупционната схема. Именно така работят схемите в обществените поръчки. Когато ние го пресечем, когато имаме независима Прокуратура, която да не се поддава на внушения, само тогава ние можем да очакваме, че няма да се допуска от държавните органи, сключване на подобни договори на завишени цени и последвалото източване чрез други множество договори на десеторно занижени цени. Когато прекратим тези схеми, ще можем да харчим справедливо и честно парите на българския данъкоплатец".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40