Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стана ли по-лесно паркирането в центъра на Видин

Синята зона във Видин - 3 месеца след началото

Автор:
Снимка: Радио Видин

Няколко дни преди синята зона във Видин да навърши три месеца проверихме как функционира тя и оправда ли очакванията. На 4 април тази година започна платеното паркиране в синята зона на Видин. Бяха подсигурени и буферни паркинги за безплатно паркиране в периферията на синята зона. Заявката тогава беше, че тя не се прави за печелене на пари, а с цел да се разтовари трафика в града. Независимо от това какви са били очакванията на общинското ръководство, видно е, че след въвеждането на синята зона, местата за платено паркиране в голямата си част са свободни (празни), докато близките улици извън обсега на синята зона често са изпълнени с паркирани автомобили, които понякога затрудняват движението.   


Синята зона във Видин функционира чрез SMS известяване за платено паркиране и понякога се случват грешки при заплащане на таксата, обясни за Радио Видин ръководителя на "Синя зона" Видин Петър Петров:


"На вяска табелка в синята зона е посочено по какъв начин може да се пусне SMS или съответно да се ползва някое от мобилните приложения, или с електронен билет, който се закупува от нашите партньори и магазини... Гражданинът спира, заплаща SMS или чрез електронно билетче - много е важно, номера да е изписан правилно. Когато пускат гражданите SMS, нека обръщат внимание на обратния SMS, който им връща - там ще видят, че те са заплатили "Синя зона" Видин и отдолу им изписва номера и периода, за който са заплатили. Нека номера да съвпада с този на автомобила им, иначе ще бъдат за жалост, заскобени".


Петър Петров припомни, че често стават грешки, защото някои от гражданите са настроили телефоните си на автоматичен режим и тогава телефонът автоматично изпраща SMS през някое приложение (като например Месинджър), откъдето няма как да бъдат таксувани и се броят за незаплатили таксата за паркиране. Друга често срещана грешка е неправилното изписване на буквите от регистрационния номер. 


Една от основните идеи на синята зона беше да облекчи трафика в центъра на Видин. Очакванията са оправдани на 90 процента коментира Петър Петров:


"Трафикът е разтоварен, може спокойно да се спира, да се заплати, човек да отиде да си свърши работата. Хората като ги разпитваме, някъде около 30 процента са недоволни, но 70 процента са доволни от това, че могат да спрат и да си свършат работа".


Търси се и допълнителна регулация по отношение на буферните паркинги и на тези, които не са предвидени като такива, но все пак са се обособили, защото гражданите спират там. Но живущите в жилищни блокове с прилежащи паркоместа, които са превърнати в нерегламентирани  буферни паркинги могат да сигнализират в полицията, тъй като имат право на една идеална част и са в правомощията си да подадат сигнал, след който автомобил, който не е на живущите и е паркиран там, следва да бъде санкциониран.


Към този момент не е необходим "Паяк" на Видин, коментира още Петър Петров:


"Не ни е нужен репатрак, за да напрягаме и изостряме още повече положението. Мисля, че санкциите и скобите си свършиха работата".


Въпреки, че съвсем наскоро бяха добавени още 15 инвалидни места, все още има недостиг:


"Местата за инвалиди винаги са проблем за всяка зона, аз контактувам и с другите ръководители на зони в България... При застаряващо население като Видин, извинявам се, за което, но си е така, винаги ще има недостиг на инвалидни места. За областта са над 6000 инвалиди, за Видин са над 1300, така че винаги ще има недостиг на инвалидни места", заяви Петър Петров.


Предвижда се да бъдат добавени и паркомати, и бариери. 


"Синята зона напълно оправда моите очаквания, аз от дълго време се занимавам с това... Напълно и естествено, като и другите зони в цялата държава може да се издържа, това не е проблем. Освен, че може да се издържа, тя може да генерира и приходи, така че да се влагат в инфраструктурата на града", каза в заключение ръководителят на синята зона във Видин Петър Петров.


Попитахме и видински шофьори "Доволни или недоволни са от Синята зона във Видин и трябва ли нещо да се промени?":

"От 15 минути се мъча да го направя. Аз съм с две карти, но си вкарвам втората - българската карта, но не може да се получи. Аз се затрих... Не, не сме доволни, най-бедния град - синя зона... "Много сме доволни", защото няма откъде да си изкарат парите - целия град синя зона са направили. Да дойда аз на магазина да си пазарувам, синя зона. Тук специално не трябва да има синя зона... Аз съм с инвалиден стикер, но има само едно място, господина също е с инвалиден стикер в интерес на истината. Ограничени са прекалено много местата за инвалидите и това е пълна бутафория и имитация на грижа за хората, които сме в неравностойно положение. Никой не се разболява по план, никой не става инвалид по желание и по план, така че няма как вие да ме убедите, че по план има толкова места. Във Видин има толкова инвалиди, в областта са толкова и трябва да се изчисли колко да са. Аз в момента съм в нарушение... Не ни пречи нищо, има място за паркиране, така и трябва да е".

Междувременно в редакцията на Радио Видин пристигна и сигнал, че голяма част от местата на паркинга, който се намира между художествената галерия, читалище "Цвят" и хотел "Бонония", са "превзети" от хотела. Според сигнала би трябвало местата да са за свободно паркиране, но служители на хотела поставят на паркиралите автомобили  стикери със следния текст: 

"Парко-мястото е на хотел "Бонония". Молим да преместите автомобила, в противен случай ще сигнализираме до община Видин да ви бъде поставена скоба". 

Колко места от този паркинг са в обхвата на синята зона, колко от тях са на хотела, плаща ли си хотелът на Община Видин, за да ги ползва и има ли там парко-места за свободно паркиране, тепърва предстои да разберем. Ще се свържем отново с Петър Петров, ще потърсим за коментар кмета на община Видин, както и собственика на хотела, за да изясним ситуацията. 
Следва продължение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23